Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Носии от Тракия и Македония - Гърция

Публикувано от Aseda на 18-01-2008 21:04
#1

Ще го потърся на картата.

Публикувано от Куцулан на 18-01-2008 21:05
#2

Де го тоз килим Grin

тука до нас има едно турско кафене "Килим" - голям образ е съдържателя Smile

Редактирано от Куцулан на 18-01-2008 21:05

Публикувано от Aseda на 18-01-2008 21:06
#3

Тези мотиви са много стари.

Публикувано от Куцулан на 18-01-2008 21:08
#4

Виждал съм такива.

Обаче столът много ми харесва Smile

Редактирано от Куцулан на 18-01-2008 21:12

Публикувано от Aseda на 22-02-2008 14:41
#5

Националният исторически музей откри етнографска експозиция „Делници и празници на българите” в българската църква „Св. Георги” в Одрин, Република Турция. Експозицията е подготвена от Националния исторически музей със съдействието на Генералното консулство на Република България в Република Турция и българската църква „Св. Георги” в Одрин. Изложбата представя делниците и празниците на тракийските българи в края на ХІХ и началото на ХХ в.

информация от сайта на НИМ, София

http://www.historymu....php?id=86
http://www.historymu...Takani.gif

Публикувано от Куцулан на 22-02-2008 17:24
#6

Пафтите ми харесаха

http://www.historymu...ti1(1).jpg

Публикувано от raszo на 03-03-2008 10:46
#7

Позволете ми да изкажа скромното си мнение на колекционер и познавач на българската носия /до някъде Smile/. Носиите са си чисто български имайки впредвид кройката и цветовата гама, това не ме учудва защото са от Егея и Леринско, които в миналото са били населени основно с българи. Гърците са добре извесни с хитростта си и измамата си. Преди години на един фестивал във Варна се представи една група от някакво Родопско градче, която пееше чисто наши песни на гръцки и беше облечена с носии, които неможеш да сбъркаш.

Публикувано от Aseda на 03-03-2008 11:51
#8

В момента в гръцките музеи "цари една полу политкоректност".
От една страна няма за какво да се хванеш, а от друга нещо не е както трябва.
Ще ви дам два примера от Солун.

Първият е от точно този музей, от където са тези носии. Там видях една снимка надписът , на която гласи: "гр. Пловдив - Източна Румелия". Формално е така. До 1908г. - до независимостта Източна Румелия е съществувала на книга. Вярно е и че в Пловдив е имало и гърци, както и представители и на много други етноси. Само че в 21 в. можеха да уточнят, да кажем за другите посетители - не само българи и гърци, че Източна Румелия е част от България.

Вторият пример е от сравнително новия "Византийски музей", построен с пари на Съвета на Европа (да не се бърка с ЕС).
Там има половин зала за Св.Св. Методи и Кирил, както ги подреждат те. В текста е написано - Методи и Кирил, родом от Солун - с огромен принос за културното издигане на славяните. Наистина така никой няма за какво да се сърди, но един музей може да представи по-обширно и споровете и мненията по въпроса. Все пак Кирил и Методий са от този град и щом има зала за тях в музея според гърците са значими фигури.

