September 23 2021 19:09:40
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Земенски "Св. Йоан Богослов" - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Септември 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Няма събития.

Случайна снимка
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки

Преглед на тема
 Отпечатай темата
мечкадарските песни
p4eli4kata Eli
Аз също нямам право да твърдя, че всичко знам. Нито съм енциклопедия, нито компютър! Знам само това, което мисля ,че знам!
Преди години, по сборовете ,тук идваше човек с акордеон. Мисля, че беше сляп. Сядаше на едно столче пред чешмата до училището. По-встрани. И пееше. Тези песни. Мечкадарските. Тогава, леекичко се изнизвах настрани. Не обичам провлаченото пеене. Но... не съм се вслушала в текстовете! И много съм загубила! Младост! Тук ,преди години, когато Б.Б. още не беше вдигнала врява до бога, че мечките са тормозени от мечкадарите, / и изяде хляба на тези бедни хорица! Което е лично мое мнение и не заангажирам никого с него!/,тук идваше по големите празници мечкадар. Разбрах, че е от с. Ягода. Нали бяхме земляци, слушах песните и „ скрибуцането „ по гъдулката му. Мечката беше атракция за децата ми. Радваха и се, и искаха да им играе. Мечкадаря, все приканваше ербапите , да се сборят за здраве с мецана.... Е, меца бореше, мачкаше за здраве! Веселие! Нека са свободни мечовците! Мястото им е в гората! Но тези хора се грижеха за животните, като за член от семейството. Това им даваше препитание.
Скоро ,преди две години, разваляхме старата къща на дядо. Там, из хартиите на стария дюкян открих няколко песнопойки. Такива- панаирджийски. Сборянски. Любопитството надделя. Запазила съм ги. Там за първи път прочетох песента за Димо. Но ,беше с друго заглавие. И ... „ постна”! В сравнение с песента ,изпълнена от Паунов, бледнее. За първи път прочетох песента ,записана от Лалица преди две години. Лалица е човекът, който пръв обърна внимание, на тези песни. След нея, се отвори път за още и още.... Тогава, съпругът ми, също за първи път обърна внимание на моите „ луди „ интереси. Разказа ми много неща. Че Димо Терфенлията е от Детелина.


Че , е действително съществуваща личност. Това знаел от негови колеги и работници от там./ Венко Маринов, лека му пръст, беше от там. Бяха приятели. Големи. Гочев, питай близките си. Може да се сетят кой е Венко/. Гого ми каза още ,че Нончо Воденичаров,/ който също не е вече сред нас/, възтановил сбора на Раднево, и борбите в рамките на сбора . Носели името на Димо Терфенлията. Казвали се „Крилат Димо”. Тогава се опитах да дам някакъв „ превод” на турцизмите в песента /.Израстнала съм в село, в което се използват доста турцизми./ За съжаление, не всичко мога да кажа точно, защото, по думите на един познат, една турска дума имала до тринадесет значения. Когато почна да „ превеждам” думите, ако греша, моля ,поправете ме!
Това е вкратце историята, по запознаването ми с тази песен на Иван Паунов.
Ред е да се обърна към нея самата.
Да, Гочев, мисля, че си прав, когато даваш промяна на думата ,юри в мидюри. Винаги съм я чувала като Юри. Чудех се какво е, докато в краеведските книги открих това, че в този район –Югоизточна България са заселени Юруци. Откъде и как, има данни в мрежата. Целта е била да се вклинят и петопят малкото българско население. Оттогава са останали старите наименования на села, които са били юрушки. Възможно е, този бей / Илин, Емин,А в другият текст ,в книжлето- Ахмед/ да е бил именно Юрушки бей, след като е имал „сия гюню турци”. Относно султаните, Бончев е прав. Но не разбирам, защо е писал само две думички! Защо не разказа? Ти знаеш!
Ето какво научих от краеведската книга за с. Попово, написана от Мильо Петров:
Тук е имало два вида татари. „ Стари”, от времето на Втората българска държава. „ Новите „ са се заселили тук през седемнадесети век. Тези татари са именно „ Султаните”. Династията на Гираите, които идват тук от Крим.
Цитат от книгата, защото по-точно не ще мога да го предам:
„ През 1695 г. Мехмед II завладял Крим.но там вече съществували раздори между претендентите за властта.затова се стигнало „ специфична Уния”, или до „ свещен съюз „между Портата и Кримското ханство: Част от претендентите за престола да бъде изселена в България. Прекъсне ли се , обаче династията на Османовци , престолът да бъде от династията на Гираите. Освен Естествен този свършек , можело да бъде и насилствен.
Като султански сродници
Покровителствани и облатодетелствани от Портата, Гираите / Кримските султани/ , били настанени в много места в България , но най – вече в Ямболско, например в Ханово, Княжево,Оджакьой/ Крайново/, Кирилово ,Чернозем, Тенево, Есерлии / Блатец/, Маленово, Каравелово , и пр. Всъщност, на всеки един от Гираите били дадени едно или няколко села. Имали и прислуга.Земите били едни от най- плодородните. Селяните били длъжни да ги обработват безплатно.
Гираите – чифликчии се стремели да запазят старите турски феодални порядки. Те били притеснители и насилници. От тях местното население изревава.
Кримските татари Били най-способни куриери - пощаджии. Но се занимавали и с отвличането на деца за еничарският корпус. Те поробвали и насилвали бълтарите , за което пише Раковски.”
Запомнете това. То ще ни потрябва , като историческа справка, тогава, когато заговорим за други песни, в които има записани исторически данни. Аз поне, ще говоря за такива.
Иска ми се, да отбележа още едно нещо, което ми направи впечатление в песента, и ме накара до се замисля. „ Канатлъ Димо, куйруклу”. Така е на речен Димо. Канатлъ е крилат. Куйруклу е опашат. Кой е този, който в народните вярвания е и крилат и опашат? Змея. / Дракона /. Героя в песента е наистина хиперболизиран. Сравнен е с змей. Като в приказките. Но това е направено с цел. Да се противопостави на определението дадено от турците на Димо. Язвителното прозвище „ кара домузлъ” черно прасе. Мръсно прасе. Така се е повдигало самочувствието на един смачкан от робията народ. За това песента е толкова „ цветна”. Толкова завладяваща със сравненията и епитетите. За да се помни и пее, предизвиквайки гордост.
Следейки историческите справки, можем да се досетим кога е станало това събитие. Може би, през седемнадесети век??? А песента се е запазила до сега..........
Замислих се и за ощеедно нещо. Ние сме загубили безвъзвратно част от песните си от най-стари времена. Запазени са само Марковите песни. Тази песен , за мен се родее с тези песни. Може да ви се струва високопарно, но за мен , това е историческа песен. Ако се вникне човек в текста, ще намери в нея историята.
Послепис- отклонение: Народната песен не е само музика. Тя е и текст. Заслушаш ли се, ще разбереш. Много неща. Никой не е вярвал на Омир ,че съществува Троя. Шлиман е повярвал в легендата........ Дали се сеща някой, че там, в Омировата „ Илиада” съществува един пасаж, който разказва за цар Резос. Запитвал ли се е, кой е той? Ще дойде ден, когато ще се открие и това. Разкопките на българските археолози в последните години доказват, че тук, в този благословен край, са живели хора, създали люлката на цивилизацията. Да не го забравяме!
В следващото си писание, ще се постарая, да дам обяснение на думите с турски произход в песентта.
 
