Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: ТАЙНИТЕ НА БАБИНАТА РАКЛА

Публикувано от p4eli4kata Eli на 11-03-2010 09:38
#10

Това, което ви предоставих, е сканирано изображение. Това " листче" има поне 25 годишна история. Първите ми опити ,да пиша на машина. Не съобразих. Frown. Извинение на всички. С нужното уважение, ви предоставям описанието:
МАЙСКИ ЖЕЛЯЗКОВ. – ЗА ВРЪЗКИТЕ НА МИНАЛОТО С БЪДЕЩЕТО. МАГИИ. ПРАВЕНЕ И РАЗВАЛЯНЕ.

Фиг 1. Представлява три стрелки, разположени една спрямо друга под тъп ъгъл. По този начин е било написано / отбелязвало се е/ „ Атила, майка на всички хуни”
Фиг 2. Изобразява непрекъснато изображение на петолъчна звезда, с единия рог сочещ нагоре и точка в средата. По този начин се е изобразявало привличането на всички добри сили. Ако обаче, знакът се обърне наопаки, вече означава дяволът. Това означава, че желаеш на някому злото.
Фиг 3, фиг 4 Изобразено е трилистно цвете. Това е знакът, с който е било изобразявано „ куковото цвете”, кукурякът. Това е и символът на прабългарските жреци. Ако има изобразен такъв знак, той се чете- „ Кана ,Боил ,Колобър”, или „ Патриарх, Лечител, Образовател, Човекът, който води календара. Горният знак / като цвете/ , е идеограма. Долният е пиктограма на първия. Цветето може да бъде нарисувано с три, пет, седем, девет, или дванадесет листа.
Фиг 5. Две кръстосани елипси. Означава богомилски кръст.
Фиг 6., фиг 7, Изображение на планина с три върха, на която средният е най-висок. Означава „ Човек от планината Шан.” Фиг. 8 означава писменният знак, на рисунката / идеограмата/.
Фиг 8 – Пиктограмата, на фиг 7, обаче с две наклонени черти на левият и три на десният дял, като средния е най дълъг , се нарича „ Маказ”.Поставял се е да пази при преминаване на опасни места. За предпазване от зли сили при пътувате и гурбетчилък.
Фиг 9. Представлява две съединени стрелки. Означава бременна жена или малко дете.
Моля всеки, който знае повече, да се отзове.

Редактирано от p4eli4kata Eli на 12-03-2010 16:35