May 14 2021 02:07:57
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Адам дава име на всички животни - (Легенди и предания)
Календар/Събития
<< Май 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Няма събития.

Случайна снимка
тъкане на кори
тъкане на кори
Майсторски занаяти
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Улица „Христо Ботев” – главната порта на град Мездра
От краезнание към възпитаване на граждани на света

Глобалната епоха, поставила начало на свят без граници, налага ново отношение към историята, ценностите и възпитанието. Ако във времето на националната държава идеалът е възпитаването в патриотизъм и национална гордост на основата на акцент върху различното, особеното, уникалното, което ни отличава от другите, то днес, в глобалната епоха, акцентът трябва да е върху общото, това, което ни приближава до различните от нас по национална и религиозна принадлежност, което ни прави съмишленици, приятели, което ни кара да преодоляваме различията и враждите от миналото. И това не е пожелателно, а неизбежно наложително, защото в света без граници съжителството на различни е ежедневие и съдба. В тази посока трябва да се използват всички възможности, както тези на училищната програма по история в средното училище, така и неформалните - на извънкласните форми и проектната работа. Проектът „Улица „Христо Ботев” – главната порта на град Мездра”, който ще представя тук като добра практика, по преобладаващата си част дейности и продукти е истинска краеведската работа, но по идеи и резултати излиза извън тези рамки. Освен традиционно изследователска работа, този проект, чийто интеркултурен елемент е съвместна работа с хора от други страни и националности, отваря пътя и на възпитателна работа в посока изграждане на нови, съвсем различни от досегашните ценности. Той дава възможност за преодоляване на националния центризъм, който ни разделя, чрез търсене на общото при изучаване историята на родния край на хора от различни страни, което аз ще нарека сравнително краезнание.

В началото на учебната 2005/2006 година екип ученици от Клуб „Европосоки” и деветокласници от СОУ „Иван Вазов” - град Мездра под ръководството на Емилия Гарванска започнаха работа по проекта „Улица „Христо Ботев” – главната порта на град Мездра”. Той се изпълни в рамките на програмата „Интеркултурна разходка по улиците на Европа” от Малки училищни проекти на „Сократ”, ръководен от Фондация „Междукултурно сътрудничество” – България.

Идеите на проекта намериха сполучливо съчетание с 55-годишнината на Мездра като съвременен град и със 130-годишнината от подвига на Христо Ботев и четата му (с който е свързан Врачанския край), на които посветихме работата си.

Целите на проектната програма бяха:
- опознаване на другия чрез общуване във времето и пространството;
- общуване върху житейските реалности от миналото и настоящето на град Мездра;
- търсене, споделяне и съпреживяване на опит с хора от различни поколения, професии и обществени групи от града;
- търсене, споделяне и съпреживяване на опит с връстници, живеещи в Европа;
- взаимно опознаване и толерантност между различни (по възраст, социален статус, национална и религиозна принадлежност и пр.);
- повишаване мотивацията на младите хора за откривателство и саморазвитие.

Изборът на улица „Христо Ботев” за основа на проекта не е случаен. Мотивите на екипа да избере точно тази улица в град Мездра, съобразно идеята на „Интеркултурна разходка по улиците на Европа”, бяха свързани със следните важни моменти. Тя е:
- Най-старата улица в града – тук са къщите на първите заселници и едни от най-старите запазени днес административни сгради;
- Най-дългата улица - минава по дължината на целия град;
- Вход на града от гарата, автогарата и главен път Е79;
- Свързва двете индустриални зони – източната и западната, на нея и днес се намират основните предприятия в града;
- На нея са главните обществени сгради – в миналото и днес;
- Място за оживени социални контакти.

Посочените отличителни характеристики определят символичното значение на улица „ХристоБотев” на главна порта на Мездра във времето и пространството.Водени от убеждението, че европейското бъдеще израства от родовите корени със соковете на националната идентичност, в продължение на една година екипът на проекта изучава историята на своя град чрез миналото на неговата главна улица. Работата започна с проучване на информацията в Интернет и в читалищната библиотека, където младите мездренци се запознаха с литературата и написаното в старите вестници. После продължи в експедициите за среща с потомците на първите заселници и с все още съхранените веществени доказателства, под ръководството на специалисти и граждани, откликнали на родолюбивата идея.

В експедицията с археолога Георги Ганецовски от Врачанския исторически музей учениците се качиха на Крепостта Калето, прилежаща от юг на улица „Христо Ботев”, точно на мястото, където тя се пресича от стария път за Ботевград (Орхание). Там, отвисоко, като на длан се открива, извиващата се успоредно на реката Искър, главна улица. Учениците се докоснаха до доказателствата за най-древната история на своя край - за това, че под съвременна Мездра лежат останките на римски град от І-ІІ в. От това време са откритите на ул. „Христо Ботев” при изкопни работи за строежите около и на мястото на съвременната автогара, основи на голяма административна постройка. Те показват, че централният участък от днешната улица „Христо Ботев”, е бил средищен и за древния град.В срещи с живите строители на съвременния град и бивши и настоящи негови ръководители, учениците научиха за нелекият път, извървели по-възрастните им съграждани, довел до съществуването на съвременния център и административните сгради по улица „Христо Ботев”. На гости при архитекта на града те за пръв път осъзнаха мащабността и значимостта на улицата като комуникация и център на обществен живот – в миналото и днес.

