Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: ТАЙНИТЕ НА БАБИНАТА РАКЛА

Публикувано от p4eli4kata Eli на 16-12-2009 18:13
#5

ДЪРВОТО НА ЖИВОТА

http://media.snimka....110552.jpg
http://media.snimka....110555.jpg
Това е избродирано, но нескроено платно за момински ръкави. Дадено е от бабата на майка ми, на леля ми./ Леля Радка е най-голямата сестра на майка. Живееше в с. Суходол, Средецко. Вече е покойница ./Тя го е дала на мама, за спомен от баба и.Рода на майка ми, от страна на тази баба, произхожда от Беломорска Тракия. Най-вероятно е на повече от сто години! Мама е на 73 сега.
Към цялата тази история, разказана по-горе искам да добавя още няколко думи. Сега тези везани красоти се намират при моят а майка. В с. Габарево Казанлъшко. Така ,с пътешествието на човешките съдби, пътуват спомени, символи , обичаи. Из цялата Българска земя. Може да е по-различен начин везано. Симвлите са едни и същи. Значението е идентично. Понякога, в даден район,се откриват по-различни неща от общотрадиционното. Оказва се, че преселението на хората е дало отражение. В музиката, хората, носиите, обичаите. Но. Всичко е Българско.

Това е ДЪРВОТО НА ЖИВОТА. Което е впечатлило етнографката от София. Ето какво прочетох за него:Обща символика: В митологията и семиотиката дървото е известно още като Космическо, Кабалистично и Дърво на живота. Със своята изправеност и насоченост нагоре то принадлежи към символите на вертикалността.
Дървото олицетворява цикличния характер на Космическата еволюция – живот, смърт и възпроизвеждане в образността на раззеленяването и окапването на листата всяка година. В корените на дървото живеят дребни подземни животинки, в клоните и над короната се подслоняват и летят птици - по този начин Д. свързва земния и небесния свят. Нещо повече, то обединява всички елементи - водата циркулира със соковете му, въздухът подхранва листата му, със самото дърво разпалва огънят и т.н.

Дървото е един от най-разпространените растителни митологични символи на организираното космическо пространство. Д. въплащава идеята за триделното разпределение на света във вертикален план. Короната олицетворява небосвода (горния, небесния свят) с неговите реални и свръхестествени обитатели – Бог, ангели, светци и птици. Стволът разделя Небето от Земята и съответства на средни, земния, човешки свят. Корените символизират долния, подземния свят, обитаван от демоните на мрака и водата, чиито зооморфни митологични превъплащения са тези на змията, видрата, къртицата. Световното Д. изразява архаичната представа за възможността да се преминават границите между Долния, Средния и Горния свят. В този смисъл Д. се интерпретира като път към света на небесните богове или подземните зли сили.
Това прочетох в този сайт:
http://www.bul-news....om/bg//595
Почетете още, ако имате желание.
Следва продължение...

Редактирано от p4eli4kata Eli на 16-12-2009 18:16