December 08 2021 07:49:00
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Радина чешма край Перник - (Легенди и предания)
Календар/Събития
<< Декември 2021 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Утре: Още...:
Случайна снимка
Монастир
Монастир
Народни носии
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


"След време със злато ще купуваме българския фолклор" - статия за пазарджишката народна певица Иванка Иванова


Българските народни песни са известни по цял свят, изучават се и се пеят в странство, но в България автентичният фолклор замира. Иванка Иванова–Питрек има записани над 10 CD-та с български народни песни и то в различни чуждестранни компании.

Очаква се в скоро време американска компания от Ню Йорк да издаде два диска с нейни 47 пазарджишки народни песни и да ги пусне за продажба по пазарите в САЩ и Канада. През август е била в Гърция по покана на един гръцки оркестър, който свири хард рок и метъл, за да запише нова музика и да смеси с хард рок музиката българския фолклор. Очаква се и там да излезе нов компакт диск с нейните изпълнения. За съжаление в България интересът към нейните изпълнения не е голям, макар че Иванка Иванова не е само певица – събрала е десетки автентични песни от Пазарджишко…

Кратка биография

Иванка Георгиева Иванова–Питрек е родена в Пазарджик и от родителите си Стоянка и Георги Бикови наследява любовта към народната песен. Брат й Тодор Биков е известен български поет и журналист и е директор на Културният дом на железничарите в Пловдив, който се намира в кино “Гео Милев”.

Още от малките класове в училище тя изучава и изпълнява народни песни от Пазарджишкия край. Била е солистка в ученическите хорове в училищата “Васил Левски” и “Св. Климент Охридски”, в самодейния хор при ТПК “Георги Димитров”, като студентка в медицинския институт за медицински фелдшери във Велико Търново, където става два пъти лауерат на национални награди. После работи с групата на Иван Шибилев при Концертна дирекция в София, две години с оркестър “Стара Загора”. Наградена е със сребърен медал на фестивала в Копривщица, на фестивал в Хасково от държавна комисия е номинирана като певица първи клас, т.е. народна певица.

Близо 6 години е солистка в Ансамбъла за народни песни и танци в Пазарджик. Събрала е над хиляда автентични песни от стари жени от Пазарджишко. Част от тях е обработила и е записала. От години насам се кани да издаде текстове на около 400 песни. 44 нейни песни са записани в Радио София, 17 в Радио Пловдив, 5 в касета „Фолклорна плетеница” на Пловдивската фирма Бофоров, 30 в радио Веселина, 15 в радио Пазарджик, в Хесише Рундфунк Франкфурт 24 песни, 19 песни Вест Доиче Рунфунк Коелн и други със немският й оркестър от Коелн Шел Зик Браз Бенд. Участвала е в поредица от телевизионни предавания по фолклорни теми, не само в България, но така също и с немският си оркестър в Германия, през 1999 г. в Австрийската телевизия ОРФ 1 в предаването „Вундерланд”, през 2005 г. във Вест Дойче Рундунк в предаването „Космо ТВ” с немският си оркестър Шел Зик Браз Бенд и по медиите по същата тема.

Певицата Иванка Иванова

Всички колеги казват, че пеят откакто се помнят, аз пък ще кажа, че пея откакто не се помня... а именно от времето , когато съм била в детската градина. Това го разбрах след едно мое интервю в радио Пловдив, където като ме слушала майката на една моя приятелка по радиото казала на дъщеря си, която е приятелка на една моя приятелка, че тя била навремето леличка в детската ми градина.. Иииии .... аз съм била пяла, когато съм се хранила и съм била пяла, когато съм била в детското легло да спя.... Те всички ми казвали, да не пея, а да спя.... А аз съм отговаряла „Аз както си пея, така и ще си заспя: ))) И още един спомен, но това е вече мой, а не на леличката ми от детската градина. Това е кога за пръв път запях народна песен. Бях на операция в болницата и там чула една какичка Спаска, съседка по легло, да подпява “Паднал ми е ранен млад Стоян” и май оттогава народната песен се превърнала в житейското ми кредо.

