Пещерски "Св. Николай" (наричан още Оряховски и Мрачки)
Публикувано от Мирилайлай на March 04 2007 07:35:23


Местност, отстояние и посока от населено място: манастир, разположен край буен карстов извор в пл. Рудини, на ок. 2 км СИ от с. Пещера и на 5 км СИ от гр. Земен

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е през ХІІІ – ХІV в., като през 1347 г. цар Иван-Александър щедро дарява манастира с имоти и му дава ред привилегии с Мрачката грамота, съхранявана днес в Хилендарския манастир в Света гора. По време на турското робство запустява. Възобновен е в средата на ХІХ в. (1842 г.), а по време на Руско-турската освободителна война е опожарен.

При строежа на новия наос е открита статуя на римския бог Митра, което най-вероятно означава, че в Мраката е имало предхристиянско езическо светилище.

В манастира до началото на 90-те години на 20 век е имало каменна икона на Свети Николай от 1853 година от майстор Стоимен от село Лобош, но днес тя е изчезнала.

Възобновен е след Освобождението. Понастоящем е изоставен

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от черква, аязмен параклис “Св. Николай”, жилищни и стопански сгради. Черквата (22х8 м) е еднокорабна, едноапсидна, с един купол върху висок осемстенен барабан, с две конхи и открит притвор и е построена на два етапа: първоначално през ХІV в. е построена малка еднокуполна триконхална черква, а през 1897 г. към нея е пристроен нов наос, като старият храм е започнал да служи като олтар. Запазени са стенописни фрагменти от ХІV в. Между с. Пещера и манастира се намира красив травертинов водопад. Манастирът е обявен за паметник на културата

източник:
http://www.mounteq.com/the_bulgarian_mountains/
Уикипедия