January 23 2022 12:39:34
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Шипченски "Рождество Христово" - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Януари 2022 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Няма събития.

Случайна снимка
ваячка
ваячка
Народни носии
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Кулинарен фестивал Шарена трапеза `08
РазниКулинарен фестивал „Шарена трапеза” 2008
село Баня, общ. Панагюрище

Ivital Consult и Ромика 58 активираха днес интернет сайтът culinaryfestival-bg.com, чието предназначение е да информира за официалното откриване на кулинарен фестивал с международно участие “Шарена трапеза”. Фестивалът ще се проведе на 6 и 7 септември в село Баня, община Панагюрище.

Освен информация за събитието, посетителите на сайта ще открият специално подбрани рецепти за здравословно хранене и готварски съвети от България. Желаещите да участват като професионални готвачи по време на този кулинарен празник могат да изтеглят от сайта формуляр за участие. Предвиден е и форум за кулинария, здравословно готвене и здравословно хранене, така че всеки да може да представи своите рецепти и кулинарни идеи.

Кулинарният фестивал „Шарена трапеза” – село Баня, общ. Панагюрище 2008 ще събере участници от града, региона и страната, които ще представят свои кулинарни произведения. Сред тях са типични български ястия, здравословни и обикновени блюда, за приготвянето на които ще се използват традиционни и сезонни продукти. Представените ястия не само ще демонстрират уменията на кулинарите, но и ще намерят своите оценители. Участниците ще могат да представят своите произведения пред публика и специално подбрано жури, което ще ги оценява по вкус и начин на представяне. В рамките на фестивала ще се проведе и конкурс за детска рисунка на тема “Гозбите на баба”. За победителите са подготвени специални изненади.

Целите на организаторите на фестивала и техните партньори са да работят в насока на запазването на кулинарното наследство на България, представянето на типичните български ястия пред гостите на страната ни, стимулирането и развитието на селския и кулинарния туризъм в България. Тази цел ще бъде постигната от ентусиазирани и подготвени специалисти, които събират, изследват, изучават и популяризират оригинални регионални кулинарни рецепти, насърчават здравословното и рационалното хранене, работят за обмен на кулинарни идеи с други региони и страни.

В унисон с темата за обединена Европа, специален гост на Кулинарния Фестивал „Шарена трапеза” ще бъде известният и много талантлив Шеф Готвач Jose Ruiz Comino от Испания, който ще приготви някои от своите рецепти пред гостите на фестивала.

източник: touristsales.com
Коментари
#1 | ivital на September 13 2008 09:47:05
Кулинарен фестивал „Шарена трапеза” –
село Баня, общ. Панагюрище 2008


На 6-ти и 7-ми септември – денят на съединението, в село Баня, община Панагюрище се проведе първият и уникален по рода си кулинарен фестивал за българска национална кухня с международно участие „Шарена Трапеза” 2008.
Във Фестивала взеха участие професионални готвачи, готвачи-любители, представители от Испания, Англия, Сирия и хора от региона и страната.
Гости и участници от региона изградиха на площада кулинарни щандове, на които представиха своите невероятно вкусни и красиви български гозби.
Отслужен бе водосвет от свещеник Атанас Манолов, архиерейски наместник на Панагюрската духовна околия и отеца на с. Баня Петър Цолов.
Кметовете на община Панагюрище и на село Баня и организаторите на кулинарния фестивал поздравиха участниците и гостите.

Програмата на кулинарния фестивал „Шарена трапеза” – село Баня, общ. Панагюрище 2008 съставена от организаторите - Ромика 58 – Румяна Михова, Ivital Consult – Пеньо Иванов - Ивитал, и ресторант Вратата – Весела Балабанова включваше:
• Конкурс за най-вкусна и красива гозба, предоставена от гости на фестивала. Участниците се представиха пред публика и специално избрано жури в състав Весела Балабанова, актрисата Параскева Джукелова, световният шампион по вдигане на тежести Стефан Ботев, испанският майсторготвач Хосе Луис Руис Комино, собственикът на телевизия “Туризъм” Георги Крумов, кметът на с. Баня Иван Проданов и готвачът Атанас Мутев, което ги оцени по вкус и по начин на представяне. Отличени в този конкурс бяха:
Сладка баница, приготвена от Анка Маркова, гр. Ракитово
Зелник, приготвен от Радка Терзийска, с.Попинци
Зеле с кървавица, приготвено от Добринка Миткова, с.Елшица
Пълнен лук, приготвен от Иванка Пенчева, с.Бъта
Заек, приготвен от Вельо Мутев, с.Баня

• Конкурс за рецепта „Рецептите на баба”. Участваха рецепти, изпратени на сайта на фестивала, както и рецепти, предоставени по време на фестивала.
Най-голямата кулинарна награда си остана в с. Баня. Тя бе заслужена от Стоянка Танковска.


