May 11 2021 14:52:15
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Калоферски "Въведение Богородично" (наричан още Метоха) - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Май 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Днес: Утре:
Случайна снимка
Банат
Банат
Народни носии
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Сапарева баня
Дари ме боже, тежка нощ!
Как през нощта берберът Миджа изпатил от дяволите в турската баня

Според разказите на старите баби в турско време най-много върлували дяволите. За разлика от съседните села, където нямало турци, в Баня (Сапарева баня) по-голяма част от къщите били турски. Изглежда тези неверници са били причината да има толкова много дяволи и вампири тук. А когато над квартал Гюргево били заселени седемнадесет черкезки семейства, броят на дяволите и вампирите стигнал своя апогей. Не минавало вечер по килерите и зимниците да не се чуват тихите им стъпки.

Наред с другото лошо, което правели на хората, взели и да крадат. Много често се събирали на тарана баир над селото. Тарана баир, който е малък платовиден хълм, обрасъл с трева, през робските години бил в градината на бея. Тогава, както и сега, цялата тази местност била засадена с различни овощни дървета. Градината се преливала в гората след нея. Между тях имало само една пътека. На оградения от високите овощни дървета и скрит от погледите на хората, но огряван от лъчите на слънцето тарана баир, беят съвсем спокойно пускал булите при слънчево време на сушат тарана.

Много често, когато пастирите и дърварите се прибирали от планината по късна доба, по пътеката между гората и бейовата градина виждали през клоните на високите дървета силуетите на дяволите, които пеели и играели хоро на Тарана баир. Хванати през раменете с космати тела, с опашки, вирнати нагоре, с дългоноктести ръце и крака и грозни, зъбати лица, те пеели песента:

Тъпчай ми, тъпчай тъпчиле!
Дари ме боже, тежка нощ!

Дяволите се клатели наляво и надясно, а накрая се извивали назад с лице към небето, все едно, че се молят на бог да им даде тежка нощ, за да направят повече бели на хората. След това подсвирквали с уста: “Фиу, фиу” и още по-лудо се мятали от крак на крак и пеели:

Все баници и все погачи.
Все пиляв, та пиляв.

И пак подсвирквали и играели. Накрая дяволите събирали главите си една до друга в кръг и клякали. Отстрани се виждала китка от рога. Тайно се уговаряли нещо и мигновено изчезвали в различни посоки. На Тарана баир дяволите се събирали и уговаряли кой къде да отиде и какви бели на българите да направи. Често посред нощ дяволите се събирали в амамо (турската баня). Там примамвали хора, които вечер се уговаряли рано на другата сутрин да ходят на баня.

Една вечер, на излизане от кафенето, което се намирало в горния край на селото, между турската и българската махала, някъде под Света Петка, двама българи се уговаряли да станат рано сутринта още в тъмно и да ходят на баня. Единият от тях, Мине, наричан от турците Миджа, бил бръснар и трябвало да вземе брича, за да се и обръснат. Уговорили се те и си тръгнали да спят, но били чути от дявола, скрит в дървото над тях.

Още в първи сън берберинът Миджа чул, че го викат: ”Хайде, бербера Миджа, да ходиме на баня!” Станал той, неразсънен, от най-тежкия си сън, взел от вечерта приготвения багаж и тръгнал. Тръгнал, без да разбере, че не другарят му, а дявол го води на няколко крачки пред него. Когато слязъл по стъпалата към ниското и влязъл през вратата в банята, потънала в в полумрак и изпълнена с пара от горещата вода, още полусънитият бербер Миджа нищо не виждал. Като посвикнали в тъмнината, очите му забелязали очертанията на къпещи се в басейна същества. Някои били с един крак в басейна, а другия опрян в тавана. Някои имали големи глави и дълги ръце и крака. Всички били с рога, вирнати нагоре опашки и с дълги зъби.

Когато съществата накарали бербера Миджа да им бръсне главите и брадите, той изведнъж се разсънил. Главите на тези същества били меки като гнили круши, та пръстите му потъвали в тях. Разбрал човекът, че е на баня с дяволите и се зачудил как да се спасява. Казал им, че бръсначът му не реже, а вън е оставил острия си бръснач и ще отиде да го вземе. Незабелязано си взел и дрехите, които бил съблякъл близо до вратата. Щом затворил вратата, хукнал с все сила да бяга. Дяволите почакали малко, но той се забавил. Усъмнили се, че е избягал и като вихрушка полетели след него. Усетил, че го гонят, берберът Миджа взел да хвърля една по една дрехите си. Най-напред хвърлил овчата си шапка. Като стигнали до нея дяволите я разнищили косъм по косъм, да не би Миджа да се е скрил вътре. Всяка дреха, която Миджа пускал през 50-60 метра, дяволите разнищвали. Току-що задминал турската джамия при реката и завил нагоре към българската махала, дяволите го достигнали. В този момент наблизо изкукуригал петел и дяволите изчезнали безследно. Берберът Миджа се прибрал вкъщи чисто гол, когато другарят му идвал да го вика да ходят на баня.

След този случай, не само берберът Миджа, но и всички българи в селото, които още в същия ден научили за случилото се, вече не смеели да се уговарят вечер, какво ще правят на другия ден.
Драгойна могила
Преданието за Драгойна могила съществува, неизвестно от кога като легенда за възникването на град Мехомия (Разлог)

На Драгойна могила в Ресиловско землище, някой си владетел Драгой издигнал своя крепост, която и днес се нарича Калето. Крепостта стърчала като остров всред голямо езеро, което заобикаляло могилата.

Срещуположно на тази крепост, в подножието на Рила планина, в долината на река Отовица се издигала друга крепост Градището. Владетелят на тази крепост, чието име не се помни, често влизал в сражение с владетеля на Калето Драгой. Нападенията му обаче били безрезултатни, тъй като Калето била добре защитена, а крепостта Градището била по-уязвима. Владетелят на Градището започнал все по-често да търпи поражения и бил пред пълна катастрофа. За да избегне пълното си поражение, търсил начин тайно да изтегли войската и хората си от тази крепост и да се засели другаде. За тази цел той скроил следната хитрост. Поискал от владетеля Драгой прекратяване на сраженията за три дни, уж за отпразнуване сватбата на сина му. Предложението му било прието. За да заблуди владетеля Драгой, че действително тези три дни са за сватба, той наредил тъпаните да тупат непрекъснато, като се използва водната сила подобно на воденица. През същото време натоварил цялото си имущество и меховете с вино на коне, подковани наопаки и през нощта, по долината на река Отовица, а след това по Джерман, Струма и Предела, се озовал в котловина между трите планини: Рила, Пирин и Родопите. На мястото, където се спрял и установил, свалил най-напред меховете с вино, затова го нарекъл Мехомия (днешен Разлог).

Като минали уговорените три дни за сватбата, а тъпаните не спирали да тъпат, Драгой потеглил с войската си към Градището, но не видял никакъв противник. Разбрал за хитростта на по-слабия и че е измамен, но не останал неудоволетворен, защото владението му се разширило.

Несъмнено корените на тази легенда водят началото си от преди много години. Името на владетеля е славянско.

Податките за Ресилово, като селище с богата история, са изобилни и чакат своя автор от това село.
Васил Коритаров

източник: Kaldata.com
Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Да запретнем ръкави!
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.04 секунди - 30 Търсения 29,516,139 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.