muntsho
p4eli4kata Eli написа:
Аз също нямам право да твърдя, че всичко знам. Нито съм енциклопедия, нито компютър! Знам само това, което мисля ,че знам!
Преди години,....................Ще дойде ден, когато ще се открие и това. Разкопките на българските археолози в последните години доказват, че тук, в този благословен край, са живели хора, създали люлката на цивилизацията. Да не го забравяме!
В следващото си писание, ще се постарая, да дам обяснение на думите с турски произход в песентта.


Хвани и напиши книжка на тая тема и.... ще дойда чак при тебе на крак за автографа! Гарантирам Clap
Умния учи цял живот и твори добрини, а глупака се ражда "знаещ"... но безполезен и за себе си!
 
p4eli4kata Eli
Драги ми Мунчо!,
Да бе младо знаело, да бе старо можело....
Мястото ми е сторено, ама времето ми е минало!
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто ,да го направиш!
Няма да пиша книга! Не е моя работа! Тук, при всички вас, имам същата цел, каквато и другите - популяризиране на Българският фолклор. Всеки от нас, ще каже това, което знае. Десет да прочетат, стига! Десет човека да гледат по-малко глупости по телевизията -стига! Десет да знаят повече, те на по десет да кажат! Стига! Да научим младите хора, да не се кланят и превъзнасят Недосегаемите, с техният морал и ценности, а да се обърнат към НЕДОСТИЖИМИТЕ!
Мисля, че тук, в сайта има точно този цитат от Омир, касаещ цар Резос. Преди малко го търсих, къде беше но... Археолозите си знаят работата!
 
Gochev
muntsho
Аз съм почитател на Недялка Керанова за мен е велика и единствена! Това ,че си събрал толкова народна музика е страхотно дано повече млади хора се интересуват от нашия фолклор. Thumbsup
 
muntsho
Gochev написа:
muntsho
Аз съм почитател на Недялка Керанова за мен е ...............


Ето и една благородна задачка - закачка! Издири събери нещо непрочетено, нечуто, и невидяно за тази голяма българска певица. И пусни темичка. Вярвам че все още има какво да се намери!
Умния учи цял живот и твори добрини, а глупака се ражда "знаещ"... но безполезен и за себе си!
 
