Св. Архангел Михаил ( Архангеловден ) - 8 ноември
Публикувано от emilia_n на November 07 2007 14:21:58
В началото на ноември българската православна църква празнува денят на Св. Архангел Михаил. Според Библията той е главния ангел и пръв помощник на Господ. Народът нарича този празник Архангеловден. Този празник заема важно място в българската празнично-обредна система. Той е един от големите есенни празници и винаги се чества на една и съща дата, тоест той е неподвижен. На него ден празнуват хората, които носят имената Ангел, Рангел, Михаил и други. Самия хан (княз) Борис І приема това име, като остава в нашата история с името Борис І Михаил.

В народните представи Архангел Михаил е известен като Душевадец. Обазът на Св. Архангел Михаил е залегнал и в българските народни приказки. Често българските зографи са изобразявали светеца с меч и кантар. С меча той посича душите на хората, а с кантара ги съди спроред греховете им. Поради това на този празник се приготвя обреден хляб. С това се цели да се умолостиви Св. Михаил.

Обикновено този празник се чества от възрастните хора. Те вярват, че по този начин ще ги сполети бърза и лека смърт.

Като на всеки голям празник и на Архангеловден се прави курбан. Като за целта се колят жертвени животни. Този курбан се приготвя обикновено в двора на църквата и бива осветен от самия свещенник.