Да запазим форклорното ни наследство живо
Публикувано от читалище на April 22 2008 23:58:59
През месец юни по най-тържествен начин във с. Столетово, общ. Карлово ще бъде отбелязана 80 годишнина от основаване на Читалище “Христо Ботев” и 160 годишнина от рождението на големият поет и революционер Христо Ботев. Читалището е духовен храм на българската духовност. Никъде по света няма такава форма, горди сме, че думата „читалище” влезна в европейска и световна употреба. Във връзка с нашият празник, обмисляме идеята да бъде организиран - Фестивал за традиционен и изворен фолклор – ”Столетово пее”, посветен на 80 годишнината на читалището.

Разширени новини
През месец юни по най-тържествен начин във с. Столетово, общ. Карлово ще бъде отбелязана 80 годишнина от основаване на Читалище “Христо Ботев” и 160 годишнина от рождението на големият поет и революционер Христо Ботев.

Читалището е духовен храм на българската духовност. Никъде по света няма такава форма, горди сме, че думата „читалище” влезна в европейска и световна употреба.
Във връзка с нашият празник, обмисляме идеята да бъде организиран - Фестивал за традиционен и изворен фолклор – ”Столетово пее”, посветен на 80 годишнината на читалището.
Ние сме млади хора захванали се с една не лека задача, имаме много идеи, които искаме да реализираме, ще бъдем доволни ако подпомогнете финансово това наше начинание, за да постигнем онова, което Иван Вазов написа някога: „Богатия с пари, сиромахът с труд …” това е ярък пример, който не може да бъде забравен – когато едно дело стане всенародно, то успява.
Надявам се на положителното Ви отношение !

Фестивал за традиционен и изворен фолклор – ”Столетово пее”, ще се проведе на 27,28, 29 юни. Той се организира от Кметство село Столетово, НЧ ”Хр.Ботев” и местна инициативна група.

С фестивалът имаме за цел да:

• Да развием и обогатим културния живот,да запазим и развием обичаите и традициите на българският народ.
• Да покажем и разкажем за занаяти от миналото, а също да поканим занаятчии, които да представят пред хора своите изделия.
• Да стимулираме дейността на читалищата, при работата с фолклорни състави,изпълнители на традиционен фолклор.
• Да съхраним и популяризираме фолклора ни.
• Да събудим интерес у младите за изучаване и издирване на фолклорното наследство.
• Да възпитаваме любов към българския фолклор и желанието на младите да слушат и изпълняват народните ни песни.

Искаме да приканим всеки, който има желание да ни помогне в набирането на средствата, нужни за неговото провеждане.

Благодарим на всички, които ще ни подкрепят в стремежа да съхраним българското село живо и покажем на нашите деца , че е достойно да живееш на село!

НЧ ”Христо Ботев” –
с. Столетово, общ. Карлово
тел.: 03135/321; 0894/043749 Мирослав Колев - секретар читалище