Gochev
p4eli4kata Eli
За съжеление няма кого да питам за Венко Маринов - за Маринчеата. Относно султаните си мисля ,че не е задължително в песента да са точно татари , не че в Българско не е имало ,но така си мисля. Човекът ,който поде приказка за татарските ханове пише ,че те били султани и се чудя ханове ли са или султани понеже ,това са две титили. Според мен турската администрация не би допуснала да има управници с две титили ,та били и те татари. Тези татари на кого са ханове и на кого султани на турци или на татари или на българи .....????? Султана е само един и е в Истамбул. Другото което си мисля е ,че песента е българска и вероятно българите биха казали татари ,а не султани. За мене ,това е лека ирония спрямо турците тя присъства в песента на доста места. - .... давайте помака на среща... и други. Относно татарите това ,което съм чел е ,че няма такова племе това е събирателно име на всякъкви племенца ,които са се присъединили към златаната орда на Ченгиз т.е. тюркски племена. От мои роднини съм чувал като ученик ,че е имало татари ,но към Пазарджик не напразно са го наричали Татар-Пазарджик. За това тия приказки за татари и султани ми звучът като ... нер де Ямбол , нер Истамбул... това си е мое мнение.
Редактирано от Gochev на 06-12-2009 09:01
 
Gochev
muntsho
Понеже мисля ,че съм написъл достатъчно по темета за мечкадарските песни бих искал да последваш моя пример... Относно задачката - закачката АЗ САМ решавам тия неща... От както съм в този форум аз не съм видял да си извадил текст или да си написъл нещо за мечкадарските песни... Не мисля ,че аз съм центъра на форума за да ми отделяш толкова време ,бих искал да престанеш да ме провокираш. Вместо това пиши по темата мисля ,че за това е този форум.... А по въпроса за не чуто и видяно мисля ,че досега не си чул и видял текста на песента за Димо Терфилията в по- достоверен вариант. Два дена съм я вадил дума по дума. И още.... публикувал съм я само в този форум и не мисля ,че заслужавам подобно отношение ,ако ли не.....
 
muntsho
Gochev написа:
muntsho
Понеже мисля ,че съм написъл достатъчно по темета за мечкадарските песни бих искал да последваш моя пример... Относно задачката - закачката АЗ САМ решавам тия неща... От както съм в този форум аз не съм видял да си извадил текст или да си написъл нещо за мечкадарските песни........


Мечкадарските песни не са ми от най-предпочитаните но посланията които носят определено ми допадат. Затова ги оставям на теб и Лалето. Моят край е друг и моето предпочитание е за най добрият певец на всички времена (Поне по предпочитанията на над 50% българи) - Борис Машалов. Моята любима негова песен е "Атмаджа дума Страхилу" http://www.4shared.c...Duma_.html

Атмаджа дума Страхилу

Атмаджа дума Страхилу:
- Страхиле, страшен войводо,
що тъй си толкоз кахърен?
Дали ти пушка дотегна,
или ти сабя омръзна,
или ти старост потропа,
или ти булче домиля?
Страхил на Атмаджа думаше:
- Нито ми пушка дотегна,
нито ми сабя омръзна,
нито ми старост потропа,
нито ми булче домиля.
Снощи си на връх замръкнах,
на връх на Стара планина,
на хайдушката равнина.
Там ми се дрямка додряма,
па легнах, та си позаспах
на пушка, на тапанджата.
Страшен си съня сънувах -
отдолу иде потеря,
до седемдесет татари,
до седемдесет читаци,
със седем сини байряци.
Атмаджа дума Страхилу:
- Страхиле, стара войвода,
и туй ли да те науча?
Съблечи дрехи юнашки,
облечи дрехи просяшки,
па земи блюдо просяшко,
че иди долу на пътя,
на пътя, на кръстопътя,
на голям камък да седнеш,
там ще потеря да мине.
Всеки ще хвърли по пара,
най-подир върви войвода,
той ще ти хвърли пет пари,
па ще те тихо попита:
- Че видял ли си Страхила,
Страхила, страшен войвода?
Докат си дума издума,
а ти на крака подскочи,
извади сабя френгия,
па се наляво завърти,
дор се надясно обърнеш,
сам ще войвода остане.
Страхил на крака подскочи,
съблече дрехи юнашки,
облече дрехи просяшки,
наложи калпак мечешки,
препаса сабя френгия,
наметна дрехи просешки,
зема си блюдо просешко,
па слезе долу на пътя,
на пътя, на кръстопътя,
на голям камък поседна,
положи блюдо просешко,
на зелената морава,
под тая бука зелена,
под тая сянка дебела,
при тая вода студена.
Чакал ни малко, ни много,
тъкмо ми три дни, три нощи.
Погледнал Страхил надолу -
то не ми било потеря,
от седемдесет юнаци
със седем сини байряци,
най ми е била потеря
колко на небе звездите,
колко на поле тревите,
колко на гора листето.
Всеки му хвърлил по пара,
най-подир върви войвода -
той му е хвърлил пет пари
и си Страхила попита:
- Видя ли нейде Страхила,
Страхила страшен войвода?
Докат войвода издума,
Страхил на крака подскочи,
извади сабя френгия,
па си наляво завъртя,
сал войводата остана.
Страхил войводу думаше:
- Войводо, робско плашило,
иди да търсиш Страхила,
Страхила страшна войвода.
И му главата посече,
главата барабар с чалмата!