• Конкурс за детска рисунка с тема: „Рецептите на баба”. В пленера, ръководен от панагюрския художник Нистор Хаинов, се включиха 68 деца, разпределени в три възрастови категории:
• До 7 години.
Победител е Иванка Добрева
Най-малък участник – Стайко Тренчев 2 г.
• От 8 до 10 години.
Победителите са:
1-во място: Рая Шентова
2-ро място: Дани Вранчев
3-то място: Валя Стойчева
• От 11 до 14 години.
Победителите са:
1во място: Варвара Тушлекова и Катерина Шингарова (журито присъди две първи награди)
2ро място: Кристиян от София
3то място: Мирослав Зубев

Специалната голяма награда спечели талантливият
Иван Узунов на 11г. Наградата бе маслено платно, нарисувано по време на пленера от Нистор Хаинов.

Впечатлен от богатите местни кулинарни традиции, собственикът на телевизия “Туризъм” Георги Крумов награди всяко от селата-участници с отделен документален филм, който телевизията ще заснеме.

Важна част от програмата на фестивала бяха професионалните готвачи и любителите кулинари:
Официален гост - Хосе Луис-Руиз Комино от Испания. Всички с нетърпение очакваха неговата паеля.
Любител кулинар Жуд Абу Алшамлат от Сирия, представи ястията Миш Маш, Таратор и традиционните ястия от сирия – Фетте, Обърната маджа с ориз и пиле. Жуд получи награда в раздела за чуждестранен готвач, гост на фестивала.
Шеф готвачът Майкъл Джон от Англия представи Шопска салата, Каварма и Карибска салата с праскови и свинско месо.
Шеф готвачът Милка Русева впечатли всички с прекрасните композиции - „Морско дъно” и „Сватбарско пиле” и заслужено взе наградата в раздела за професионалисти.
Шеф готвачът Мариян Костов демонстрира карвинг на диня и тиква.
Отличие имаше и за възпитаниците на панагюрската стопанска гимназия “Атанас Буров” за желирано мляко.
Игнат Игнатов от село Баня сготви на огнище на площада боб по селски и нагости всички гости на фестивала.
Всички участници в първия кулинарен фестивал с международно участие „Шарена Трапеза” получиха почетни грамоти.

Освен всички вкуснотии, представени по време на фестивала, през цялото време танцови фолклорни групи виеха хора на площада и представяха народни обичаи, свързани с храната. Горещото слънце не спря и гостите на фестивала, които заедно с тях се хванаха на хорото, понесли гордо трибагреника.
По време на фестивала можеше да се види как се прави мътеница, как се преде вълна и много други интерсни неща от бита на българите, които са се запазили и до днес.
Участие на фестивала взе и Клуб “Традиция” с. Баня от Национално дружество “Традиция”.Членовете му наредиха уникална изложба от автентични оръжия – саби, ками, пушки, принадлежали на много именити българи.
Фестивалът бе посетен от много представители на специализирани кулинарни медии и национални медии.
Представители на дипломатически мисии и търговски представителства в България бяха почетни гости. От тях можем да откроим:
Испанското посолство
Културен център ”Мигел де Сервантес”
Посолство на Република Португалия
Посланник Граса
Посолство на Република Ливан
Посолство на Италианската република
Италианскта търговска камара

Първият по рода си кулинарен фестивал „Шарена Трапеза” имаше за цел да обедини хора, които се вълнуват от Българската култура, от българските традиции и от българската кулинария. Събрал на едно място хора от различни националности, професионални готвачи, любители и домакини, фолклорни ансамбли, участници от страната и света да почетат и развиват традициите, оставени от нашите предшественици, той ще остане незабравим спомен за всички участници и гости, които с нетърпение ще очакват следващите идеи на организаторите през идващата година. Веднъж поставено началото, фестивалът „Шарена трапеза” ще се провежда всяка година. Организаторите ще работят със съмишленици от цялата страна за развитието на българската кулинария и за запазването на нашето кулинарно наследтво и за в бъдеще, за да може следващото издание на Кулинарен Фестивал „Шарена Трапеза” да събере още повече хора, милеещи за българското.

http://culinaryfestival-bg.com
#2 | flora11172 на July 14 2009 08:08:56
#3 | diana6039 на July 14 2009 09:21:59
[url=sextop.in]
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила си, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаЗабравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Навикът е една мъка, отвикът - две.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.05 секунди - 30 Търсения 30,695,575 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.