September 23 2021 17:37:39
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
24 Май - ден на българската просвета и култура - (Българска история)
Календар/Събития
<< Септември 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Няма събития.

Случайна снимка
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Устен български фолклор
Българското народно творчество е изключително разнообразно. По същество то е устно. Негови създатели са обикновените българи. Те създават множество народни песни, които днес прославят страната ни по света. Нашето песенно творчество се разделя на няколко групи песни - исторически, юнашки, хайдушки, битови, митични, любовни и трудови. За тях друг път ще говоря.

Наред с народните песни геният на българите създава и друг вид фолклор. Освен песенната ни традиция, в българският фолклор има и други форми на устно предаване. Те от своя страна се делят на дълги и кратки. Към дългата форма спадат легендите, преданията и приказките. Пословиците, поговорките, гатанките и сравненията се отнасят към кратката форма.

За разлика от пословиците и поговорките, в легендите и преданията са залегнали исторически събития, пречупени през призмата на времето. Естествено е, че между легендата и преданието да има разлика. Макар и малка, но я има. Обикновено героите в легендите имат полулегендарен или направо митологизиран образ. Именно това отличава легендата от преданието. В самото предание обикновено главнодействащото лице е реално живяла историческа личност. Една от най известните легенди е тази за падането на Търново.

Легендите и преданията носят историческия спомен. Така от поколение на поколения хората живяли преди нас предават устно реално случили се събития. По този начин историческото събитие продължава да живее в паметта на народа.

Що се отнася до българската народна приказка и до приказката въобще, тя се различава от вече споменатите по-горе форми на устен фолклор. Тя има приказно-фантастичен характер. Героите в нея не са исторически личности, а измислени лица. Те биват добри и лоши. Някои от тях претежават чудодейни дарби. Като например бягане със скоростта на вятъра или предизвикване на природни катаклизми. Най-често това са неща, които не се срещат реално в материалния свят. Изключения правят магическите способности на магьосници и феи. Естествено в приказките има и фантастични същества. Такива са змейове, змеици, дракони и самодиви. Техният произход трябва да търсим в езическите вярвания на нашия народ.

В приказките на българите, както и тези на другите народи съществуват три изпитания. Тоест положителния герой трябва да премине през тези препятствия. Като за целта той има помощник. Какво ви напомня това? В повечето приказни сюжети са залегнали не само езическите вярвания на древните общества, но и някои техни религиозни ритуали. Например посвещаването на новака. В своите изпитания те са съпроводени от вълшебни помощници, които им помагат да минат по-леко изпитанията.

Последните няколко вида устен фолклор представляват кратка форма на устно предадена информация. Обикновено те имат поучителен характер. В миналото те са били много разпространени, но с течение на времемето тяхната употреба намалява. За да се стигне днес до забравата на някой от тях. Затова ще пусна някой пословици, поговорки и гатанки. Надявам се да предизвикам интерес във вас.
1. Пресмял се хърбел на щърбел. - за присмех
2. Който копае гроб другиму, сам пада в него. - за зли мисли
3. Пуснали тарля под одъра, а той се качил на одъра. - за нахалство
4. Света вода ненапита. - за престорена невинност
5. Блага дума и желязни врати отваря. - за доброто у човека
6. Каквото повикало, такова се обадило. - за отношенията между хората
7. Казали на лисицата, а тя казала на опашката си. - нареждане
8. Помажи му плевника, а той да му търси вратата. - недобро обяснение.
9. Вълкът козинната си мени, но нрава не. - за характера
10. Върти се като натъртен.
11. Върти се като муха без глава.
12. Нахален като конска муха.
13. Разгонил се като котарак през марта.
14. Ходи като въртоглав.
15. Мъничко, чървеничко - царя от пътя отбива. Що е то?

Коментари
#1 | zmeigorianin на July 17 2007 09:12:00
Статия е много чудесна... за образователно ниво трети клас обаче! Не, че се заяждам, но много ми се иска авторката да ми обясни какво точно означава "По същество то е устно" и кои точно са "обикновените" българи или ако е по-лесно, кои са необикновените. Сайтът е много добра идея, която като цяло адмирирам, но моя апел в случая е да има някаква адекватност на излаганите становища, защото хуманитаристиката се развива, в това число и фолклористиката, и ми се струва неуместно да се пускат материали, които са архаични като гледна точка и съдържание. Не съм за безсмисления "модернизъм", но ми се струва, че ако сайтът не е с образователни цели към помощно училище, то би трябвало администраторите да се погрижат за това какво се публикува.
#2 | Куцулан на July 18 2007 01:12:27
Сайтът е за всеки - в буквалния смисъл: малки, големи, любители, професионалисти. Много ще се радваме, ако такива коментари се публикуват в тема за предложения, за да могат да се видят веднага и от много хора и да се започне дискусия. Ето например твоята забележка ни подсказва, че може би е хубаво да направим отделна секция във форума "детски фолклор" , или "фолклор за деца". Ако ти не пуснеш тема за предложения, може някой от нас да го направи. Дай и връзка към статията, за да се знае. Разискването на фолклора не е по-различно от всяка една друга област на познанието и културата и се надяваме повече хора да се включат. Ние двамата с Мирилайлай правим този сайт в свободното си време ей тъй просто за кеф. Така че по-смело с предложенията и без страх казвайте какво не ви харесва.Wink
#3 | Куцулан на July 18 2007 01:16:36
във форум Администрация има тема Предложения за сайта. Давайте смело ...
#4 | emilia_n на July 20 2007 16:53:39
Съжалявам Змей Горянин, но българския фолклор е действително устен. Той се придава устно независимо дали е приказка, песен или пословица.
Под обикновени българи разбира хората от народа. Нямам предвид аристокрация в Средниковието и чорбаджийското съсловие през Възраждането. Нима аристократите и чорбаджиите ще тръгнат на жънат?
Ако те обижда термина обикновен българин това е друг въпрос.
Що се отнася до информацията, която съм представила в статията, тя действително е образователна. Насочила съм я към учениците, но не към тези от трети клас, а от по-горните класове.
През моята кратка педагогическа практика установих, че много от учениците не познават нито пословиците, нито поговорките.
Те не познават българските песни, приказки и легенди.
#5 | Куцулан на July 20 2007 18:20:29
Слушайте, това се превръща в една конструктивна (спред мен) дискусия. Ако искате можем да я продължим в тема. Ако кажете "да", копираме всичките ни мнения там.

Предложения?
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Момата не е стока за пазене.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.04 секунди - 30 Търсения 30,079,209 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.