http://liternet.bg/f...ala/30.htm
Редактирано от muntsho на 07-12-2009 15:40
Умния учи цял живот и твори добрини, а глупака се ражда "знаещ"... но безполезен и за себе си!
 
p4eli4kata Eli
Защо така Гочев??? Аз бях достатъчно честна и почтенна. Разказах всичко. И най-малкото което знам! Дадох историческата насока на песентта. И какво стана? Просто не ми се повярва... Frown Нищо от всичко това не съм си измислила. Ако искаш вярвай, ако искаш не! Нито ти, нито аз имаме властта да променим минали исторически събития. А султани е имало.... така, както е описано в песентта. Необходмо е само повечко да се чете. И когато се чете, да се прави връзка с друго, което е чел човек.
Това, което съм писала има кавички. То е цитат. За това пише и в Уикипедия и КБЕ. Пише и в краеведските книги от този район.
Между другото, Юмер Драаза, владетеля на Караеврен, / Виж Караевренската катастрофа, в нет-а/, също е бил от същият клан на Гираите султани.
Мислех да се занимая още мъничко с тази песен. Тя е направо шедьовър във всяко отношение! Отказвам се. Няма смисъл....
Мразя да бъда зла!
С мечкдарската прекрасна тема-до тук!
 
muntsho
p4eli4kata Eli написа:
Защо така Гочев??? Аз бях............ Няма смисъл....
Мразя да бъда зла!
С мечкдарската прекрасна тема-до тук!


Пчеличе не се засягай така бързо. Момчето се вживява повече и явно не му е ясно че менторски тон във форум като този не върши добра работа. Правим го не за себе си а за другите без да търсим признание и отплата. Само така ще оставим нещо свястно и полезно зад себе си не като депутатите - само когато са клекнали! Паднахотсмях
Умния учи цял живот и твори добрини, а глупака се ражда "знаещ"... но безполезен и за себе си!
 
p4eli4kata Eli
Полезно четиво:
http://tatari.dir.bg...b6d89184f1
http://www.bulgarian...?page_id=2
Български поговорки:
Има си на крушка опашка!
Умният ще си премълчи, глупавият няма да разбере.
На рядко лайно камък не хвърляй, ще те опръска!
Каквото повикало, такова се обадило!
С уважение и най-добри чувства към всички!
 
Gochev
p4eli4kata Eli
Не знам къде видя проблем и защо е тази драма, но явно в този сайт има хора които не понасят друго мнение освен тяхното.... относно поговорките има и една: Пази боже ....натам мисля че я знаете... Тебе явно от целия текст те вълнува най-много татарско-султанския въпрос което споредмен не е най-важното в тази песен... изтрих текста който съм вадил защото няма смисъл от него в този сайт... не смятам повече да се занимавам с хора които имат някакви проблеми и са решили че трябва аз да съм мишената... сега вече няма смисъл от ... Защо така Гочев??? .... Приемете искренните ми съчувствия към вас и вашето душевно състояние, но натам без мен. Тази тема беше опорочена от тебе и Мунчо и вместо да се говори за мечкадарски песни ти реши да задълбаем за някви султани и пр. , а Мунчо реши да избива комлексите си на мой гръб. Сам призна че тези песни не са му на сърце и аз си зададох въпроса кво търси в тази тема тогава като няма никакав принос за нея, но на това да си отговорят админите на сайта. ВЕЧЕ НЕ СМЯТАМ ДА ПОСЕЩАВАМ ТОЗИ САЙТ КАКТО НЕ БИХ ГО ПРЕПОРЪЧАЛ НИКОМУ. ТУК НЕ НАМЕРИХ НИЩО КОЕТО СИ ЗАСЛУЖАВА И БИ МОГЛО ДА МЕ ЗАДЪРЖИ... НАПОТИВ...
 
muntsho
Gochev написа:
p4eli4kata Eli
......, а Мунчо реши да избива комлексите си на мой гръб. Сам призна че тези песни не са му на сърце и а....... БИ МОГЛО ДА МЕ ЗАДЪРЖИ... НАПОТИВ...


Гочев ти започна с менторски тон и обида към Лалица и се опита да я изкараш полуграмотна. Така че: - "Каквото повикало..........!"
Такива като теб повече пречат отколкото вършат нещо полезно. Явно тоя сайт не е за теб! Hmm
Умния учи цял живот и твори добрини, а глупака се ражда "знаещ"... но безполезен и за себе си!
 
