December 08 2021 08:34:07
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Илиянски "Свети Пророк Илия" - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Декември 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Утре: Още...:
Случайна снимка
Престилка
Престилка
Народни носии
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки

Преглед на тема
 Отпечатай темата
ГОРДОСТТА НА БУСИНЦИ - НАЙ-ПЪСТРАТА КЕРАМИКА, КОЯТО ПРЕЛИВА С ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА
p4eli4kata Eli
ГОРДОСТТА НА БУСИНЦИ - НАЙ-ПЪСТРАТА КЕРАМИКА, КОЯТО ПРЕЛИВА С ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА
На Свети Спиридон, покровителя на занаятчиите, е празникът на грънчарите от прочутото трънско село
12 декември, събота, празникът на Свети Спиридон. През нощта е понавалял тънък сняг.

Нашата група от няколко ентусиасти потегля рано-рано сутринта от София за трънското село Бусинци. Защо за там, ще запитате. Ами, на този ден в известното със самобитната си керамика село се чества Денят на грънчаря. Още повече, че Свети Спиридон е покровител на занаятчиите, и най-вече на грънчарите.

Към 11 часа нашият домакин Александър Кожухаров отваря портите на известното някога училище за керамика. 69-годишният Сашо е един от племенниците на Петър Гигов, прочутият майстор керамик от Бусинци. Преди години Кожухаров преодолява невероятни административни и финансови прегради и учредява фондацията "Петър Гигов и бусинската керамика".

Първата грижа на фондацията е да започне реставрация на фамилната къща на знаменития грънчар в с. Бусинци, в която някой ден да намери приют все още бездомната Петър-Гигова керамика. След много митарства се осъществява и втората голяма задача: закупена е сградата на някогашното грънчарско училище в селото - прекрасна база за възраждане на бусинската керамика.

И затова на празника на Св. Спиридон всяка година в Бусинци става това паметно тържество. Отец Петър изнесе кратка служба под изработената от художника Ваньо Ангелов керамична икона на Св. Спиридон. Като пожела здраве на всички, той освети и приготвения от изкусния готвач Борко курбан. Хапнахме блажно, макар че са пости – отец Петър разреши.

Трапезата е наредена сред керамични съдове, изваяни, украсени и изпечени по запазените рецепти на Петър Гигов. В селото сега живеят едва 30 души, толкова са и гостите, и всички са тук на тържеството. След първите глътки ракия се отварят гърлата и за песни – първа запява местна трънска песен Бояна Петричева, дъщеря на народния учител Димитър Петричев, преподавал на поколения тукашни деца. После се извива и хоро, музикантите засилват темпото и преминават в ръченица. Тук 78-годишната баба Дафина удря всички у земята. Потропне, викне, пък се присегне до масата и гаврътва чашка ракия.

Отстрани писателят Цанко Живков, издал книга за бусинската керамика, поглажда от време на време достолепната си брада и се радва на веселия народ. Така е, нека сега се порадват, защото от утре пак тръгва сивото ежедневие на сегашните трудни и смутни времена.

От няколко години насам в Бусинци отново пее грънчарското колело…

След многогодишно прекъсване в един от най-старите грънчарски центрове в България работилница "Бусинска керамика" пак произвежда уникалната местна керамика.

Корените на бусинското грънчарство са много дълбоки. В известното "Бусинско евангелие" има приписка от 1784 г. за Велико грънчар, а в регистър на джелепкешаните още от 1576 г. се говори за селото.

Тукашните изделия имат покоряваща вътрешна красота и сила

С основните си цветове жълт, червен и зелен бусинските грънци греят като слънце. Може би затова те са "задомени" в най-престижните световни музеи – Лувъра, Музея на човека в Париж, Бритиш музеум в Лондон, музеи в Япония и Китай, Русия и Индия, Италия и Австралия, Канарските острови и Националния исторически музей в София. Голяма роля за популяризирането им по света е изиграл народният майстор Петър Гигов.

Основните форми на бусинската керамика са около стотина,

всеки с по няколко разновидности. Голяма част от тях могат да се видят в албума на работилница ''Бусинска керамика". Изработката е ръчна, като се използват рецептите на Петър Гигов и старите бусински майстори. Работи се с естествени и безвредни природни материали, оцветители и глазури.

В производствената листа на работилницата влизат:

- оригинални чаши, поници, чинии, гювечи, гърне за боб, съд за задушено или за печене на прасенце и агне, предназначени за ресторантско и домашно обзавеждане;

- уникални декоративни стенни чинии и съдове от старата и новата бусинска керамика за заведения и за дома като крондири и покали, всички видове стомни, гюмки, делви, купи и други.

Над 100-годишна пещ пази тайните

Над 100-годишна пещ, на която е работил добилият световна слава майстор Петър Гигов, се съхранява в трънското село Бусинци. Грънчарството векове наред е давало хляб на населеното място. Поминъкът се е зародил заради богатите залежи на глина около селото.

Село Бусинци е един от най-значимите стари центрове на традиционно грънчарство в България. По време на Възраждането, когато местната школа е достигнала разцвета си, тук са се въртели над 300 грънчарски колела. Това означава, че всяко семейство се е занимавало с грънчарство. За древния асортимент са характерни стомни, делви, чаши, поници, гювечи, гърнета и др., общо около стотина форми. Само тук могат да се видят т.нар. оканичета - ритуални малки стомни за вино и ракия, украсени с пластични фигури. Те се ползвали при канене на кумове и гости на сватба.

