Заглавие на темата: Български Фолклор и Традиции :: Носии от Тракия и Македония - Гърция

Публикувано от mitko_russinov на 13-05-2008 09:00
#29

Добър ден на всички! Казвам се Димитър Русинов. За пръв пет посещавам този сайт, и искрено ме е срам, че макар да съм любител на народната музика от дете, никога не съм се сещал да проверя дали съществуват сайтове посветени на българския фолклор. И вероятно нямаше и да проверя, ако нямах разбира се конкретен повод за това. В момента се намирам в Гърция и исках да покажа на един грък нашите носий от пиринската фолклорна област, а защо да не си я наречем направо- Македонската фолклорна област.
Приятно съм изненадан че има хора, които силно се интересуват от българското в чистия му и афтентичен вид и се надявам че това ще се превърне в практика за възприемането не само на нашето минало, но и на нашите съседи, с които имаме общо минало. Що се отнася до изказването на vezmoto , че македонци и гърци по тези земи са българи , бих искал да ми го докаже с реални факти и аргументи. Мисля че е добре vezmoto да преосмисли и да разбере какво всъщност представлява нацията като вид обществен договор и след това да хвърля такива гръмки слова. Да не се окаже, че нашата "чиста" българска кръв е многосъставна.
Бих искал да засегна още само по 1 пункт г-н/г-жа vezmoto. Изключително не-истинно е да се слага равенство между българското и истинното. Факта , че не се прави такава разлика не говори за обективен ум. Още повече е нетолерантен. Ако се прибягва винаги до такова субективно тълкуване и осмисляне на историчските факти, няма да се дръпне ни крачка напред в прочистването на целия Балкански п-ов от такива недъзи. Защото да се живее в илюзорен свят е и опасно, защото лесно се подпалват страстите на хората и това вече придобива лавинен характер.
Що се отнася музея в Солун, с това , че пише Македония и Тракия още тук бих искал да изясним нещо, което не е широко известно в България. В Гърция с името Македония се обозначава не държавата Македония, а географската и административна територия на Гърция на запад Серес , стига до албанската граница и продължава надолу до следващата голяма област Ипирос. В границите на днешна Гърция областта Македония е най-голямата териториално разположена административна област. Държавата Македония, гърците наричат Скопие. Затова никак не е чудно, че си видял такъв надпис. Това са официални наименования. Масово се използват в телевизията, в медийте тези наименования. Подобно нещо се случва и с областта Тракия. Тя е на изток от Серес и стига до турската граница. Затова не се учудвай ако срещаш подобни наименования. Надявам се, че темата ще остане открита!
Бих могъл да ти помогна с имената на селата, които търсиш.