Публикувано от mitko_russinov на 13-05-2008 09:00
#9

Добър ден на всички! Казвам се Димитър Русинов. За пръв пет посещавам този сайт, и искрено ме е срам, че макар да съм любител на народната музика от дете, никога не съм се сещал да проверя дали съществуват сайтове посветени на българския фолклор. И вероятно нямаше и да проверя, ако нямах разбира се конкретен повод за това. В момента се намирам в Гърция и исках да покажа на един грък нашите носий от пиринската фолклорна област, а защо да не си я наречем направо- Македонската фолклорна област.
Приятно съм изненадан че има хора, които силно се интересуват от българското в чистия му и афтентичен вид и се надявам че това ще се превърне в практика за възприемането не само на нашето минало, но и на нашите съседи, с които имаме общо минало. Що се отнася до изказването на vezmoto , че македонци и гърци по тези земи са българи , бих искал да ми го докаже с реални факти и аргументи. Мисля че е добре vezmoto да преосмисли и да разбере какво всъщност представлява нацията като вид обществен договор и след това да хвърля такива гръмки слова. Да не се окаже, че нашата "чиста" българска кръв е многосъставна.
Бих искал да засегна още само по 1 пункт г-н/г-жа vezmoto. Изключително не-истинно е да се слага равенство между българското и истинното. Факта , че не се прави такава разлика не говори за обективен ум. Още повече е нетолерантен. Ако се прибягва винаги до такова субективно тълкуване и осмисляне на историчските факти, няма да се дръпне ни крачка напред в прочистването на целия Балкански п-ов от такива недъзи. Защото да се живее в илюзорен свят е и опасно, защото лесно се подпалват страстите на хората и това вече придобива лавинен характер.
Що се отнася музея в Солун, с това , че пише Македония и Тракия още тук бих искал да изясним нещо, което не е широко известно в България. В Гърция с името Македония се обозначава не държавата Македония, а географската и административна територия на Гърция на запад Серес , стига до албанската граница и продължава надолу до следващата голяма област Ипирос. В границите на днешна Гърция областта Македония е най-голямата териториално разположена административна област. Държавата Македония, гърците наричат Скопие. Затова никак не е чудно, че си видял такъв надпис. Това са официални наименования. Масово се използват в телевизията, в медийте тези наименования. Подобно нещо се случва и с областта Тракия. Тя е на изток от Серес и стига до турската граница. Затова не се учудвай ако срещаш подобни наименования. Надявам се, че темата ще остане открита!
Бих могъл да ти помогна с имената на селата, които търсиш.

Публикувано от Разумна на 31-07-2009 09:29
#10

Изказванията са много стари и не знам дали някой все още се интересува от тази дискусия, но все пак ще се включа и аз. Преди доста години съпругът ми беше в командировка в Удмуртската автономна област /Русия, Северен Урал, високо горе на картата/. Донесе един албум, посветен на удмуртското народно творчество. Нямате си представа колко се смаях, като видях на една снимка тъкана покривка за легло, досущ като тези на баба ми. Нямам предвид просто обща прилика - покривката беше с мотива, който в селата около Бяла Слатина /Северозападна България/ се нарича "гергина". Не мога да пусна снимка, защото нямам скенер.

Публикувано от Куцулан на 31-07-2009 11:10
#11

Можеш да я снимаш с цифров фотоапарат и да пратиш снимката.

Публикувано от Разумна на 03-08-2009 19:37
#12

Да, но колкото и да не ви се вярва, нямам цифров фотоапарат. Е, скоро имам рожден ден, може да ми подарят!Smile

Публикувано от atibu на 11-08-2009 18:11
#13

Казвам се Йоана.Виждам,че има доста познавачи на народни носии.Ще се опитам да изпратя една снимка и аз.Моите родители са родени в едно селце на 5км от гр.Тетово-Република Македония(Бивша Югославия).Снимката е от тяхната сватба през 1941г.Пазя и до днес носията.Само че незнам как да я изпратя и ми трябва помощ

Редактирано от atibu на 11-08-2009 18:22

Публикувано от Куцулан на 11-08-2009 20:44
#14

atibu написа:
Казвам се Йоана.Виждам,че има доста познавачи на народни носии.Ще се опитам да изпратя една снимка и аз.Моите родители са родени в едно селце на 5км от гр.Тетово-Република Македония(Бивша Югославия).Снимката е от тяхната сватба през 1941г.Пазя и до днес носията.Само че незнам как да я изпратя и ми трябва помощ


Здравей,

Прочети Въпроси и Отговори и ако имаш проблеми, изпрати на някой от адмнистраторите по имейл сканираната снимка. Ние ще я сложим.

Но може да опиташ да я прикачиш като файл и тук в темата. Файлът не трябва да е по-голям от 150кб.

Публикувано от tantan на 08-09-2009 15:11
#15

България е била ВЕЛИКА и централна България е била около Черно море. То затова се казва и Черно защото хората от Централна България са носели черни дрехи. На север сини, на изток бели, на юг червени, а на запад жълти. Това са цветовете на петте стихии от българския календар. http://www.svetogled.hit.bg/1_2.htm
Още едно интересно четиво за живото на Българите. http://www.svetogled6.hit.bg/656.htm#4