January 29 2022 14:58:51
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Сопотски "Възнесение Господне" - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Октомври 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Случайна снимка
с.Острица
с.Острица
Стари къщи
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Мартеницата - йероглиф за живот
Мартеницата – йероглиф за животКогато се говори за българската идентичност, задължително се споменава за мартеницата като уникално, специфично българско явление.

Какво представлява мартеницата като ритуален предмет? Самата й форма подсказва за кодираното послание, което древният българин е искал да изпрати чрез нея. Най-простият й вариант е преплетени бял и червен конец. И другият, не по-малко популярен тип – бял и червен конец, в чиито два края висят фигурите на мъж и жена - т. нар. Пижо и Пенда.

От къде може да тръгне изследването на символиката на мартеницата? От материала за изработка, начина на употреба, символика на цветовете, символика на фигурите.

Мартеницата като магически предмет от обредния свят на българина всъщност може да ни каже много неща за предназначението си. Тази проста на пръв поглед плетеница от нишки - конци води към много препратки от различни вярвания и митологични представи за живота от древността. Преденето и усукването на нишките от вълна е свещен акт, свързван най-вече с продължителността на живота и съдбата на човека. В пантеоните на почти всички индо-европейски народи богините на съдбата са предачки /и до днес е останал изразът “нишката на живота”/. Ситуирана в този кръг от значения, на мартеницата може да се погледне като послание към неведомите сили относно именно съдбата и живота на общността и отделните й индивиди. Още повече, като се вземе предвид времето, в което тя се появява като ритуален “посланик” – ранната пролет, когато започва новият аграрен цикъл и предстои възраждане на цялата природа.

Мартениците се изработват от бял и червен вълнен конец. Значението на вълната като материя е широко изследвано от етнографите ни и схващането за силното й знаково и обредно значение е неоспоримо. С червен вълнен конец се завързват китките, с него се правят знакови шевици, а най-голямо приложение има в магическата символика – против уроки и т.н.

Вълната е еквивалент на средното пространство, а също носи способността на медиатор между световете. Тя се схваща като междинна материя с характеристиките си на принадлежност, и към хаоса, и към култивирания от човека космос. С животинския си произход тя е част от дивото - долното. Но с преминаването й през облагородяващите процеси на човешкия труд - предене, плетене, боядисване и т. н. тя е вече знак за космизиран хаос. Вълната е вторият елемент в троицата – лен = горно/свято, вълна = света на земните, кожа = долния свят /хаоса/. Интересни изследвания има в този смисъл около начина на обличане на древните българи – ленена риза /свързвана с най-святите моменти от живота на човека - кръщение, сватба, смърт/, вълнени горни дрехи /видимият облик/ и кожени елеци и кожуси /обточени с кожа краища на дрехите с предпазна функция/. Това е може би тема за друго изследване, но според мен може да се свърже с троичния състав на човека – дух, душа и тяло. Може би подобно послание има и в тройните ковчези, в които са погребвани египетските мумии - като прехода от свято към по-примитивно е именно от вътре на вън /злато – дърво - камък/.

Задължително трябва да се обърне внимание на символиката на цветовете.

Червеното е цвета на живота, на кръвта. Другите цветове се определят от древния българин като “заспали” - мъртви. Това е особено показателно в кодекса на цветовете, използвани при изработване на шевиците по дрехите. Червеният цвят е изобилно употребяван в женските украси - шевици. Според някои етнографи той е знак за фертилност. Широко застъпен в дрехите на младите жени и девойки, той е абсолютно забранен за старите жени. Изчезването му от шевиците на дрехата е послание за спиране на кръвта - менопаузата, т.е. край на размножаването, и в някакъв смисъл смърт. Жената като раждаща живот се припокрива със символиката на червеното = кръв, живот. Затова и женската фигура от двойката мъж - жена в мартеницата е червена. Фигурата прилича на египетския йероглиф – АНХ – живот, който представлява осморка с отворени краища. Оприличава се също на веригата на ДНК.

Мъжът в тази двойка е бял. Бялото, както стана дума в една от по-предните статии е част от парадигмата горно – свято – дясно –правилно - небесно, в опозиция на долно – примитивно – ляво – диво -земно.

В това според мен не може да се търси неравнопоставеност на мъжа и жената в древното общество. По-скоро жената е материализирането на нещата -раждането, а мъжът е главителството - реда на йерархията.

Ред, който е много важен за оцеляването на култивираното пространство, и срещу това никой не е искал да противостои. Още повече, че в самото оплитане на червения и белия конец има нещо много интимно и любовно свързващо. “Белият” мъж е обичайният образ за древната българска общност. Доказано е, че характерното облекло за мъжете по нашите земи от край време е “белодрешното” – с естествения цвят на вълната. Черните мъжки дрехи са източно влияние, проникнало по време на турското робство.

Важна информация за предназначението на мартеницата ни дава и начина, по който тя се носи. Закачена до сърцето тя е изповед на сърдечното желание на човека за сила и живот. Вързана на ръката – тя е позив за благославяне на плода от труда на тези ръце. Въобще връзването като акт е с много древна символика – то е равно на заповядване, овладяване.

Йероглифите са съставени от един символ или от комбинация от символи – може би тези своеобразни йероглифи в контекста на мястото,в което се появават – това доубогатява и насочва за смисъла.

Показвайки чрез този образен език желанията си пред властващите сили, от които зависи изпълнението им – древният българин не спира до тук. Той се подсигурява и по още един магичен начин, че ще бъде чут. Свалянето на мартеницата става едва при виждането на щъркел – прелетна птица – йероглифа за душа в древно-египетски– „БА” - изобразява блатна птица – образ на небесен посланик, който ще отнесе до “ горните земи “ това, за което се молим. /За връзката между древноегипетските йероглифи и тракийското пиктографско писмо виж в поредицата „Тракийското писмо декодирано 1-4” от д-р Стефан Гайд/.

Веднъж свалена мартеницата не се оставя къде да е. Тя се закача на цъфнало дърво – препратка към дървото на живота, за което вече сме говорили. Или се скрива под камък, а камъкът е символ на нещата, които стоят и думите, които непременно се сбъдват – “Казана дума, хвърлен камък”.

Сигурно има още много символи и значения, които могат да се открият и тълкуват. Но за мен най-вдъхновяващо е изключителната оригиналност и многообразие на начините за изказване и предаване на послания. Този магичен, образен език е наистина едно безценно наследство, оставено ни от най-дълбока древност.

Нашите предци са търсели да придават смисъл на всеки свой жест и са схващали себе си като “живи думи”, като “живи послания”, които непременно ще постигнат желания отговор и ще привлекат силите да сбъднат желанията им ... ”Каквото повикало, такова се обадило”.

А ние днес какви думи изричаме с начина, по който се носим и какъв ответ ще ни споходи … ?Ася Василева

етнолог
Коментари
#1 | Куцулан на March 01 2011 13:51:01
Прекрасна статия Thumbsup
#2 | Assia Vassileva на March 01 2011 14:03:41
Благодаря!
Богато е родовото ни наследство с такива съкровища - ние можем само да изучаваме и да пазим!
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила си, за да гласувате.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласувания]
Добър Добър 0% [Няма гласувания]
Среден Среден 0% [Няма гласувания]
Лош Лош 0% [Няма гласувания]
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаЗабравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Вълкът викал: хайде, обесете ме надве-натри, че поповите кози минаха!
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.04 секунди - 35 Търсения 30,724,226 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.