Куцулан
Моля не се карайте. Разгорещени спорове са разрешени, само ако се обсъжда тема, свързана със съдържанието на сайта.Караница
Мир и разбирателство
"Станеш ли овца, вълците са готови"
 
p4eli4kata Eli
Неприятна ситуация. Много... Разбирам, да спорим. Няма лошо! В спора се ражда истината! Но да се опитваш да налагаш непременно собственното си мнение-не го приемам! Никога не бих използвала думи към съфорумник, които биха го засегнали! Във всички форуми, в които учавствувам, съм уважаван и ценен събеседник, именно заради това, че най-напред съм Човек! Нямам намерение да се оправдавам. Това беше желание да уточним времето на създаването на една песен.. Нищо повече! Присмеха ме накара да престана! Приемам критика. Редно е. Греши се! Но когато зная със сигурност ,че съм права? Затова питам: Защо така? Защо така язвително и пренебрежително? Защото съм селянка? Защото съм на 56 години? Не така! Нека бъдем приятели! Нека си помагаме! Да научим повече и повече! Да го оставим на потомците! Толкова!
Останалото е от лукавого!
Темата е много плодовита. Аз имам текстове на още мечкадарски песни, които мисля да напиша. Може само Паунов да ги е записл с музика, но само текстове също
не е загуба!
 
muntsho
"Матьо Бозаджията"

Благодарение на въпросчето на gogo_s75 -
http://www.bulgarian...read_id=93 се заинтересувах аджеба
каква е тая мечкадарска песен. Оказа се пак баш булгаристанска работа - винцето все ни виновно че ни липсва акъл кога колко и по какъв повод да го употребяваме!
Разбрах че Кирчо Христов – акордеонист от Нареченски бани от Първомайската група е изпял за пръв път “Матю Бозаджията" и ако някой я има в оригинал да я качи на http://www.4shared.c... или където може. Има я и в репертоара на Димитьр Андонов – Хисарския поп. Намерих я тук:
http://m.dir.bg/new_...27c56387f9 но прекроих малко аудиото и я качих за да се поразвеселите и позагреете че парното въпреки обещанията на хлевоустите ни политикани пак поскъпва!
http://www.4shared.c...ozadj.html
Редактирано от muntsho на 02-01-2010 06:39
Умния учи цял живот и твори добрини, а глупака се ражда "знаещ"... но безполезен и за себе си!
 
Куцулан
Ето едни връзки, които ми бяха пратени преди време от muntsho и laliza

Песни на Иван Паунов - http://4storing.com/...70dfd.html - Ivan Paunov.rar 159 Mb

Сборни - http://www.4shared.c...pesni.html
Мир и разбирателство
"Станеш ли овца, вълците са готови"
 
Rodoparion
p4eli4kata Eli написа:
Драги ми Мунчо!,
Да бе младо знаело, да бе старо можело....
Мястото ми е сторено, ама времето ми е минало!
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто ,да го направиш!
Няма да пиша книга! Не е моя работа! Тук, при всички вас, имам същата цел, каквато и другите - популяризиране на Българският фолклор. Всеки от нас, ще каже това, което знае. Десет да прочетат, стига! Десет човека да гледат по-малко глупости по телевизията -стига! Десет да знаят повече, те на по десет да кажат! Стига! ...


Пчеличката, да си ни жива и здрава! Тук ще се присъединя към бай Мунчо и ще кажа, че и аз искам от теб книга да напишеш! Затуй сме на това дередже, щото старите преди нас все не намирали време да седнат да напишат, това дето знаят. Затова и аз те моля да седнеш и да опишеш нещата, които знаеш!
Благодаря ти за информацията за Димо Терфенлията! Признавам си, че понякога ме мързи да чета дълги постинги, но най-накрая изчетох твоите съобщения тук. Преди ми отне доста време докато се наканя да седна и да изслушам целите мечкадарски балади, дето са по половин час и нагоре, но си заслужават, както си заслужава човек да отдели 10 минути и да изчете написаното от теб! Вземи намери време и събери нещата, които знаеш в едно книжле! Cool
 
http://www.youtube.com/user/boyandobrev
p4eli4kata Eli
Към Rodoparaion : Всичко, което правим, не го правим за собствено " гъделичкане на себелюбието" ,че знаем нещо. Аз също, като всички във форумите за фолклор, съм доброволец в благородното начинание, да извисим българското на пиедестала на уважение и преклонение пред народа ни. Не е моя работа да пиша книга. Всичко, което знам, или съм видяла и преживяла, или съм чела някъде. Това, което съм видяла със собственните си очи, е изключително малко, в сравнение с това, което научих от краеведските книги. Тези самоотверженни хора, които са описали своето родно село, са стотици!Те са сторили най-важното- безценни летописи! Те заслужават поклон за къртовският труд, да събират зрънце по зрънце историята на народа ни. Да свържат историята на едно мъничко понякога селце, с историята на цялата една страна! В тази връзка, правя предложение, към администрацията на форума: Възможно ли е, да направим място, в което да разкажем с няколко думи за тези хора поименно? Да дадем насока от къде може да се придобие тяхна книга? Или ,най-доброто- ако има някой такава книга, да я сканира и да я предоставим за прочит в "Библиотеката"?
 
