Вълчи празници
Публикувано от dilqna7 на February 27 2017 20:19:42
Този обичай е един от най-старите езически празници. В региона на гр. Стражица, вълчите празници се отбелязват от 1 до 12 ноември (по стар стил) и от 11 до 21 ноември по нов стил. Празника се прави по различно време в зависимост от фолкорната област. Календарно този период най-често е съотнесен към есенно-зимните празници около Архангеловден. Общо прието е за покровител на вълците да се смята свети Мина. На 11 ноември Православната църква чества Св. мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий. В народното митологическо съзнание вълкът традиционно принадлежи към нечистите сили, асоциира се с дявола, смъртта и зимата. По нашите земи тези вярвания възхождат към представите на древните траки, които почитали вълка.
По сведения на стражичанина Слави Михов, вълците които са нанасяли големи щети на земеделските стопани, са били смъртно мразени от тях. Нападали са стада с овце и кози и поради тази причина населението не е знаело как да се бори с тях освен с магически заклинания и ритуали. Три дни през Вълчите празници не се вършела женска работа. Стопаните държали ножиците затворени, дори ги завързвали, за да не се изкушат и срежат нещо с тях. Зад вратата и камината, както и на Мишин ден, лепят с кал, за да залепят очите на вълка и той да не може да види и изяде овцете и козите. „Лепят“ се устата и краката на хищниците – така и народът ни суеверно е вярвал, че може да се отърве от горскит хищници. Изричали са заклинанието: „Да му залепя устата, да му залепя очите, да му залепя краката!“ В други региони празникът има други имена – Вълчляци, Вучляци, Дзверини дни, Вълча Богородица и др.

Дали вълчите празници остават само мит в историята на българския народ или са част от настоящето можем да разберем като попитаме по-възрастните хора в нашето населено място. Ще се радваме ако споделите вашето мнение чрез коментари на нашата фейсбук страница, за да разберем актуалния отговор: Вълчи празници през 2016 г.: „мит“ или „реалност“.
Благодарим ви!

Изготвила за вас: Диляна Стоянова