Учениците проучиха значението на улицата като комуникация (връзка с другите селища посредством гарата, автогарата и главен път Е79), ролята и в социалните (лични и делови) контакти на мездренци; на място за обществен живот

(манифестации, спортни състезания, празници, годишния панаир); като средище на изкуството (Градската художествена галерия, родната къща на мездренския художник Любомир Минковски; детските конкурси за рисунка на асфалт); като търговски център (повечето от старите къщи, които са почти непроменени до днес, са с наземни етажи, предназначени за магазини и новото е единствено във вида на стоките, които се продават днес)С научаване историята на всяка една сграда, тя оживява, излиза от анонимност и престава да бъде просто един неодушевен предмет – това учи учениците да ценят историята на родния си град, да опазват материалните му ценности и да уважават по-възрастните, които са ги създавали и опазвали.

В общуването с хора от различни възрасти, професии и социален статус, младите хора правят ценни за себе си открития, намират общи интереси, сходни съдби, мечти с хора, смятани за различни, недостъпни и неразбираеми. Това ги прави по-внимателни, учи ги на уважение и толератнтост.

Интеркултурният елемент в проекта „Улица „Христо Ботев” – главната порта на град Мездра” е протегната ръка към училища от чужбина, в търсене на съмишленици на своите идеи. Още в началото на работата по проекта ние обявихме в интернет пространството нашата идея и в отговор на нашата покана се отзоваха с желание за сътрудничество училища от Германия, Италия, Румъния, Турция, Полша, Италия, Латвия и др. Разменихме си писма - ние им разказахме за проекта, града и нашата улица „Христо Ботев”, а те ни отговориха с вълнуващи писма и фотографии на своите улици... Някои фотоси си приличат толкова, че ако не познаваме произхода им, нямаше да се досетим, че от тези лица и градски пейзажи ни делят и време и пространство. Това е новият момент в краеведската работа, с който си поставихме за цел младите хора да открият общото в различието, за да израстват като граждани на света, без предубеждение и противоречия. Вярваме, че с интеркултурния елемент в нашия проект семената на тази идея бяха посяти.Пръв ни предложи сътрудничеството си учителят по английски от Хамбург, Михаел Бенке, заедно със своя интернационален и разнороден по възраст клас от 16-20 годишни младежи. Най-активни бяха учениците от екипа на Елена Пасковици от Румъния (сред които особено дванадесетгодишният Мариус). Макар и само петокласници, те ни изпратиха най-големия и най-пъстър букет от снимки на своите улици – през всички сезони, през деня и нощта, забележителностите и делничния живот в техния град Фалтицени. Отзоваха се и екипите на Петронела Одеа и Мариана Симион също от северната ни съседка. Развълнуваха ни и съседите ни от юг – Невин Октай от Турция ни разказа, че до 1935 година нейните близки са живели в днешния Разград; Айсе Явуз (доктор по химия) и нейните ученици от Енка скул ни изпратиха своята стилна презентация, която показва както красотите на древен Истанбул, така и достойнствата на престижното им училище.

Най-вярно разбраха идеята ни за улиците като средство за комуникация във времето и пространството Ашли Техман и неговия екип, от едно друго средно училище на Истанбул, които ни изпратиха ретро снимка на крайбрежната „Пиаца”, „Стъргалото” на Истанбул от началото на 20 век и съвременния й изглед

От Италия пристигнаха красивите фотографии на града под заснежения вулкан Етна и светлите улици на слънчева Сицилия, събрали в едно минало и настояще...Продуктите, които създадохме: лого, диплянка, албум, очерк, представихме косвено и отчасти дотук в описанието на идеите и дейностите по проекта. В бъдеще ще представим и материалите от проучвателската и събирателска дейност, които по същество имат самостоятелно съществуване и които предстоят да бъдат обобщени в очерк и да се представят в книжка.

Завършили работата си по „Улица „Христо Ботев” – главната порта на град Мездра”, можем да кажем, че той постигна целите си – членовете на екипа, според убежденията и мотивацията си, откриха по нещо ново в своя град, опознаха нови свои съграждани, пораснаха в своята отговорност към духовните и материалните ценности на родното си място. Някои от тях откриха за първи път, че изпитват гордост от това, че са се родили и живеят именно в град Мездра. Осъзнато или не, днес те са по-напред в самопознанието си и опознаването на другия до себе си – връстник или по-възрастен, съгражданин, или човек от друга страна; могат да работят по-добре в екип, да разчитат на собствените си усилия и да бъдат отговорни пред групата. А това е пътят на развитието на отговорността въобще – пред себе си, пред близките, а по-нататък и пред своя град, и своята страна.

По този начин се формира култура на общуване, толкова необходима в глобализиращия се свят, така се утвърждават универсални ценности и се повишава мотивацията на младите хора за откривателство и саморазвитие.

Източник: статията е изпратена от Емилия Гарванска
Автор: Емилия Гарванска
Коментари
#1 | Емили на June 01 2007 21:27:53
Е. Гарванска е не само изпращачът, а и авторът на тази статия Wink ...
Представена е като доклад на Третата регионална краеведска конференция във Враца "Историята на родния край - послание към бъдещето" на 12 декември 2006 г.
Досега материалът не е публикуван нито на хартиен носител, нито в електронен вариант.
Авторът благодари на екипа на сайта "Български фолклор и традиции" за предоставената му възможност!
#2 | Куцулан на June 04 2007 16:41:51
Сложихме и Автор:Wink
#3 | Емили на June 05 2007 17:16:53
Авторът благодари за оказаното му внимание Wink !
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Лесно е да ядосаш човека, мъчно е да го усмириш.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.04 секунди - 30 Търсения 29,531,521 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.