Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Фолкорен танцов ансамбъл "Балкан"

Публикувано от deskata на 19-08-2010 11:58
#1

Фолкорен танцов ансамбъл "Балкан" е основан през 1954г. През 1974г. "Балкан" става лауреат на Златен медал на IV Републикански фестивал на художествената самодейност и носител на званието "Представителен". През следващите V, VI и VII Републикански фестивали съставът защитава титлите си и запазва полученото звание. През 2000г. завоюва Първа място на проведения Фестивал на младежките изкуства. През 2004г. ансамбълът беше удостоен със Сребърна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и с Грамота на Министерство на културата.

В голямата си част, танците на "Балкан" са част от златното наследство на българската фолклорна хореография, в това число произведения от репертоара на Държавния ансамбъл "Филип Кутев" и Ансамбъла на Българската армия. Основната част от танците са по хореография на дългогодишния ръководител на ансамбъла Кирил Чирпанлиев, носител на ордени "Кирил и Методий" - II и III степен, както и на Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Френският вестник "Куриер де л'Уест" пише за "Балкан": "Спектакъл с изключителна красота, колорит и забележителна хореография. Танци лирични и хармонични, съдържат цялата спонтанност на традиционните народни мотиви".

От 1999г. Балкан работи по проекти съвместно с детски градини и училища. Организирани са няколко детски школи, а в тях се опитваме да предадем нашата любов към народните танци и на малките сладури.

Танцьорите в ансамбъла имат различни занимания и професии - ученици, студенти, работещи. Всеки от нас се опитва да съдейства с каквото може, за да съхраним постигнатото преди нас: шием, бродираме костюми, опитваме да представим пред повече хора дейността си. Всичко това просто защото сме отдали сърцата си на българския танц, докоснали сме до смисъла да се наричаш българин.