Св. Макавеи - 1 август
Публикувано от emilia_n на August 01 2007 13:50:22
След смъртта на баща си Антиох ІІІ през 175г. пр.н.е. на сирийския престол възкачва неговия по-малък син Антиох ІV Епифан. За разлика от своя баща, който се отнасял толерантно към подчинените народи – новия владетел промена своята политика спрямо тях.

Престоят му в Рим като пленник се отразява на неговите възгледи. Там той се запознава с гръко-римската религиозна философия. След като наследява трона от баща си – Антиох ІV въвежда елинската култура и религия в своите земи. За да реализира тези си свои намерения, той затваря и разрушава множество храмове на еврейското население.

Тези негови действия срещат съпротивата на местното население. Жертва на тези събития са и седемте братя Макавеи и тяхната майка Соломония. Те произлизат от еврейския знатен род на Макавеите. Поради това сирийския цар ги принуждава да се откажат от своите религиозни вярвания и да приемат елинските традиции, като в замяна им подари живота, но те отказват. След като вижда, че доброволно няма да се откажат от своите традиции и вяра – Антиох ІV заповядва да бъдат убити.

Няколко десетилетия по-късно през 140г. пр.н.е. друг представител на този род на име Юда Макавей ще поведе евреите срещу армията на Антиох Епифан и ще освободи еврейския народ.

В миналото на този ден старите хора са извършвали гадания свързани с времето. Това те правели, за да разберат какво ще е времето през следващите дванайсет месеца. Като винаги са почвали от септември и това не е случайно, тъй като на Симеоновден – 1.09 започва началото на църковната нова година.

Пак на същия ден се слага празнична трапеза в дома на тъста. Всички зетьове в едно семейство се събират в неговия дом като му поднасят дарове и му целуват ръка.

Домакините ги посрещат с вино и пресни питки. В някои райони на страната този празник се нарича и Зетьовден. След празничната гощавка най-възрастния зет започва да гони по-младите. Това се прави с цел да има по-голям приплод при домашните животни.

Тези ритуални действия са наследство от нашето далечно минало. Те представляват вечния стремеж на хората за здраве и материално благополучие.