September 23 2021 19:22:51
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Килимарство в Чипровци - (Народни занаяти)
Календар/Събития
<< Септември 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Няма събития.

Случайна снимка
Гъдулка и лък
Гъдулка и лък
Майсторски занаяти
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки

Преглед на тема
 Отпечатай темата
Носии от Тракия и Македония - Гърция
Aseda
Ще го потърся на картата.
 
Куцулан
Де го тоз килим Grin

тука до нас има едно турско кафене "Килим" - голям образ е съдържателя Smile
Редактирано от Куцулан на 18-01-2008 21:05
Мир и разбирателство
"Станеш ли овца, вълците са готови"
 
Aseda
Тези мотиви са много стари.
Aseda прикачи следното изображение:

12345.jpg
[22.46kB]
 
Куцулан
Виждал съм такива.

Обаче столът много ми харесва Smile
Редактирано от Куцулан на 18-01-2008 21:12
Мир и разбирателство
"Станеш ли овца, вълците са готови"
 
Aseda
Националният исторически музей откри етнографска експозиция „Делници и празници на българите” в българската църква „Св. Георги” в Одрин, Република Турция. Експозицията е подготвена от Националния исторически музей със съдействието на Генералното консулство на Република България в Република Турция и българската църква „Св. Георги” в Одрин. Изложбата представя делниците и празниците на тракийските българи в края на ХІХ и началото на ХХ в.

информация от сайта на НИМ, София

http://www.historymu....php?id=86
http://www.historymu...Takani.gif
 
Куцулан
Пафтите ми харесаха

http://www.historymu...ti1(1).jpg
Мир и разбирателство
"Станеш ли овца, вълците са готови"
 
raszo
Позволете ми да изкажа скромното си мнение на колекционер и познавач на българската носия /до някъде Smile/. Носиите са си чисто български имайки впредвид кройката и цветовата гама, това не ме учудва защото са от Егея и Леринско, които в миналото са били населени основно с българи. Гърците са добре извесни с хитростта си и измамата си. Преди години на един фестивал във Варна се представи една група от някакво Родопско градче, която пееше чисто наши песни на гръцки и беше облечена с носии, които неможеш да сбъркаш.
 
Aseda
В момента в гръцките музеи "цари една полу политкоректност".
От една страна няма за какво да се хванеш, а от друга нещо не е както трябва.
Ще ви дам два примера от Солун.

Първият е от точно този музей, от където са тези носии. Там видях една снимка надписът , на която гласи: "гр. Пловдив - Източна Румелия". Формално е така. До 1908г. - до независимостта Източна Румелия е съществувала на книга. Вярно е и че в Пловдив е имало и гърци, както и представители и на много други етноси. Само че в 21 в. можеха да уточнят, да кажем за другите посетители - не само българи и гърци, че Източна Румелия е част от България.

Вторият пример е от сравнително новия "Византийски музей", построен с пари на Съвета на Европа (да не се бърка с ЕС).
Там има половин зала за Св.Св. Методи и Кирил, както ги подреждат те. В текста е написано - Методи и Кирил, родом от Солун - с огромен принос за културното издигане на славяните. Наистина така никой няма за какво да се сърди, но един музей може да представи по-обширно и споровете и мненията по въпроса. Все пак Кирил и Методий са от този град и щом има зала за тях в музея според гърците са значими фигури.
 