muntsho
И отново на Къньо Кънев - един неуморен събирач на автентичен фолклор, дължа запознаването с една песен която отнесох към т.н. "мечкадарски" песни - песни разкази, легенди и притчи. Всяка от тях носи частица от народното житие, битие и страдание през мирните и размирните години на земята именуема от векове България!

http://www.4shared.c..._Zlat.html

Злати Димитър думаше

Злати Димитър думаше:
- Димитре торлачанино,
чу ли Димитре разбра ли,
че Станка писмо изпраща,
Станка ми поп Николова.
Писмото пише нарежда:

- Добруджа калъч посекли,
Добруджа везир Козлуджа!
Че кой я кардаш посякъл?!
Султана пандаклийския,
Шибил Бей и Кара Мустафа
- все турци, все ямадчии!
Голям са золум сторили -
старите хора колели,
младите роби робели,
децата под крак тъпчели!
От дето кардаш минели,
сичките села горели!
Заран Алманлий ще влязат
Алманлий село голямо,
с петстотин къщи Български.
Станка ни пише в писмото,
ако ни пътя за три дни,
за един ден да го вземеме,
за един ден ама до пладне,
селото да си завардим!
Димитър Златьо продума:
- Златьо ле канадчернино,
да не е нещо измама?
Злати Димитър пак дума:
- Станкиното писмо познавам,
вземи го кардаш - прочети.
Тогаз Димитър повярва,
Димитър Калъчлията,
и си на Златьо продума:
- Събирай Златьо момчета
момчете все неженени.
Най-напред Златьо повикай,
Стар Бойчо - стара войвода,
с негови девет момчета.
А че го Златьо послуша,
възседна сива атъна,
и си момчета събира.
Че ги Димитър поведе,
към това село Алманлий.
Като си село наближи,
Димитър дума момчета:
- Постойте тук почакайте,
аз сам в Алманлий ще вляза.
Че си кончето препусна,
то вдигна мъгли и прахове.
Тез турци тез ямаджии,
таман си село посекли
и си ямата деляха
Султанът дума-продума:
- Бре ой ви вазе агалар
що са тез мъгли и прахове
Де ни е холан Димитър,
Димитър калъчлията?!
Два пъти стана ни гони,
ако сега ни настигне,
къс по къс ще ни направи!
Хукнали турци да бягат,
към пуста дели Камчия.
Димитър в селу отива,
три пъти селу кръстоса,
жива си душа не найде,
че у Станкини отиде.
Станка на порти седеше,
кървави сълзи плачеше:
- Я ела Байно погледни,
във наще изби дълбоки,
да видиш чудо голямо!
Кога Димитър погледна,
до прага пълно със кърви!
Че той се много ядоса,
и се назаде повърна,
и на момчета продума:
- Давайте братя да вървим,
до един да ги изтребим!
Че си конете пуснаха,
на път татари стигнаха,
татари каръм черкези.
Триста талиги караха,
най-подир върви кучийка.
Димитър дума татари:
с какво е пълна кучийка?
Татари думат Димитър:
- Кучийка е пълна със злато.
Димитър вяра не хваща,
че си калъча изтегли,
и си кучийка удари,
кучийка на две направи.
Какво да види Димитър,
- едно ми младо момиче,
момиче бяло българче.
Много са Димитър ядоса,
а че си коня обседна,
и го на мома подаде,
и си на мома продума:
- Настрани коня да държиш,
да не се казъм уплашиш.
И на другари продума:
- Що стоим братя, що търпим,
до един да ги изтребим!
Че се с калъча завъртя,
всички татари избива.
Че си конете пуснаха,
по път си султан стигнаха.
Димитър дума султана:
- Султано, султан ефенди,
я постой холан да кажеш,
какъв си золум направил?!
Султанът дума Димитър:
- Ако ми живот харижеш,
хазната ще ти подаря,
хазната пълна със злато.
Димитър дума султана:
- Султано, султан ефенди
малко ти е тебе хазната!

Не стига да си заплатиш,
на десет села мъжете,
мъжете още жените,
жените още децата!
Че си калъча изтегли
и му главата отряза!

За певеца Стоян Кръстев не знам нищо, но ще попитам Къньо Кънев. Ако някой нещо знае да пише!


