„Български събор „Хайдут Генчо” в град Хисаря
Публикувано от Куцулан на June 19 2017 10:05:34
Сдружение „Хайдути” и Община Хисаря имат удоволствието да Ви уведомят, че на 30.06 – 02.07.2017 г. ще се проведе отново „Български събор „Хайдут Генчо” в град Хисаря.
Съборът се провежда за втора поредна година и събира гости от цялата страна, много чужденци и всички местни хора. Атракцията е задължителното облекло – българска носия, автентични накити и атрибути.
Разширени новини
Сдружение „Хайдути” и Община Хисаря имат удоволствието да Ви уведомят, че на 30.06 – 02.07.2017 г. ще се проведе отново „Български събор „Хайдут Генчо” в град Хисаря.
Съборът се провежда за втора поредна година и събира гости от цялата страна, много чужденци и всички местни хора. Атракцията е задължителното облекло – българска носия, автентични накити и атрибути. Млади и стари откликват на идеята и три дни поляните над града ще се огласят от песни, танци и хайдушки гърмежи. На откритата сцена ще се изявяват над 100 певчески и танцови клубове от цялата страна. Представят се ритуали от бита, нестинарски и кукерски обреди, пехливански борби. Провеждат се конкурси за „Автентичен национален костюм” и „Обредни хлябове”. Тази година ще има и специална джигитовка и умения за яздене на коне. Емоцията на събора е неописуема – усмивки, опиянение и сълзи в очите! Красиво е да гледаш млади семейства облечени в традиционни костюми, красиви деца, закърмени в българския дух, музика, която отеква в сърцата и събужда забравена гордост, че сме достойни наследници на Велика България!
Съборът носи името на защитника на местното население в освободителните борби на България – хайдут Генчо. На него, във тория ден от събора, е посветена възстановката, организирана от различни фолклорни клубове, която ще пресъздаде епични моменти от славната история на българското Освобождение. Ще могат да се видят хайдути на живо – с автентично облекло и оръжие. Възстановката ще е със специалното участие на Школата за български бойни умения „БАГАТУР”.
Условия:
Задължително е в рамките на събора, гостите и участниците да са с народна носия. За жените поне риза, престилка и украса за главата, за мъжете черен панталон и риза. Посетителите без носия ще могат да вземат такава под наем срещу 10,00 лв. за трите дни.
Желаещите да участват във възстановката задължително трябва да са с хайдушки, аскерски или башибозушки дрехи. За жените – автентичнап народна носия. Храната и амунициите за участниците във възстановката се поемат от организаторите. Начален час за сбор и репетиция– 15,00 часа на 01 юли /събота/. Начало на възстановката: 19,00 часа.
Вход за събора: 10,00 лева на човек, за трите дни. Всички приходи от входните такси се събират за изграждане на паметник на хайдут Генчо в местността.
Настаняване и храна:
В рамките на събора ще има места за хапване и пийване. На поляната ще има обособен безплатен палатков лагер, за желаещите да нощуват по този начин. Лагерът се намира в близост до течаща вода. На територията на събора ще има химически тоалетни.
Организатор на събитието: Сдружение „Хайдути е създадено преди три години от група родолюбиви мъже с интерес към българската история и фолклор. Към момента има 83 членове от цялата страна, включително жени. Сдружението се занимава със събиране, съхранение и разпространение на българските традиции, бит и култура и извори на националното ни достойнство и самочувствие от епохата на Възраждането, в частност хайдушкото движение в България през 17-19 век. Сдружението изнася открити уроци по родолюбие в училища, читалища и музеи. Участва в организирането на възстановки от героичното минало на българския народ, поддържа връзки с държавни и обществени институции и организации, които провеждат мериприятия с патриотичен характер в страната и чужбина. От две години, сдружението провежда събора „Хайдут Генчо”, приходите от който се събират за изграждане на паметник на този национален герой.

За контакти:
тел.: 0897046749;
E-mail: bg_sabor_hisary@abv.bg;
FACEBOOK: Български събор “Хайдут Генчо” и Сдружение „Хайдути”


Майя Апостолова, 0889273342 Туристически информационен център – град Хисаря