Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Здравейте...

Публикувано от пабирока на 13-07-2007 21:18
#6

Здравейте! Аз не знам нищо за вас, освен това, което виждам. За това сега ще ви напиша нещо кратко за себе си. Роден съм в София, в тогава съвсем крайния квартал Тухларни фабрики, или както го наричаха тогава местните цигани "Тула маала". Те бяха кротки, нашите цигани - имаха си работа всички и буйни бяха само в емоциите а като почнеха сватбите издигаха дадължително огромни шатри, под които всеки беше драг гост... Квартала ни беше като село и когато някой тръгваше към центъра казваше: Я че идем малко по градо! Малко улици бяха павирани и се ходеше "до града садо с единицата и с рейс 74, който въртеше пак там. Хората спокойно си ходеха на гости, гощавайки се задължително обилно, а нашата уличка вечер цялата се събирала у нас, защото ние първи нанашата улица имахме тиелевизор, български - Опера! Всеки се прибираше пеша после, по нощите у дома си, като единственото му притеснение можеше да бъде само, че жена му ще го чака с точилката зад вратата, а не че могат да го ограбят бандюги, изнасилят или набият скинари за това че има по-тъмен цвят на кожата, или просто не мрази циганите!
Аз иначе съм един млад човек със средно специално образование-печатар като първа професия. Обичам да вървя по старите калдаръми на нашите старинни селца, махали, по планините и градчета. Да вдишвам дъха дървото им да сядам по пейки идувари, и рисувам с часове. Прегръщам някой ъгъл, заоблен от времето или от майстора. Тъй топъл е, а е откамък Плача от щастие .И яд, че си отиват сега, ей тъй! За винаги.
Преди време събрах приятели и направихме група. Тогава още не беше на мода етно музиката, ами властваше Хеви митъла и Ню уейва. Въпреки това ние излязохме за пръв път на сцена с разработка на народната ни песен от Родопите Ищи ми майчо. Въпреки, че публиката беше изненадана от това тогава нечувано нещо прие добре това, което чу. За съжаление като дойде "новото време", стана изгодно да се подкрепя този и онзи и дойде васкокръпковщината на враст с бирения си "блус" и нашата група не пожела да се включи в "демократичната" навалица. Така изпаднахме в немилост пред новите стари муцуни, и разпада дойде педи да дойде дневния ред и на етното. Не успяхме да направим дори един професионален запис на някои от народните ни песни. Вярвам, че в тази страница ще намеря приятели, с които да можем да направим идеите за песни, които не успяхме да осъществим тогава!

С уважение: Пабирока
Р.S. прочетохте ли коментарите ми за гайдата и чипровските килими?

Редактирано от пабирока на 13-07-2007 21:28