Мартенски празници
Публикувано от Куцулан на February 25 2012 08:32:00
Здравейте!

Близките дни са изпълнени с празнично настроение - от Сирни Заговезни, през Баба Марта, чак до Тодоровден и Денят на българското Освобождение! По този повод ви каня на три събития:
Разширени новини
Здравейте!

Близките дни са изпълнени с празнично настроение - от Сирни Заговезни, през Баба Марта, чак до Тодоровден и Денят на българското Освобождение! По този повод ви каня на три събития:

1. Работилницата на Баба Марта

Дата: 25-26.02.2012 г. от 11:00 до 17:00 ч.
Място: Етнографски музей, София

Също както Дядо Коледа, така и Баба Марта си има работилница. Тя обаче не е в Лапландия, а в бившия Царски дворец в София, сега Етнографски музей. В нея млади и стари заемат ролята на джуджетата и творят митични герои, сцени от бита на българина и уникални бижута под формата на традиционните български мартеници!

По същото време в музея се провежда изложбата "Тайните на виното”. Тя е посветена на традициите на лозарството, винопроизводството и културата на виното по българските земи от древността до наши дни. Показани са древни и традиционни съдове за обработка на грозде, за съхранение и пиене на вино, разказани са всекидневни и ритуални практики с вино, както и интересни сведения за историята на българското винопроизводство. Чрез автентични вещи, стари снимки, много документи и непоказвани филми се разкриват тайните на виното.

Организатор: Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН http://iefem.blogspot.com/

2. Шествието на Пижо и Пенда

Начало: 15:00ч. на 01.03.2012 г.
Сборен пункт: пилоните пред НДК.
Маршрут на шествието: площадът пред НДК - ул. Витоша - пл. "Св. Неделя" - ул. "Съборна" - Градска градина.

Шествието е част от инициатива "ЖИВА ВОДА - с традиции към бъдещето!" на сдружение "Активни Българи В Гражданска Държава" (АБВГД). Идеята е целогодишно публично да отбелязваме традиционните български празници, съчетавайки минало и настояще, като с това целим:
• да се популяризират уникалните богатства на българския традиционен бит и култура;
• да се поощрява използването на нашите стародавни вярвания, традиции и изкуства като извор за съвременно творчество;
• да се стимулира производството на продукти, основани на българските традиции и умения.
http://www.facebook.com/jivavoda

По време на шествията ще носим празнична атмосфера с характерна музика и песни от българския фолклор, ще поздравяваме хората на оживени места в града, ще разпространяваме специално изработени характерни елементи от съответния празник, придружени от свитък с описание на обичая и на възможностите за съвременно прилагане на идеята му.

Можете да се включите с музикални, танцови или други атрактивни изпълнения, вдъхновени от българския фолклор; с изработка или представяне на традиционни български изделия, със спонсорство...
Или пък просто с усмивка на лицето и Български Дух в сърцето!

3. Тематично чаено парти

Дата: 03.03.2012 г. от 18:00 ч.
Място: София, жк. Белите брези, ул. Нишава, БЛОК 11 (нагоре по витите стълби, по средата на терасата)

Състав: „Tea Time” съдържа топъл ароматен чай от далечни земи; прясно изпечени сладкиши, приготвени с много любов; приятна chill out музика; игри, загатващи за нови приятели или навяващи спомени от детството

Какво представлява „Tea Time”: „Tea Time” е забавление от нов тип – чаено парти, което се случва в непринудена домашна атмосфера и доставя наслада на всичките ти сетива. То се случва периодично, но никога не се повтаря.

Показания: „Tea Time” се прилага за лечение на грип, остри и хронични бронхити, алергия към сапунки, пристъпи на задушаване от цигарен дим и алкохолни изпарения, Фейсбук зависимост, интровертност, депресия.

Специални противопоказания: Свръхчувствителност към вкусна домашна храна и много смях. Може да представлява опасност за хора, които са пристрастени към тесни задимени пространства и алкохолни изпарения :)

Не(по)желани реакции: Добро настроение, много нови приятели и широка усмивка.

Дозировка и начин на приложение: Обикновено се прилага веднъж месечно. Не е препоръчителен предварителен прием на храни и течности непосредствено преди „Tea Time”. Може да се приема от бременни, деца и шофьори.

Какво трябва да се има предвид при приемането на „Tea Time”:
Ако след приложението не настъпи желания лечебен ефект, продължете с приема до изчезване на симптомите.

Производител: екипа на YES!+, част от фондация "Изкуството да живееш", България http://artofliving.bg/

***
ОТ ТЕБ ЗАВИСИ!

Пламен Михайлов, управител
Сдружение "Активни Българи В Гражданска Държава" (АБВГД)
http://abvgd-bg.info/