"Като не щеш мира, на ти секира" - През 811 г. император Никифор събира многобройна елитна войска край крепостта Маркели и поема на нов поход срещу България. Уверен в успеха си, императорът води със себе си сина си Ставракий и много ромейски аристократи. Крум разбира, че не може да мери сили с такава армия и предлага мир, но Никифор отказва, „заслепен от собственото си зломислие и от внушенията на своите съветници“ (Теофан). Това кара кана да напусне Плиска, оставяйки около 12 000 души да защитават столицата. Според „Анонимния ватикански разказ“ византийците преминават Стара планина и след това превземат столицата без особени проблеми. Всички хронисти критикуват нехристиянското поведение на императора след победата. Той нарежда да се ограби владетелския дворец и да се опожарят складовете. Поголовно е избивано и мирното население. След завладяването на столицата, Крум прави второ предложение за мир, но Никифор отново отказва, тъй като смята, че е в позицията на по-силния. Императорът дори замисля да премине с армията си през цяла Мизия и тогава да се завърне в Константинопол. Крум, който е запазил по-голямата част от войската си непокътната, нарежда да бъдат въоръжени всички способни да носят оръжие и дори няколко аварски отряда. Освен това са преградени проходите с дървени укрепления, насипи и ровове, а на българите е наредено да чакат в засада.
Никифор усеща опасността и побързва да се отправи към Константинопол. Византийците разтеглят отрядите си на огромни разстояния. Все пак с главните сили императорът решава да пренощува във Върбишкия проход. Призори на 26 юли войските на Крум ограждат византийците. Когато императорът се събужда и разбира нерадостното си положение, казва: „И крилати да станем, никой да не се надява, че ще избегнем гибелта.“ Започва битка, в която българите засипват византийците с дъжд от камъни и стрели. Императорът загива веднага. Част от обградените слизат от конете си, за да преминат стената на ограждението, което им пречело да избегнат смъртта. За тяхна изненада зад него има гибелен ров. Спасяват се малцина. Това е вторият случай, когато византийски император е убит от „варвари“. Главата на Никифор стои набодена на копие за известно време „за показ на идващите при Крум племена и за наш позор“ (Теофан). След това, според легендата, е наредено от главата да бъде направена чаша за владетеля, обкована със сребро. По този начин, според прабългарските вярвания, той си присвоявал орендата (силата) на убития враг.

Крайно време е да да наточим калъча....... ! Не искам да цапам с най-мръсното нещо - политика тази хубава песен, но като ударят самара... дано се сети магарето!


И още подобни текстове дето намерих тук-там!

http://liternet.bg/f...t/2/65.htm

Димитър Калъчлията
и Злати Буюклията!

Димитър Злати думаше:
- Злате ле, беним ярътлик,
бе хайде, Злате, да идем
в Хелманлий село голямо,
че то е село богато,
богато хем паралия;
да идем, кардаш, да видим,
какво е чудо станало
в Попови, поп Николови -
девет са леша заклани,
да идем, кардаш, да видим,
дали е, Злати, истина.
Че са двамата тръгнали,
в Хелманлий село отишле
в Попови, поп Николови.
Като на порти опрели,
Станка ми бяла Попова,
Станка ми конаксайбийка,
Станка по двори ходеше,
йесни гласове дигаше,
руса си коса разплита,
на йна я коса уплита.
Димитър Станке думаше:
- Станке мо, конаксайбийке,
къде е, Станке, мама ти,
мама ти още тейко ти,
и твоите братя и сестри,
та не се виждат по двора?
Станка Димитре думаше:
- Байне ле, бате Димитре
я върви да та заведа
във наште горни къщия
къко е чудо станало:
девет са леша заклани,
ше стане цели три дена
кървави, непредрешени,
дрешени, непогребани.
Димитър в къщи надникна,
че са изясно провикна:
- Станке мо, конаксайбийке,
много сме вино изпили
и много хляб сме изели
във ваште горни къщия.
Че бръкна в куюн джобове,
извади шепа ялтъни,
че ги на Станжа подаде,
йоще на Станка думаше:
- Мо на ти, Станке, тез пари,
ти да си хора откупиш,
лешове, да си предрешиш;
предрешиш, да ги погребеш,
а пък ний, Станке, ше идем
башибозука да гоним:
Султанче Халил Джамето,
Хадиля Кара Мустава -
да стигнем да ги посечем;
ювкята да ня размине.
Че са двамата тръгнали -
Димитър Калъчлнята
и Злати Буклията -
башибозука да гонят
Като през гора вървяха,
сред гора дере дълбоко,
във дере студен кладенец,
до кладенеца седяха
тезика башибозуци;
те си огньове наклали,
млечено каве варяха,
варяха и са черняха.
Като Димитър видяа,
кавето си оставиа,
фукнали и те да бягат.
Димитър Калъчлията
и Злати Буюклията
башибозука стигнали,
стигнали и го посекли:
Султанче Халил Джамето -
него не можле да стигнат,
да стигнат да го посечъ,
той има бяла кобилка,
силна е била пущина,
знаяла Дунав да плава -
то се в Дунава фърлило
Димитър Калъчлията
и Злати Буюклията,
те са назади върнали.
Като през гора вървяха,
среща им керван идеше,
триста ми златни кочийки,
кочийки каръм татари,
Димитър Злати думаше:
- Злате ле, беним ярътлик,
кервана ше си възпреме,
кочийки да тършуваме,
български обир да няма,
махната да им намерим,
кочийки да си посечем,
ювкята да ни размине.
Че са кервана възпрели,
кочийки да тършували,
една ми златна кочийка
отнийде не са отваря,
със смола е засмолена.
Димитър Калъчлията,
и той му шупе остана
българцки обир да няма.
Че си кочийка разсече,
на три я дяла раздели:
в кочийка мома седеше,
Марийка бяла българка,
чобан Петрова дъщеря,
каръм татарче при нея.
Тя като видя Димитра,
тя са изясно провикна:
- Байне ле, бате Димитре,
байне ле, да ма отървеш
от тези каръм татари!
Димитър Калъчлията
каръм татарче посече
и го на орли нафърга.
Марийка бяла българка,
Марийка на кон качиа,
на баща й я занели,
баща й, на чобан Петър.


