Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: ЧЕШМИ И ЧЕШМАРИ

Публикувано от medved2 на 28-06-2016 11:41
#9

ЗДРАВЕЙТЕ,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ!ВСЕ ОЩЕ НИКОЙ ОТ ВАС НЕ Е НАПИСАЛ НЕЩО ТУК...ЧАКАМ,ЧАКАМ....ПИШЕТЕ,РАЗ КАЗВАЙТЕ!!ЕТО ДВА КРАТКИ РАЗКАЗА - ЗА ИЗВЕСТНИТЕ ЧЕШМИ В гр.САМОКОВ. ВЗЕХ ГИ ОТ САЙТОВЕТЕ "Уикипе- дия"/на български/ И "Българската древност" :
"Голямата чешма
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Голямата чешма в Самоков
Голямата чешма се намира в Самоков и е била построена през 1660 г. по поръчка на емина на султанската кухня Мехмед ефенди.
Чешмата е изградена в мавритански стил от каменни блокове. Представлява 4-ъгълна постройка с чучури, от които е течала вода и от 4-те страни.
В декорацията ѝ има и 2 загадъчни елемента - каменна къщичка за птици и една „зенгия“, която според преданието е била обицата на Крали Марко.

• Фотогалерии и информация за Голямата чешма на сайта "Българската древност""

" Самоков, чешмите /Samokov, fountains
Голямата чешма, наричана още "Чешмата с обицата" е била построена през 1660г. по поръка на емина на султанската кухня Мехмед ефенди на най-видното място на чершията. Изградена е в мавритански стил от каменни блокове. Названието "чешмата с обицата" иде от един от декоративните елементи, който прилича на огромна желязна обица, закачена за покрива. По фасадата й има и други такива декоративни елементи като малки шадравани и къщичка за птици.

Шарената (Писаната) чешма се намира близо до Байракли джамия. Тя е малка покрита чешма, която е интересна с украсата си с релефи и рисувани цветя. "

Редактирано от medved2 на 01-01-1970 00:00