September 20 2021 07:48:51
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Райловски "Св. Николай" - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Септември 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Случайна снимка
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Власите
В българският език битува етнонима власи. Не е случайна и съществуващата поговорка "Власите се давят накрая". Но кои са власите и от къде идват? Това е въпрос, който дълго е бил задаван, без да може да му се даде еднозначен отговор.

Някой учени, като например доц. Марияна Йовевска, смятат, че те са местно балканско население, което все още не е уседнало. Други пък ги свързват с появата на куманите. И до ден днешен има много неясноти относно техния произход.

Власите като етнос се появяват по-късно от куманите. И те като своите предшественици са номади, но за разлика от тях са православни християни. Те са номадски народ. Този народ се установява трайно в Босна и Херцеговина. За това говори и тяхната активна търговия с останалите западно балкански народи и най-вече с Дубровнишката република. Тяхната икономическа сила обаче не се дължи само на търговията, но и на откритите през 14 век оловни и сребърни рудници. Тяхната разработка и есплатация им носи финансова самостоятелност във време, когато на Балканите се появява чужда воена сила, която ще промени политическия, икономически и религиозен живот на местното балканско християнско население.

Впоследствие една част от влашкото население се придвиждава на изток и се установява трайно в земите на север от Дунав, където успява да създаде и свое държавно обединение, известно като Влашко воеводство или Влахия. Влашкият воевода Бесараб І обединява власите в една държава като създава нова балканска владетелска династия. Но за съжаление неговите наследници губят независимостта си, както повечето средновековни балкански държави. Влашките воеводи, макар че водят своя относително самостоятелна политика, стават турски васали.

Тук във Влашко са намерили убежище много български средновековни книжовници, които бягайки от столицата Търново, вземат със себе си множество старинни книги и ръкописи. По този начин на влашка земя те продължават българската книжовна традиция, която оказва голямо влияние върху влашкия език. Така до края на 17 и началото 18 век официалният език в канцеларията на влашките владетели е българския. Но това нямаше да стане ако Воеводство Влашко е било заличено.

Влашките владетели водят двойнствена политика. Те често като васали на султана са задължавани да участват в неговите походи със свои войски. Поради което те получават редица привилегии от турските власти. Тяхната власт била такава, че често пъти се е случвало да участват и на страната на християнските коалиции. С подобни привилегии се ползвало и обикновеното влашко население. Те са заемали длъжности като граничари и мироопазващи обществото служби, които били труднодостъпни за обикновеното българско население.

Но с течение на времето много от тези турски служители от влашки произход започнали да водят уседнал начин на живот. Много от тях загубили своите привилегии и техният социален статус е бил приравнен до този на местното християнско население. Една част от това население, за да избегне това принизяване с останалите балкански народи, приема исляма. Независимо от това по-голямата част от влашкото население запазва християнската си вяра.

За разлика от власите мюсюлмани, власите християни запазват за по-дълго време своята относителта самостоятелност благодарение на васалитета на техните владетели. Така Воеводство Влахия прераства във васално княжество Влахия.

Много често във Влашко намират убежище българи. Някои от тях търсят спасение от турските зверства. Други пък, оцелели от поредното българско антитурско освободително въстание, също намират убежище там.

По-късно и българските революционери ще намерят временен послон във Влашко.

Оказва се, че власите и българите си взаимодействат през различни периоди от своята история. Тези българо-влашки отношения слагат началото на съвремените отношения между двата народа.


Използвана литература:
1. Йовевска, Мариана; Желязкова, Антонина; Маринкьова, Ракова, Снежана „ Босна и Херцеговина “ ; Изд. БАН, С., 1994г., стр. 68-69
Коментари
#1 | пабирока на November 01 2007 10:29:29
Моите уважения, Емилия, научих нови неща от тази статия, но в нея се набляга главно на тяхното държавотворчество. Какви са били власите по нашите земи и какви са били отношенията им с местното население и с Османската империя? Защо те не са отишли оттатък дунава, щом там са имали много повече привилегии? Не споменаваш нищо за теорията, че те са остатъци от траките или илирите, която е доста вероятна теза. В момента, в който те са се преселили на север от Дунава какво население е имало там и какво се е случило с него?
#2 | emilia_n на November 03 2007 08:15:47
Аз се позовавам предимно на доц. Йовевска. В материала изказах само една гледна точка. Бях придвидила тази тема да я оставя отворена и така и сторих. Това направих с цел и други да се произнесат. Много добре знам, че не съм казала всичко по въпроса. Дори мислех да напиша и продължение, но работата в хотела ми отнемаше цялото време. То не ми стигаше да се ровя и да търся по-подробна информация.
Лично аз не мисля, че власите са преки потомци на траките и илирите. Но това е лично мое мнение. Ако имаш друга информация-сподели я. Много бих се радвала, ако има и други мнения по въпрос. Освен това съм посочила и литературата, която съм ползвала. Ако имаш възможност и желание прегледай я.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Излял си мурафета.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.05 секунди - 30 Търсения 30,057,783 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.