mitko_russinov
Добър ден на всички! Казвам се Димитър Русинов. За пръв пет посещавам този сайт, и искрено ме е срам, че макар да съм любител на народната музика от дете, никога не съм се сещал да проверя дали съществуват сайтове посветени на българския фолклор. И вероятно нямаше и да проверя, ако нямах разбира се конкретен повод за това. В момента се намирам в Гърция и исках да покажа на един грък нашите носий от пиринската фолклорна област, а защо да не си я наречем направо- Македонската фолклорна област.
Приятно съм изненадан че има хора, които силно се интересуват от българското в чистия му и афтентичен вид и се надявам че това ще се превърне в практика за възприемането не само на нашето минало, но и на нашите съседи, с които имаме общо минало. Що се отнася до изказването на vezmoto , че македонци и гърци по тези земи са българи , бих искал да ми го докаже с реални факти и аргументи. Мисля че е добре vezmoto да преосмисли и да разбере какво всъщност представлява нацията като вид обществен договор и след това да хвърля такива гръмки слова. Да не се окаже, че нашата "чиста" българска кръв е многосъставна.
Бих искал да засегна още само по 1 пункт г-н/г-жа vezmoto. Изключително не-истинно е да се слага равенство между българското и истинното. Факта , че не се прави такава разлика не говори за обективен ум. Още повече е нетолерантен. Ако се прибягва винаги до такова субективно тълкуване и осмисляне на историчските факти, няма да се дръпне ни крачка напред в прочистването на целия Балкански п-ов от такива недъзи. Защото да се живее в илюзорен свят е и опасно, защото лесно се подпалват страстите на хората и това вече придобива лавинен характер.
Що се отнася музея в Солун, с това , че пише Македония и Тракия още тук бих искал да изясним нещо, което не е широко известно в България. В Гърция с името Македония се обозначава не държавата Македония, а географската и административна територия на Гърция на запад Серес , стига до албанската граница и продължава надолу до следващата голяма област Ипирос. В границите на днешна Гърция областта Македония е най-голямата териториално разположена административна област. Държавата Македония, гърците наричат Скопие. Затова никак не е чудно, че си видял такъв надпис. Това са официални наименования. Масово се използват в телевизията, в медийте тези наименования. Подобно нещо се случва и с областта Тракия. Тя е на изток от Серес и стига до турската граница. Затова не се учудвай ако срещаш подобни наименования. Надявам се, че темата ще остане открита!
Бих могъл да ти помогна с имената на селата, които търсиш.
 
Разумна
Изказванията са много стари и не знам дали някой все още се интересува от тази дискусия, но все пак ще се включа и аз. Преди доста години съпругът ми беше в командировка в Удмуртската автономна област /Русия, Северен Урал, високо горе на картата/. Донесе един албум, посветен на удмуртското народно творчество. Нямате си представа колко се смаях, като видях на една снимка тъкана покривка за легло, досущ като тези на баба ми. Нямам предвид просто обща прилика - покривката беше с мотива, който в селата около Бяла Слатина /Северозападна България/ се нарича "гергина". Не мога да пусна снимка, защото нямам скенер.
 
Куцулан
Можеш да я снимаш с цифров фотоапарат и да пратиш снимката.
Мир и разбирателство
"Станеш ли овца, вълците са готови"
 
Разумна
Да, но колкото и да не ви се вярва, нямам цифров фотоапарат. Е, скоро имам рожден ден, може да ми подарят!Smile
 
atibu
Казвам се Йоана.Виждам,че има доста познавачи на народни носии.Ще се опитам да изпратя една снимка и аз.Моите родители са родени в едно селце на 5км от гр.Тетово-Република Македония(Бивша Югославия).Снимката е от тяхната сватба през 1941г.Пазя и до днес носията.Само че незнам как да я изпратя и ми трябва помощ
Редактирано от atibu на 11-08-2009 18:22
 
Куцулан
atibu написа:
Казвам се Йоана.Виждам,че има доста познавачи на народни носии.Ще се опитам да изпратя една снимка и аз.Моите родители са родени в едно селце на 5км от гр.Тетово-Република Македония(Бивша Югославия).Снимката е от тяхната сватба през 1941г.Пазя и до днес носията.Само че незнам как да я изпратя и ми трябва помощ


Здравей,

Прочети Въпроси и Отговори и ако имаш проблеми, изпрати на някой от адмнистраторите по имейл сканираната снимка. Ние ще я сложим.

Но може да опиташ да я прикачиш като файл и тук в темата. Файлът не трябва да е по-голям от 150кб.
Мир и разбирателство
"Станеш ли овца, вълците са готови"
 
tantan
България е била ВЕЛИКА и централна България е била около Черно море. То затова се казва и Черно защото хората от Централна България са носели черни дрехи. На север сини, на изток бели, на юг червени, а на запад жълти. Това са цветовете на петте стихии от българския календар. http://www.svetogled.hit.bg/1_2.htm
Още едно интересно четиво за живото на Българите. http://www.svetogled6.hit.bg/656.htm#4
 
Прехвърли се във форум:
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
От потури фрак не става.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.05 секунди - 45 Търсения 30,079,994 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.