April 05 2020 06:19:27
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Дивотински "Св. Св. Петър и Павел" - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Април 2020 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Случайна снимка
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки

Преглед на тема
 Отпечатай темата
Математически фолклор
Мирилайлай
Онзи ден в едно телевизионно предаване беше гост един мой бивш преподавател, проф. Иван Ганчев. Той преподава във Факултета по Математика и Информатика в София, а и на други места. Та темата на предаването беше за "математически фолклор". Както се изразиха в началото на предаването, фолклор означава народно творчество. Математически фолклор пък е народното творчество, в което има някакви най-общо казано задачи за смятане, изчисляване, досещане и т.н. Тези задачи са били създадени още преди векове и са достигнали до нас благодарение на това, че са били разказвани от баби и дядовци на внуци и те на свой ред също са ги разказвали на своите внуци. Някои от тези задачи са с български произход, а други са даже от времето на Египет и фараоните и са достигнали чак до нас.

Та тук ще изложа две задачи, които чух и запомних от предаването Smile

Задача 1. Дадени са седем еднакви хляба. По какъв начин с най-малко на брой срязвания на хлябовете с нож те могат да се разделят на 12 равни части, т.е. 12 работника да получат еднаква дажба хляб от тези 7 хляба. (задача с подобно условие има и за 8, 9 и т.н. хляба).

Задача 2. Един щъркел (може и човек, патка и т.н. Smile, избирайте каквото искате) си вървял и срещнал по пътя си група други щъркели. Попитал ги: "Колко сте на брой?" Те му отговорили: "Ако добавиш към нашия брой още веднъж същия брой, добавиш още и половината от нашия брой, четвъртината от нашия брой, и още 1 щъркел, ще получиш 100 щъркела." Пита се, колко са били на брой щъркелите в групата.

Та който реши задачите, нека да ни ги изпраща на ЛС. МОЛЯ, да не пишете тук веднага отговорите, нека дадем шанс на повече хора да помислят. След известно време ще публикуваме имената и решенията на всички, които са изпратили отговор.

П.С. Мен лично първата задача доста ме озори, втората като че ли е по-лесна. Не се изискват някакви особени математически познания, за да бъдат решени задачите.
Приятно мислене, то в тия жеги много-много не му е до задачи на човек, ама все пак Smile
 
Куцулан
хехе... Grin

щи кажа по айсикюто кво получих.
Мир и разбирателство
"Станеш ли овца, вълците са готови"
 
Мирилайлай
Никита кожара ни изпрати правилни отговори! Smile
 
danita88
Съжалявам, че толкова късно видях тези задачи. Те не са проблем за тези, които познават книжката „Математически фолклор” на проф. Иван Ганчев. И понеже е минало много време от поставянето на тия задачи, ще си позволя да не пиша на ЛС, а само да насоча мисълта на тия, които биха решили да разсъждават върху тях.
За първата задача достатъчно е да се съобрази, че 3 по 4 е равно на 12 т.е. трите хляба се делят на четвъртинки, а четирите хляба – на третинки и останалото е ясно.
Втората задача има варианти на условието в различните страни /Русия, Германия/. Може да се реши с уравнение, а може и без такова. Ако сме забелязали, че числото трябва да се дели на 2 и на 4, то по пътя на разсъждението и непосредствената проверка можем да проверим кои от числата по-големи от 20 отговарят на условието.
Приятно решаване!
 
никита кожара
Не съм искала да блесна с математическите си познания, а да покажа, че като нов потребител, смятам да проуча всичко публикувано в този сайт. Има много интересна информация и човек може да се научи на много неща. А ако иска просто да задоволи естетическите си потребности и да се наслади на хубава музика или да погледа красотите, създадени от народен творец - също няма да остане разочарован. Ако успея да спомогна за попълването на тази прекрасна колекция с непубликувани материали - ще съм много доволна.
Що се отнася до задачите - и двете ги има в учебниците от началния курс,/ преди материала за уравнения/. Не помня точно, но мисля, че бяха за четвърти клас. Те учат децата да мислят, без да използват готови рецепти и шаблони.
 
http://sites.google.com/site/craftstorebg/
danita88
Ехеее! Не съм искала да обидя някой. Видях, че твърде отдавна е бил даден този материал и затова написах поясненията. Колкото до това кое къде се учи няма никакво значение. Вярно е, че е преди уравнения, но не е в началния курс, защото за третинки и четвъртинки не учат. Последното беше за доуточняване, а не да се сърдим.Smile
 
никита кожара
Като заговорихме за математиката и за фолклора, идват ми на ум и няколко поговорки, които нашият учител и приятел Владо Ненчев използваше:
Нула в знаменателя - двойка в бележника.
Математиците не са сметкаджии...Hmm
Редактирано от никита кожара на 11-05-2010 04:57
 
http://sites.google.com/site/craftstorebg/
p4eli4kata Eli
Нкита ме подсети, че има и други области на живота в които фолклора е намерил място. По принцип ,фолклора си е самият живот. Такъв, какъвто е бил- без радио, телевизор, компютър, телефон... Това , което облекчава съвременният човек. Но дали го прави по-умен??
Никой не е забравен, нищо не е забравено!
 
никита кожара
Да, така е. Не можем без достиженията на цивилизацията - то е част от нашето ежедневие. И може би, бъдещите поколения ще го оценят, като някакъв по-съвременен фолклор.Компютър Но не бива да гледаме на прогреса, с очите на герои от "Криворазбраната цивилизация". В традиционния, самобитен български фолклор има и неподправена искреност и една нравствено-ценностна система, изградена и утвърдена през вековете. Любовта и почитта към българската традиция може да дойде и спонтанно - при пряк досег с красив предмет, затрогваща песен или в неподправената атмосфер на събор, празник... Това обаче е рядко явление. В повечето случаи тази част от националното самосъзнание се гради с упорито и целенасочено възпитание. А именно това все повече ни липсва.
Ето че се отплеснах и излязох от темата...ТъженИсках само да кажа, че със средствата , с които разполагаме, би трябвало да разпространяваме по-лесно всичко, което ни е известно като "фолклорно богатство" /само да има кой да го прави/. Да достига до колкото може повече хора. Пък дано остане и след нас.
Редактирано от никита кожара на 14-05-2010 15:22
 
http://sites.google.com/site/craftstorebg/
bubole4e_me4e
Задачките са много забавни. Никита, и на мен Ненчев ми е преподавал и много такива бисери помняПаднахотсмях
Редактирано от bubole4e_me4e на 15-05-2010 23:14
 
Мирилайлай
Изравям отново тази стара тема, за да добавя ей този сайт със задачи:
http://www.mathfolk....
 
Прехвърли се във форум:
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Излага се като кифладжия.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрах


21/03/2015 08:04
Скъпи приятели, ИМАМ МНОООООГО ДА НАПИША И ПО ПРЕДЛО ЖЕНАТА ОТ МЕНЕ ТЕМА "ЗМЕЙОВЕ,ДРАКОНИ...
", А И ДА ВИ ПРЕД ЛОЖА ЕДНА НОВА ТЕМА. Разни проблГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.05 секунди - 41 Търсения 28,140,944 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.