Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Св. Валентин

Публикувано от Lazarina на 13-02-2008 12:49
#1

Здравейте, приятели! Не, не ме вълнува празника на Св. Валентин! Това, което наистина искам да обсъдим с вас е защо позволяваме да ни заливат с тази прпаганда за деня на влюбените, ама по католическия календар?! Нали и в нашия си, макар и с доста езически елементи, си имаме празник на влюбените - Лазров ден! Нима българските празници са по-лоши и недостойни за празнуване, ами ни убеждават да си разменяме "валентинки", вместо да изпием по чаша Български Мавруд с искрени пожелания за здраве, берекет и любов?! То всеки има право на избор какво да празнува, ама да сте чули някой датчанин, американец или французин да празнуват Гергьовден или да правят сурвакница? Аз не съм. Та в навечерието на Трифон Зарезан пожелавам на всички българи много здраве, късмет и самочувствие! И да не забравяме хубавите си празници и традиции!

Публикувано от Куцулан на 13-02-2008 13:38
#2

Ако следваме идеята за свобода на религиите, то нищо не пречи да се празнува св.Валентин от католическото общество в България. От друга страна си права, че за Лазаров ден не се вдига същата шумотевица Smile , както за 14 февруари. Аз много бих искал да е така. Щото ако предположим, че това е само бизнес за медиите и продавачите на дрънкулки, тогава два празника ще са по-добре и за тях и за нас. Интересно е, че май св.Валентин се свързва с романтична любов в 14в от Джефри Чосър и няма нищо общо с чудеса и т.н. Както доста от християнските празници, св.Валентин май е бил създаден да предшества някакъв езически празник. Иначе ако потърсим, не се знае точно за кой от всичките св.Валентиновци става дума и какво точно е направил. Някой по-запознат да ме поправи, ако нещо има.

Публикувано от Aseda на 13-02-2008 13:46
#3

Абсолютно си права. Вижте какво пише вестник "Таймс" по въпроса. И на Запад им писва този ден с глупостите си. Нещастният светия, ако гледа какво става сигурно си скубе косата.

http://www.netinfo.b...id=1159905

Колкото до чужденците, когато са в България, май им харесва да празнуват нашите празници. SmileНяма нищо лошо в това да се празнуват и чужди празници, но това със Св. Валентин и Хелуин вече е абсолютен кич. Дори не става въпрос дали е православен или католически празник.
Същото важи и за "XMAS"Wink.Това което става по Коледа също не е най-доброто - меко казано.

Публикувано от Мирилайлай на 13-02-2008 14:36
#4

Ами трябва да си държим на нашите обичаи и да ги пазим, те са много хубави. Светът става все по-динамичен и има голямо влияние между културите по ред причини - политически, икономически, географски и т.н. Да се надяваме, че това ще е за добро. А аз съм за нашия Трифон Зарезан, празникът полят с чист гроздов сок (ферментирал). Smile

А ето тук някой е събрал връзки само за този празник (някои от линковете не са активни):
http://www.trifonzar...tirai.com/

Редактирано от Мирилайлай на 13-02-2008 14:38

Публикувано от emilia_n на 14-02-2008 09:37
#5

Аз съм студентка на ст.н. с. ІІ ст. Рачко Попов. Държала съм два изпита при него свързани с традиционния български календар. Уверявам ви в нашия традиционен календар няма ден посветен на Св. Валентин. А както знаете нашите празници никак не са малко. Те са 169
Съжалявам за влюбените и западната част от човечеството, но за мен този празник е чужд. Затова не мисля да го празнувам. Все пак празника на Св. Трифон си е наш. Не си го давамеWinkPfft
Прави сте за Лазаровден. Аз бих прибавила и Цветница.

Публикувано от barin на 15-12-2014 04:47
#6

Имаме си достатъчно празници, по-горе видях, че пише да са 169, сигурно е така. Нека си празуваме нашите православни и традиционни празници. Все пак в България живеят католици- те да си празнуват Св. Валентин и другите подобни празници. Не е за първи път да пиша в защита на българското по интернет форумите. Този празник е на датата на характерен за българите празник Св. Трифон зарезан, който не трябва да се пренебрегва. Аз никога не съм празнувал Св. Валентин, защото той не е наш празник.