с. Кермен - Новозагорско (зап. 1958 г.)

---------------------

http://liternet.bg/f...ala/42.htm

Хайдути заминават за Добруджа

Какъв е спомен станало
в Пандаклий село голямо.
в пандаклийската курия.
Събрали ми са събрали,
двама ми млади войводи -
Димитър на Злати думаше:
- Злати ле, байрактарино,
Злати ле, верен другарю,
ти чу ли и научи ли
в Добруджа канър станало,
в Добруджа, Каракозлуджа.
Че са турци отишли,
Добруджа те са посекли,
Добруджа - вредом българи?
Злати Димитър думаше:
- Димитре, карабуюклю,
Димитре, казън каймъклъ,
като момчета съберем
като овчари овцете
и ги в Добруджа заведем,
да идем, Злате, да видим
кои са турци отишли,
коя ги паша пратила.
(...)*
Като момчета съберем,
съберем и ги смесиме
като овчари овцете
и ги в Добруджа заведем,
де ша си конак хванеме,
хем за нас, хем за кончета?
Димитър Злати думаше:
- Злати ле байрактарино,
Злати ле, конарчанино,
като в Добруджа идеме
ний ще си конак хваниме
в попови поп-Николови,
попови, още в Станкини -
хем за нас, хем за кончетата.
И са момчета събрали,
събрали и ги смесили
като овчари овцете.
В неделя яли и пили,
понеделник на път тръгнали.
Злати ми байрактарина,
най-напред Злати вървеше
и си момчета водеше.
Вървяли що са вървяли,
като са до Ямбол опрели,
сеймени билюк башии
и те ги в каргуна чакаха,
в каргуна още на моста.
Злати ми байрактарина,
като сеймени той видя,
малко си Злати повъзпря,
Димитър ми Карабуюклю,
Димитър ми казанкайнатлъ,
най-напред той вървеше
черно си конче яздеше
и той на Злати думаше:
- Злати ле, верен другарю,
не ми четата възпирай,
нето назад обръщай
да ми момчета изплашиш -
ше извадя сабя тънина,
ще ти главата аз взема
и ти за сефте ша бъдеш,
и от теб аз ша се комкам.
Злати ми Конарченина
пак си момчета поведе
и при сеймени минава.
Димитър Карабуюклю,
Димитър ми казанкаймаклъ,
най-напред като вървеше
и си цигара завивал
и той си огъня поиска
цигара да си запали.
В Добруджа те са отишли,
в попови, поп-Николови.
Димитър ми карабуюклю
Димитър ми казанкаймъклъ,
като на порти похлопа
и се изясно изпровикна:
- Станка мо, поп-Николова,
я излез порти отвори!
Станка ми мома хубава,
и тя на вънка излезе,
с нейното братче Иванчо,
и тя го за ръка водеше
и дребни сълзи ронеше,
и до порти отиде,
и тя Димитру думаше:
- Байно ле, бати Димитре,
де бяхте вие по-рано,
по-рано вий да дойдете,
вкъщи да ви заведа,
заведа вий да видите -
колко са леша паднали
и се ги турци заклали.
Пък мама и тати двамата
турци ги, байно, отведоха,
долу ми долу отлуци
и там ги, байно, заклаха.


Желю войвода, Сливенско (зап. 1963 г.); * забравена част от песента.

Димитър - отнася се за Димитър Калъчлията, роден в Новозагорско; хайдутувал е по цяла Източна България, но свърталищата му са били в Сливенския и Котленския Балкан, предимно вр. Разбойна. Хайдушкият му живот е продължил десетина години от средата на XIX в. до 1861 г., когато бил заловен в Шумен и обесен в Русе през 1861 г. Злати Конарченина - байрактар на Калъчлията, който бил роден в Конаре, Новозагорско.

http://liternet.bg/f...ala/41.htm

ММ
Редактирано от muntsho на 03-05-2010 14:58
Умния учи цял живот и твори добрини, а глупака се ражда "знаещ"... но безполезен и за себе си!
 
Прехвърли се във форум:
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Лошият човек и хаджия да стане, пак си е лош.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.07 секунди - 50 Търсения 30,079,878 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.