Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Събори - къде, кога

Публикувано от Мирилайлай на 16-01-2008 09:56
#2

XVІI Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2008" - Перник

Под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов на 25 януари в Перник стартира ХVІІ Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва - 2008".

Официалното откриване ще се състои пред Двореца на културата в Перник, от 18.00часа. Фестивалът ще продължи три дни.

Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

Фестивалът има конкурсен характер и е своеобразна среща на различни поколения, на носителите на тази традиция. Същността на древния обичай “Сурва” е прогонването на злите сили през новата година и пожелание за здраве и берекет.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Съгласно приетия статут Международният фестивал на маскарадните игри се провежда всяка четна година, през месец януари. Участие вземат десетки маскарадни групи от всички етнографски райони на България, както и гости от Европа, Азия и Африка.