Събор Копривщица 2010
Публикувано от laliza на July 19 2010 13:48:11
Здравейте любители на народната ни песен, музика, танц!

Готови ли сте за Събора в Копривщица? Нали знаете, че това чудо се случва само веднъж на 5 години. И който го пропусне, може само да съжалява. На 6, 7, 8 август поляните на Войводенец над Копривщица отново ще бъдат огласени от гайдите и тъпаните, хлопките и гъдулките, тънките гласчета на децата и треперещите гласове на баби и дядовци. На една сцена пеят родопчани и глисандото им ще се носи до другата поляна, където ще се пресече с шопското тресене, а от там ще мине през Пиринския двуглас, песните на високо от Долен и Сатовча, за да стигне до благата и жална мелодия на тракийския кавал, сливащ се с глас меден загорски, от другия край ще се поеме от добруджанската тройка или северняшка двоянка. Коледари ще се гонят с кукери, калушарите ще церят лоши болести, пеперуди ще молят за дъжд (дано този път молбата им не се приеме така буквално, като миналия път), а сватбари ще вдигат тежки чирпански сватби. А вечерта, когато всички слезната в сгушената Копривщица, ще се подхванат едни хора, три ката, на всяко мегданче. В палатковия лагер на участниците ще започне истинското съревнование, не за медали и грамоти, а от сърце и душа, и така до сутринта....

За организацията за сега се знае малко (който знае подробности, нека пише), почти е сигурно, че ще има палатков лагер и за зрителите, а собствени палатки могат да се разпъват навсякъде по поляните. Паркирането става извън града. Снимането е разрешено само срещу такса: 50 лева за един ден, и 100 за трите дни. Програмата все още не е публикувана, но тя е така или иначе само ориентировачна.

Преди време говорехме, че това е чудесната възможност да се срещнем съфорумците, да се запознаем и невиртуално, и да се повеселим заедно. Ето сега идва часът на истината: да превърнем намеренията си и в дела!