Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Събори - къде, кога

Публикувано от Куцулан на 02-03-2008 16:48
#13

Абе изпуснахме да сложим кукерските празници днес в Широка Лъка.

http://www.karlovobg...

02.03.2008 Кукерски състави от Карловско ще се представят на карнавални празници
11 кукерски състава от цялата страна ще вземат участие в поредния традиционен празник Песпонеделник на 2 март /неделя/ в китното родопско село Широка лъка.
Широколъшките песяци извадиха страшните маски с които тази седмица започнаха да гонят злото и огласят тесните улици в селото.От Карловската община към Родопите ще отпътуват кукерските състави от квартал Сушица и селата Васил Левски, Войнягово и др. Всички бази за настаняване с около 400 легла в Широка лъка и съседните села Гела, Солища и по-далечното Стойките отдавна са резервирани. Очаква се на традиционният празник да се представи и гръцки състав от град Драма.
Песпонеделник представлява древноезически обичай, обогатен с християнски елементи.Изпълнява се за плодородие, изобилие и здраве. Младите мъже от селото се обличат в специални костюми и маски, и обикалят, изпълнявайки обредни танци и ритуални сцени, представящи борбата между доброто и злото.
В първият ден на месец март когато всички ще се закичим с белите и червени мартеници село Отец Паисиево, калояновска община, ще посрещне много гости на поредния кукерски карнавал. В Отец Паисиево от Карловска община ще се представят кукери от Сушица и Каравелово.
В края на седмицата и Стара Загора ще стане домакин на редица прояви, свързани с маскарадните игри. Културните събития там започват от петък в последния ден на февруари, когато регионалната библиотека в града организира изложба на традиционни маски, озаглавена „Езикът на маската”.
В събота в Ст.Загора започват дефилета на кукерски състави от страната по случай поредният Фестивал на маскарадните игри.
Карловските старци ще кръстосват страната на длъж и шир, а идната седмица в Карлово и общината започват големите кукерски прояви, които по традиция се организират на празника Сирни заговезни.


Кукерски Игри-''Песи понеделник" - Празника винаги се провежда на първата събота и неделя от месец март.

http://www.bgfactor....?&id=14287

Редактирано от Куцулан на 03-03-2008 00:17