May 18 2021 18:23:36
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Атанасовден - 18 януари - (Народни обичаи)
Календар/Събития
<< Май 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Случайна снимка
Възглавница
Възглавница
Народни носии
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Кървавото съкровище
Човекът, който ми разказа тази история, е бивш журналист, който живее в Пловдив. Преди близо 30 години в Ямболския край е работил по темата за митичното имане на Индже войвода, което според легендата е заровено някъде на Бакаджиците. Двамата заедно с местен милиционер под прикритие се събрали с група иманяри и тръгнали по следите на съкровището, та ако се намери, да го предадат на държавата. Постепенно обаче станало ясно, че скритото имане има тайна сила, която довела до лудост трима от търсачите му.

Главен счетоводител, шофьор на здравен шеф и народен лечител от Ямболско се побъркали, докато търсели митичното съкровище на Индже войвода. Това твърди човекът, който заедно с иманярите е издирвал заровеното злато в местността Бакаджиците.

Който е тръгнал по дирите на богатството, добро не е видял, твърди журналистът. Преданието разказва, че някъде на възвишенията, които са на час път от Ямбол, е закопано кървавото имане, събирано с години от разбойниците на Индже. Някъде под земята имало 7-8 товара със златни турски алтъни, 17 гърнета със скъпоценни камъни, два бакъра с накити и два златни пищова. Никой не знае точното място на съкровището, но то е било заровено близо до днешното село Каменец. Навремето селото се е наричало Урум Еникьой, където според разказа на Йовков "Индже" Гърбавото убило войводата, който му бил баща.

Карта проклина търсачите на скрити богатства

"Когато ми възложиха да се занимавам с тази история, ми се стори, че ме пращат да гоня вятъра. Щом навлязох в темата обаче, осъзнах, че тук има някаква голяма тайна, която не трябва да бъде разбулвана, за да не се случи нещо лошо", разказва бившият журналист. Един ден преди около 30 години той бил на работа, когато при него в редакцията в Ямбол дошъл човек, който се представил като Айгъра. Той се занимавал със събиране на билки и народна медицина. Айгъра разказал на репортера невероятна история за това как била намерена картата, показваща къде е скрито имането. Той и още трима мъже вървели през възвишенията, когато завалял проливен дъжд. Четиримата намерили подслон в една скална ниша. Докато чакали да се разсеят облаците, те забелязали, че в скалата има голяма цепнатина, която се разширява в горния си край. Единият от тях започнал да дълбае с клечка в нея и изровил гърне, запечатано с черна смола. Когато измъкнали гърнето и с много усилия го отворили, вътре намерили четири керамични плочки. На всяка от тях имало изрисувани нишани, които, като се съберели, указвали точното място на скрито съкровище.

Кървавото съкровище се пази от змия убиец

Мъжете усетили, че това е нещо ценно и решили да го продадат на музея, като искат висока цена за находката. Шефът на ямболския исторически музей обаче се опитал да им вземе плочките без пари. Мъжете отказали да ги предадат. След това отишли при Ванга, да им каже какво държат в ръцете си. Пророчицата им казала за имането на Индже, но ги предупредила да не го търсят, за да не пострадат. "Люта змия пази съкровището, който го доближи, тя ще го убие", казала петричката врачка. Мъжете не се вслушали в думите й и решили да потърсят заровеното злато. За всеки случай пренесли в жертва една кокошка, която заклали, преди да тръгнат. Вече били намерили няколко нишана, когато от едно дърво върху тях паднала огромна жълта змия. Влечугото не наранило никого, но мъжете се изплашили до смърт и прекратили търсенето. На следващия ден се разделили, всеки взел по една от плочките, поел към родния си край и повече не се видели.

Няколко години по-късно Айгъра предложил на журналиста заедно да търсят имането. Обяснил му, че си спомня повечето от знаците, нарисувани на керамичната карта и лесно ще открие мястото. От редакцията позвънили на шефа на местната милиция и помолили в издирването да бъде включен и криминалист. Така към групата се присъединил млад старши лейтенант, който също не вярвал на измислиците за съкровището. Пред останалите иманяри журналистът и милиционерът се представили като учени, специалисти по археология и старобългарски език. Търсенето на имането продължило няколко седмици. Един по един мъжете откривали белезите, възстановени от Айгъра по памет. Иманярите вече потривали ръце, предусещайки близкото богатство. Двамата, които били под прикритие, също се надявали да го открият, за да го предадат на държавата. Тогава обаче операцията внезапно била прекратена по нареждане на шефовете на милицията и прокуратурата в Ямбол.

Златото на Индже взе ума на иманярите

След тези премеждия репортерът престанал да се занимава с темата. Няколко години по-късно обаче разбрал, че някои от хората, които са издирвали съкровището, са изгубили разсъдъка си. Единият от тях бил Айгъра. Човекът е жив и сега, но от близо 20 години не е напускал стаята, в която живее, твърди журналистът. Другият, който се побъркал заради имането, навремето бил главен счетоводител в ямболска фирма. Казвал се Боби, а по-късно, когато полудял, получил прозвището Маестрото. Един ден, докато стоял зад чиновническото бюро, мъжът с две висши образования зарязал сметките, грабнал бял лист и написал следния текст: "Здравейте Владетелю на световната власт. Респективно на ЮНЕСКО, обективно на ООН. Директно и индиректно катърите са готови. Товарите ще бъдат приготвени тази вечер. Ще се придвижваме с фенери. Прикритията ще бъдат направени. Информирам Ви, че златните пищови ще бъдат сложени в дисагите. Контролни светлини ще подаваме само на уречените места." От този ден до смъртта си Маестрото обикалял по улиците на Ямбол и заговорничел с минувачите за търсене на имането.

Третият, който видимо превъртял заради съкровището, понеже бил виждал плочките, бил шофьор на голям здравен шеф в Ямбол. По онова време го возел до София с лъскав москвич. Веднъж, когато пътувал с началника, спрял край пътя, зарязал шефа си, изскочил от колата и се качил на едно от възвишенията на Бакаджика. Оттам започнал да размахва ръце и да крещи за сапфири и диаманти, злато и платина. И днес човекът може да бъде срещнат в Ямбол да върви, размахвайки ръце, облечен в бели панталони, бяла риза и вратовръзка.

Държавна сигурност по следите на алтъните

Службите на Държавна сигурност също са били по следите на легендарното имане на Индже, твърди журналистът. Често, докато обикалял с иманярите, той чувал те да споменават със страх името на някой си Кольо Червения. За него не знаел дори милиционерът, включен в групата. Само името на Червения сковавало в страх сърцата на останалите търсачи на богатството. Един ден в Ямбол Айгъра и двамата под прикритие срещнали Червения и решили да го проследят. Той отишъл при директора на историческия музей и провел кратък разговор с него. Още на другия ден тайната операция на журналиста и милиционера била прекратена. Наскоро, докато четял книгата на Димитър Иванов "Шести отдел", журналистът разбрал, че става дума за внедрения сред иманярите служител от тайните служби Николай Червенков. Не се знае със сигурност, но е възможно хората от ДС тайно да са изровили имането и то отдавна да е изнесено от България, твърдят запознати.

Разказах тази история, защото наскоро прочетох, че някой си Давидко Антонов от Петрич е събрал четирите плочки и смята да търси имането, обясни журналистът. Самият той твърди, че откакто се е занимавал със съкровището, с него се случват странни неща. Няколко пъти е бил на косъм от смъртта, а напоследък започнал на моменти да губи паметта си.Костадин Аршинков

http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?guide=2064
Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Враната гълъб не става.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.05 секунди - 30 Търсения 29,551,329 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.