Типични за този край са съдовете, в които са носени ястията, наречени рукатки.

Емблемата на местната керамика - болярския стакан, създал бусинският корифей Петър Гигов. Той възстановил и крондира - уникална стомна с дупка по средата.

Смесването на глината

било една от тайните на местните майстори. Те правели грънци, които звънят при почукване.

Продукцията им се разпространявала в цяла България. Бусинските грънци предизвикали интереса и на чужденци. Да видят работата на Петър Гигов в трънското село се отбивали ценители на занаята от целия свят. Видният чешки етнолог и историк Константин Иречек определил местната керамика като "съвършено старинна по форма и орнаментика". За направата на съдовете майсторите

използвали за багрила само местни руди и материали

Може би това е определило цветовата гама на бусинската керамика - жълт, зелен и червен. В огнището под пещта те слагали само сухи дървета, защото при горене на сурови грънците пукали и се чупели. Глината се копаела две години по-рано. Тя киснела повече от десет месеца във вода, за да се разложат всички варовици. Температурата в пещта достигала 800 градуса. През специално направени прозорци майсторите следели процеса. Когато съдовете станели огненочервени, грънчарите спирали да подклаждат огъня. Глазурите също приготвяли с местни суровини, като ги мелели ръчно.

Петър Гигов получил признание приживе

Изкуството му оценила и тогавашният министър на културата Людмила Живкова, която съдействала за отпускане на средства за изграждане на музей. Сега в него се съхраняват 1300 предмети от колекцията на Петър Гигов и още 1000 на майстори от селото и околността.

Занаятът обаче постепенно започнал да отмира

През 1960 г. в населеното място са работили десет майстори-грънчари. Преди няколко години починал и последният бусински майстор Богдан Кирилов. Сега селото, за което керамиката векове наред е била основен поминък, вече не произвежда грънци. Надеждите за възраждане на занаята са насочени към племенника на Петър Гигов - Александър Кожухаров. Потомственият наследник на грънчарски род купил със заем старото училище, сега прави в него сувенири. Организирал е серия изложби и демонстрации в страната и чужбина. Той имал идея да направи и етнографски комплекс в Бусинци по подобие на Етъра. Засега обаче все още намеренията му не са осъществени докрай.

Простота и лаконичност

С това най-лесно можем да определим характера на бусинската керамика. Повечето от съдовете в този стил са без глазура, а мотивите от украсата са небрежно и артистично надраскани. Видът на бусинските произведения навява пътуване от древността - черти, кръгове, триъгълници, прави и криви линии, вълнообразни снопове, комбинирани и импровизирани през различни епохи, за да се превърнат в символи на вечността.

Скулптурните композиции върху точени форми са бусински патент - подобна стилистика е непозната за керамиката в традиционните школи. Акцентът върху основните жизнени елементи също характеризира бусинските съдове – повечето от тях обслужват конкретни потребности - приготвяне на храна, хранене, съхранение на продукти и напитки. Бусинските съдове са съществена част от интериора на древния и съвременен дом – заедно с чергите, дървените долапи и тавани, медникарските изделия, кованото желязо.

Практично и полезно. Но някога, много отдавна, то е било обвито и от мистицизма на духа.

Защо майстори и занаятчии почитат Св. Спиридон

Свети Спиридон пръв се опитал да направи съд от глина. Мъчил се, мъчил се, но не успял, защото глината се лепяла по ръцете му. Тогава се разплакал. Сълзите паднали върху глината и той разбрал, че за да източи съд на колелото, трябва да вземе вода. Замесил глината с вода и направил първия съд. След това го опекъл. Оттогава насам светецът се счита за покровител на грънчарите.

Послеслов

Като гледах тези греещи съдове, вази, стомни, като слушах патилата на племенника на Петър Гигов и усилията му да спаси всичкия този труд си мислех, че има хора с мисия, закодирана в човешкия им път, те нямат нужда от голяма слава, те имат нужда от двойна доза живот, защото сътворяват, съхраняват и обогатяват нашето битие, но ние смъртните ги убиваме, мъчени от собствените си демони, които не умеем да контролираме.

Любомир МИХАЙЛОВ
Източник: Вестник " Над 55"
Никой не е забравен, нищо не е забравено!
 
muntsho
static.blitz.bg/thumbnails/500/200953/20091229.fxzqciyunh.wm.jpg

static.blitz.bg/thumbnails/500/200953/20091229.tysgsggrql.wm.jpg

Александър Кожухаров възроди бусинската керамика.
Редактирано от muntsho на 22-04-2010 16:39
Умния учи цял живот и твори добрини, а глупака се ражда "знаещ"... но безполезен и за себе си!
 
никита кожара
Наистина, бусинската керамика обогатява и разширява спектъра на традиционните български съдове. Тя се различава както по технология на глазиране, така и по форма и изящество на различните изделия, според тяхното предназначение. За съжаление в сравнение с троянската и търновската, които не губят от своята популярност, този вид керамика, като че ли е позабравена от нашите майстори. За това я виждаме и така рядко по занаятчийските панаири. Мога да ви запозная с един неин почитател, готов да съдейства за възраждането на традицията - Маестро Захари.
В момента той работи в магазина на Центъра за подпомагане на приложните изкуства "Кесар" http://www.facebook.com/pages/Sofia-Bulgaria/KESAR/116070979240
 
http://sites.google.com/site/craftstorebg/
Прехвърли се във форум:
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Яде като мечка, а работи като с клечка.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.05 секунди - 33 Търсения 30,503,365 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.