Лалка Павлова
Публикувано от Куцулан на January 14 2010 16:09:34
статията е предоставена от muntshoВгледайте се в това сякаш сияещо лице. Високо цяла длан чело, писани вежди пиявици над черните очи, наредени и равни като бисер зъби - това не е ли Българката описана в песни и приказки народни?! Това е тетевенската богиня на народната песен - Лалка Павлова. И песните и са божествени! (И осъдени да останат ненадминати като песните на нейния съкрайненец балканжия от г. Севлиево - Борис Николов Машалов!)

Балканския град Тетевен ражда на 6 Април 1910 година една дъщеря която ще го прослави - народната певица Лалка Павлова. За деветте деца в семейството хляба не стига и тя още невръстна, заедно с другите тръгва по широкия свят да си изкарва прехраната. Споделят участта на много гурбетчии. Прощава се с бащината къща и Лалка а така и е мъчно за Козур махала за Хайдушката поляна. Едва 12 годишна бедното момиче става слугинче в София. После е чираче при частен шивач. Столицата я поглъща и преражда. но едно остава винаги в сърцето на Лалка - песните на родния край. От майка си и баба си още от дете тя научава над 50 народни песни. И колкото и горчив да е живота тя ти пее на лягане и на ставане. Пее ги и в шивашката работилница. И още от тогава махленките от квартала започват да и викат: - Лалка певицата. Съдбовна и щастлива е срещата и с народната певица Гюрга Пинджурова. Тя я насочва да се яви на конкурс в радио София. И през 1945 година го спечелва и става редовна изпълнителка в радиото. А в махалата когато жените се съберат да поплетат някоя ще каже: "Дай аз ще оплета каквото искаш а ти ни попей " Лалка е инициатор за събиране на подаръци за фронта и лично ги занася на фронтоваците да ги зарадва. Пее и дава кураж на на момците когато над окопите им летят коршуми. Но истински се изявява нейния талант когато войната заглъхва и тя тръгва на турне из страната в различни художествени състави. Първото и продължително концертно турне е през 1946 година в групата на Цвятко Благоев. Обнадеждени народните певци са ентусиазирани и пътуват от село на село с каруци и волски коли при големи неудобства. А после когато опита се увеличава от 1957 до 1970 година тя пътува из страната с фолклорната група "Наша песен". В нея участват и народните певци Мита Стойчева, Борис Машалов, Радка Кушлева и др. в съпровода на големия акордеонист Борис Карлов. В продължение на всичките години участва в над 450 концерта. С всяка измината година репертоара и се обогатява с нови песни. но никога тя не забравя старите тетевенски песни “Тръгнало е буле през гора зелена“, “Мамина пенка гладна болярка“ и много други. В един разговор с Лалка Павлова тя казва: - "Харесвам всички народни песни но най обичам нашите - тетевенските. “Запея ли Тръгнало е буле..“ си представям махала Бабинци и от очите ми рукват сълзи. Представям си мамините шарени черги и някогашното вито хоро на лъката."

Гласът и е нсежен и лиричен. Нейната жизненост я сближава повече с инитимната седенкарска песен, с веселите и закачливи припевки. Певицата притежава тънко чувство за хумор. Това и позволява с лекота да изпълнява с успех веселите и шеговити народни песни. В репертоара и не липсват и юнашки хайдушки и сватбарски песни. Сърдечното и отношение към народните песни и умението да ги изпълнява със свеж и затрогващ глас прави Лалка Павлова популярна и обичана народна певица. Желанието и да пее пред публика не и дава мира. Записва и на магнетофонна лента най хубавите си песни. Те звучат дълго в ефира на радио "София" - повече от 50 години. Гласът и прекрачва границите на 9 държави. Хората са я запомнили такава - весела жизнерадостна и сладкогласна. Затова на кончината и на 11 Август 1986 година покрусата за всички е голяма. На погребението в софийските централни гробища за заслугите и говори народния певец Цвятко Благоев. И уж в очите на всички напираха сълзи а от портрета и лъха Лалкината гиздосия. С отметнат бариш препасана със сърмен колан - цялата засмяна. Тя и сега е сред нас и продължава да пее....

Най - полярната песен на българската народна певица е "Тръгнало е буле", с която всеки свързва името и.

Тръгнало е буле

Тръгнало е буле,
през гора зелена, /2
през гора зелена джанъм,
през пусти бабинци. /2

Па са го срещнали,
двама градешчани, /2
двама градешчани джанъм,
трима лестничани. /2

И са го хванали,
та са му скъсали, /2
късото ялече джанъм,
късо къстисано,
късо къстисано джанъм,
снага бастисано.

Викнало е буле
викнало да плаче: /2
- Ой ле Боже Боже джанъм,
как ще дома ида.
Как ще дома ида джанъм,
как ще мами кажа.

Като ще ме пита:
- Де ти буле де ти, /2
късото елече джанъм
късо къстисано.
Късо къстисано джанъм,
снага бастисано.

Песни на Лалка Павлова има тук: http://www.4shared.com/dir/7195452/bc58685e/sharing.html

Конкурс - надпяване на името на народната певица Лалка Павлова – датира от 1990 година. Периодичност – на пет години. Последното проявление премина през 2005 година, като “Фестивал на северняшката песен”. През тази година ще се състоят Майски празници на културата – Тетевен 2010 и честване на 100 години от рождението на народната певица Лалка Павлова + конкурс-надпяване!

ПП:

Благодарение на мойто пиле дето 36-7 годинки ми пее (И най-вече постоянно ме гълчи ;) ) открих лика на голямата тетевенска певица Лалка Павлова. Много красива Българка - като песните си! (Ще сканирам някога и целия плакат от 1995г. а и дипломата.)

Бе то имало защо нещо да ме чопли - на събора надпяване в Тетевен в чест на Лалка Павлова 07.10.1995 година мойто буле печели "Специалната награда" на журито за бавна северняшка песен. И тя е тетевенската песен - "Разболяла се е хубава Янка". http://musicart.imbm.bas.bg/karton.asp?zapisID=2338 (Северняшки вариант на "Разболяла се хубава Яна" на великата Вълкана Стоянова!) Сега песента е в репертоара на Гергана Димитрова от "Ева квартет"

Председател на журито е бил не кой да е а музиковеда Михаил Букорещлиев!

Това е!