Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Фолкорен танцов ансамбъл "Балкан"

Публикувано от deskata на 19-08-2010 11:58
#1

Фолкорен танцов ансамбъл "Балкан" е основан през 1954г. През 1974г. "Балкан" става лауреат на Златен медал на IV Републикански фестивал на художествената самодейност и носител на званието "Представителен". През следващите V, VI и VII Републикански фестивали съставът защитава титлите си и запазва полученото звание. През 2000г. завоюва Първа място на проведения Фестивал на младежките изкуства. През 2004г. ансамбълът беше удостоен със Сребърна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и с Грамота на Министерство на културата.

В голямата си част, танците на "Балкан" са част от златното наследство на българската фолклорна хореография, в това число произведения от репертоара на Държавния ансамбъл "Филип Кутев" и Ансамбъла на Българската армия. Основната част от танците са по хореография на дългогодишния ръководител на ансамбъла Кирил Чирпанлиев, носител на ордени "Кирил и Методий" - II и III степен, както и на Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Френският вестник "Куриер де л'Уест" пише за "Балкан": "Спектакъл с изключителна красота, колорит и забележителна хореография. Танци лирични и хармонични, съдържат цялата спонтанност на традиционните народни мотиви".

От 1999г. Балкан работи по проекти съвместно с детски градини и училища. Организирани са няколко детски школи, а в тях се опитваме да предадем нашата любов към народните танци и на малките сладури.

Танцьорите в ансамбъла имат различни занимания и професии - ученици, студенти, работещи. Всеки от нас се опитва да съдейства с каквото може, за да съхраним постигнатото преди нас: шием, бродираме костюми, опитваме да представим пред повече хора дейността си. Всичко това просто защото сме отдали сърцата си на българския танц, докоснали сме до смисъла да се наричаш българин.

Публикувано от deskata на 19-08-2010 11:59
#2

Фолклорен Танцов Ансамбъл “БАЛКАН” при НЧ „Цар Борис ІІІ” Ви предлага да се потопите в магията на Българския Фолклор като сформира група за начинаещи танцьори. Няма възрастови граници.

Репетициите ще се провеждат всяка събота от 10:00 до 12:00 в салона на читалище “Цар Борис III” (ул. „Клокотница” № 29, на ъгъла с бул. „Хр. Ботев”), започваме на 30.10.2010г.

За повече информация:
0894 70 74 73 – Десислава Иванова

Редактирано от deskata на 01-11-2010 11:08