October 16 2021 16:52:10
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Радомирски "Възнесение Господне" - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Октомври 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Случайна снимка
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Стопан (стопанин, сейбия)


Из "Българска Народна Митология", 2-ро изд. 1993
автор: Иваничка Георгиева

Според народните представи до края на XIX в. и началото на XX в. всяка къща, място, дърво, извор си има свой покровител, стопан, мислен в облика на безвредна змия или някакво друго животно.

Според народните вярвания всяко село има стопан, който се заселва със заселването на самото село и се явява в най-различен облик — стрела, кроено, жена, смок и т. н. Във Валовишко, Демирхисарско, се вярва, че „всяко село има по един стопан, който го пази от болки, домашни и външни. В различни села се явява различно — ту като бивол, ту като човек на кон, ту като коза. Живее в старите сухи дървета. Всеки, който го чуе да се провиква със силен глас, умира. Затова никой не излиза през злото време”.

Според народните вярвания в Северозападна България, Врачанско, стопанът на полето, гора или дол, е смокът и не бива да се убива. Разказва се, че много хора осакатели или оградисали, когато се опитвали да убият такъв смок. Големите смоци са били на особена почит и в Източна България и се наричат синорници или межници, защото „вардели нивите от град”. Когато се зададел някой силен черен облак, синорниците го посрещали и като се изправяли, свирели насреща му и разваляли града. Който убие такъв смок, се разболявал и умирал. Тези смоци не били отровни, но който ги разсърди, свързвали го с опашката си и го набивали добре.

Особено силно е разпространено и добре е запазено вярването в стопана в Родопите. Обикновено се вярва, че старо дърво, всеки „бележит” извор или каква да е местност си имат по една стара голяма змия стопанка. „Такава змия, когато се види, не се убива, защото нейната смърт причинява смърт на домашните и разрушение на предмета, що е пазила.” Освен това в Родопите се разказва, че стопанът може да се явява и като животно — овен, куче, жаба, гущер, птица, но най-често „змия, и то в необикновен почти митичен вид”. Тя не прави зло, но не бива да се разгневи, когато се види.

Особено голяма устойчивост показва вярването, че всяка къща има стопан, който се мисли в облика на змия или човек. В началото на XX в. тази представа е запазена главно в Южна България и особено в Родопската област. Според традиционните народни вярвания, щом змията стопан бъде убита или умре, умира някой от къщата, най-често домакинът. Тя живее често под прага, край огнището, влиза и излиза през комина.

Във връзка с вярванията за стопана като дух на покоен прародител особено интересни са сведенията за наместника в Гоцеделчевско. Всяка къща си има свой стопан, на когото принасяли жертва няколко пъти годишно. За стопан се смята някой от умрелите прадеди на семейството, който още приживе се отличавал с юначество и песнопойство и свирел на кавал. Благоденствието на семейството се дължи на него, той се грижел всички да са здрави, жените да раждат лесно, да имат изобилие от реколта. За всичко това стопанът иска само малко почит и рядко, когато огладнее, малко храна. Когато огладнее, той се обажда сам: чрез потропване на тавана или чрез пошепване насън на някого от домашните.

Ако му се откаже, той се разсърдва и праща нещастие — болести, градушка и смърт. Обичаят стопанова гозба съдържа много стари обредни моменти. Обичаят се извършва винаги в събота от мъж и жена. В Драмско (с. Плевня) на всеки седем години се прави обредна трапеза в чест на дядото (стопан на къщата).

Вярванията в стопана са залегнали в основата на обичайно-обредната система при строеж на къща. Преди всичко трябва да се избере подходящо място. Затова съществува практика вечер да се посипе пепел от огъня, а сутринта по следите да се познае какъв е стопанът — животно, птица, влечуго. Най-добре е да няма такива следи, значи, че тогава мястото е свободно. В Ловешко слагат съд с бистра вода — ако сутринта водата е чиста, означава, че мястото е чисто.

При полагане на основите съществува и до днес запазеният обичай да се коли курбан. Вярва се, че животното става стопан и пазач на постройката. Той ще пази дома от болести и нещастия. Тези обичаи съжителствуват с християнските: прави се освещение на мястото от свещеник, в основите се слага светена вода или масло.

Животното, обърнато на изток, се коли на дясната страна на основния камък, като там или в центъра трябва да изтече кръвта, а костите поставят в основата. На отделни места там се закопава цялото животно или само главата заедно с шише вино, зехтин и пара. Със закланото животно обикалят четирите ъгъла на бъдещата сграда отляво надясно. По основата пускат синапово семе, да се плодят хората”. Според народните представи този обичай се прави „да не взема къщата друг курбан”.

---------
Илюстрация от художника Виктор Паунов, в книгата: Красимир Мирчев. Вампири, гундураци, змей. София, Панорама, 1998. (връзка)
Коментари
#1 | Куцулан на November 03 2008 17:51:01
Тва, че не требе да се убива змия (и по точно смок), съм го чувал от баба си.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Държи змия в пазвата си.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.04 секунди - 30 Търсения 30,226,130 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.