Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: ТАЙНИТЕ НА БАБИНАТА РАКЛА

Публикувано от p4eli4kata Eli на 18-12-2009 16:31
#6

ЗНАКЪТ ЗА ТРИБОЖИЕ. ЗНАКЪТ НА ЖРЕЦА.
http://media.snimka....110816.jpg

Това е пазва за сукман. Този сукман е от с. Попово. Сигурна съм, че е много стар. Вероятно, на около сто години!Тази пазва ме върна към спомените за Майски Желязков. Зарисувайки същият този знак, но с три листа, Желязков каза така: "Това е символът " Куково цвете". Кукурякът. Символът на жреца на бога. На върховният жрец. Може да бъде с три , пет, седем листа. Но, това е. Стилизирано като буква,/ руна???Бел. моя./, означава трибожие. "
Доста търсих из мрежата. Не открих точно обяснение. Но открих това:
http://www.protobulg...-final.htm
Дълги са зимните нощи... Студени са зимните дни... Четете! Няма да съжалявате!
http://media.snimka....112086.jpg
Това е само едното листче от зарисовките след предаването с Майски Желязков. Така и не открих другото!

Да знаеш откъде идваш, значи да знаеш, къде отиваш. Дълги години възприемах шевиците, само като сътворена от умението на женските ръце красота.Оказа се, че не всичко е така. Сега вече имаме достъп до много, много информация. Не е възможно да се потули това, че ние, българите сме много древен народ с култура, носеща в себе си познанието на вековете. Че всичко ,което сме знаели, е само мъничка прашинка от истината за предците ни. Нашите дядовци и баби са знаели. Дядовците ни, строейки къщите си, са поставяли знаците носени от векове на фасадите им. Бабите ни са втъкавали и избродирвали по облеклото тайнства, които ние трябва да върнем и запомним. Не от носталгия. За да знаем, да дадем на бъдещето името БЪЛГАРИН!
ПОСЛЕПИС: Не всичко може да се каже. Нека да кажем още и още! Нека да дискутираме. Нека спорим. В спора се ражда истината! Моля етнографи и историци за помощ. Тук, във форума има.
АЗ ИСКАМ ДА ЗНАМ!
КОЯ СЪМ, ОТ КЪДЕ ИДВАМ, КАКВО НОСЯ В ГЕНИТЕ СИ!

Редактирано от p4eli4kata Eli на 18-12-2009 16:33