June 15 2021 00:21:00
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Маминче - (Легенди и предания)
Календар/Събития
<< Юни 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Случайна снимка
престилка
престилка
Народни носии
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Вещица


из "Народна вяра и религиозни народни обичаи", Д. Маринов, 1994, БАН.

Вещицата е лош дух, въплотен в лоша жена, която живее, но чрез силата на тоя дух тя тоже в един вид дух. Жена вещица хвърчи, преобразява се на гъска, куче, вълк и пр.; тя не се събира с никого, живее край реки в пусти места и тамо се занимава с магии, за да прави пакости на хората.

Една жена става вещица чрез силата на лош дух или дявола.

Вещица става само лоша жена: курва, сводница и родена с нишан или пък мъртвородена, а после с надуване съживена.

За да стане една жена вещица, трябва да бъде отродена, т.е. да не ражда вече, да е прехвърлила 50-те г.; става и по-млада, ако е бездетка.

За да стане вещица, трябва да извърши следното:

На велики четвъртък зима първото яйце, което е снесено от черна кокошка, и то ако е снесено много рано, преди слънце. Това яйце ще носи под мишницата си, додето се излупи. Пиленцето трябва да бъде също като майка си черно: ако е бяло сиво, червено - не става. Това пиленце заколва на пусто огнище, като се съблече гола-голеничка, и с тая кръв ще намаже всичките стави на снагата си, т.е. всичките места, дето снагата на човека се превива: на краката, на коленете, на кълките, на ръцете, на пръстите, лакътя, рамото, шията и пр. После се облича в нова никога необличана или новоскроена и ушита риза; и така с кръвта престоява 40 дни; после пак в потайна доба отив при някоя воденица опачница или левак, в която витлото се обръща наопаки - наляво; тая воденица е обикновено с едно витло. И тука под воденицата, под самото витло се окъпва и измива. После пак гола-голеничка, отива на керепа или при яза на същата воденица и се полива с приготвени самовилски билки, сварени в ново гърне на пусто огнище и на огън от бял бодил. Тук тя се вече предава на дяволаи като се полее с тия самовилски билки, дяволът става за нея видим. Тя се разговаря с него, получава поука и като се чуят първи петли, тя се връща у дома си, но вече не обикновена жена, а вещица.

Тая жена-вещица сега със силата на дявола може да става същество свръхчовек: може да познава всичко, що има да става занапред; може да познава кой какво е направил, какво има да му стане дори и какво мисли. Може да лекува всички болести; със силата намагиите си тя може да навежда на човека разно болести, премеждия и напасти, дори и да го умори, а може и противното: да пропъдва разни болести от човека, да отстранява премеждия и напасти и да дига от легло най-опасно заболелия. Може със силата на своите магии да отдели мъж от жена или пак да ги събере.; може да направи, щото по една мома момците да лудеят, а и противното: никой да я не погледва, всеки да бяга от нея. Може да преобразява момък на елен, мома на кошута и обратното: да повръща пак в първия человечески образ преправените такива. Със силата на магиите тя може: да сваля месеца, да докарва дъжд, па дори и наводнение или да прави суша. Може да обира млякото от стадото, житото от нивите. С една дума, може да върши всичко що поиска.

Такива вещици според народното вярване се познавали по това, че устните и снагата им са покрити с черно-модри петна, на пулове.

Вещицата вечер лягала и запивала; щом заспи, душата й излизала, а трупът й остаял като мъртъв, само че слабо дишал. Душата в образа на жълто-черна пеперуда, наречена тоже вещица, лети цяла нощ и когото срещне или доближи, изпива го. Особено налитала на деца бозайничета и на хора, които лятно време спят вънка на двора или под кошовете.

Така хвърчи, додето пропеят първи петли. Щом пропеят петлите, душата й се връща в тялото и го оживлява.

Ако обаче в това време някой обърне трупа й, душата, като се върне, не може да го познае и не влиза и трупът остая завинаги, мъртъв, а душата се скита като нечист дух в образа на жълто-черна или тъмночервена пеперуда и остая вещица. Ето защо човеците бягат от тия пеперуди и ги убиват, като вярват, че те са вещици. Когато хвърчи в образа на пеперуда, вещицата се вижда като огън или пламък и оттамо се познава, че не е пеперуда, а вещица.

Всяка вещица обаче не става пеперуда. Вещицата още може да става невидима и да се претваря на разни животни: гъска, куче, вълк и пр. "Така видиш, че иде жена насреща ти, но тутакси не видиш нищо, а после малко хвърчи гъска около тебе или куче се изправи на пътя и лае, или вълк и клоцка със зъбите си срещу тебе" - казват баба Вида, с.Стакьовци и баба Пена Ристова, с.Стубел.

Вещиците се казват още самодиви и самовили.

Покойникът йеромонах Иосиф Брадати, като говори в своите пламенни проповеди за жените, изобличава ония, които ходят по самовили и бродници. Това е споминял по тая причина, понеже и народът е наричал вещиците и магьосниците още самовили.

В с. Кумарица имало такава самовила жена. Тя ходила нощем по реките и вировете и тамо се срещала със самодивите, които й давали сведения, като коя болест с какъв цяр се лекува, кой от какво страдае и пр.

И в с. Суходол имало също такава жена - самовила, по име Хубавела, но тя само лекувала, а никакви пакости не е правила на хората.

От моите лични изследвания аз се срещнах с тия конкретни случаи. Вещици са били: Тодора и Мицка в с. Крива бара, Стойна в с. Ковачевица, Цонка в ц. Комощица, Пена в с. Толовица, Дуда в с. Вълчедръм, Камена в с. Василовци - всички в Ломско, и др. в други околии.

Вещиците се наричат още магьосници, бродници, билярки:

Майка ти вещицата,
Мама ти магьосницата,
Мама ти бродницата,
Мама ти билярката,
Що знае много магии;
Що знае биле всякакво,
Тя омая младо и старо -

се пее в песента, дето момъкът упреква любовницата си, че го омагьосала, омаяла, бильосала, та лудее по нея.

Бродници са, които бродят нощно време по вирове и пусти воденици и се дружат с дяволи и самовили.

Магьосници са, които правят магии.

А всички са вещици.

Вещиците се рисуват в народните приказки, че обитават в пусти места, край реки и че имат общение с дяволите и самодивите. Те имат пиленца, които не са обикновени пиленца, а змийчета. Те могат да правят всичко.

-----------------

Илюстрация от художника Виктор Паунов, в книгата: Красимир Мирчев. Вампири, гундураци, змей. София, Панорама, 1998. (връзка)
Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Взема терк.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.04 секунди - 30 Търсения 29,694,310 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.