После в училище все пеела, та се налагало някак учителите да й правят добронамерени бележки. След като се омъжила за немския гражданин Зигфрид Питрек заминала да живее в Западна Германия. Родил им се син Ян и като че ли кариерата на певица била към края. Оказало се обаче, че Иванка Питрек има не само воля, а и песенния фолклор е станал част от нейния живот. По същото време почти всяка година се връща в България и прави записи в Радио София и Радио Пловдив, участва със свои изпълнения в Българската национална телевизия.

В Германия

В родината на съпруга си българската народна певица прави завидна кариера. Всичко започнало, когато радио Свободен Берлин поискало от Българското национално радио няколко нейни песни. Изпратени били 13 авторизирани мелодии, които били препратени в радиостанциите в Бремен, Щутгарт, Кьолн и др. Интересът бил голям и скоро българката, вече с немска фамилия, била канена на различни концерти и в звукозаписни компании да пее български песни с немски оркестър. Ето какво си спомня за този период.

През 1999 година след лятната ваканция имаше концерт в Берлин в къщата на културата на света. Имаше четири различни сцени и изпълнители от цял свят. Гостите останаха смаяни от нашата програма. Много пъти излизахме на “бис”, дори организаторите останаха крайно изненадани от интереса на публиката към българската певица и нейния оркестър. Един от организаторите й казал, че по принцип берлинската публика била много глезена и рядко можело да й се угоди. Изненадите обаче продължили. Българската певица с изненада чула в Берлин да се пее песента "Море сокол пие вода край Вардаро". Учудих се, казва тя, когато разбрах, че песента пея млади немски музиканти. Интересен бил и концертът във Ваймар. Организацията беше на ниво, спахме в най-луксозния хотел в града, спомня си Иванка Иванова. Концертът се състоял на грамадна сцена на открито. По време на изпълненията заваляло дъжд, но публиката не си тръгнала. С типично немско търпение хората изчакали края на концерта – последвали овации, размяна на адреси, интереси от различни мениджъри.

Концертът в Майнц (столицата на провинция” Рейланд-Пфалц”) бил посветен на местното радио. Сцената също била голяма, на открито, имало е други оркестри, както и огромна публика. Там българската певица се изненадала, когато чула българска реч. Оказало, че в Майнц учел български младеж, който почти се разплакал, когато чул българска народна музика. Немски студент пък учудил с въпросите си певицата – как може така хубаво да се пее, как правя това с гърлото. Той беше толкова запален по българската народна музика, че беше си купил два диска на моя оркестър, гордее се българската певица.

Преди концерта в Дуисбург пазарджиклийката с изненада чула българска народна песен. Когато отишла до мястото, откъдето идвало пеенето, песента секнала. Оказало се, че българската песен идвала от оркестър, който свирел на палубата на малък речен кораб. Запознала се с певицата, оказала се англичанка. Била учила в София и знаела български. Артистичното й име било “Йоглареса”, живеела в Лондон.

На концерта в Мюнхен г-жа Иванова я очаквала нова изненада – запознала се с българина Ив Моро, с български студент, с шеф на издателска къща. Концертът бил в центъра на Мюнхен и целият “Одеон платц” бил препълнен от публика. След като получила традиционните овации, пазарджиклийката се срещнала с говорителката на радио “Баерише Рудфунк”. Тя обяснила, че не може да преведе текст на песен, която много харесала. Ставало въпрос за песента “Малка мома”, песен , която по Интернет класацията е взела най-много точки. Заедно с още песни, между които и “Неда” дискът на певицата получил втора награда на немските критици, а оркестърът бил класиран на осмо място в световна класация.
За карнавала в Кьолн българката сама композирала песента на немски, казвала се “Българско момиче”. “Аз идвам отдалече, от слънчева България”. Публиката приела отлично новата песен, дори пяла с нея. Също в Кьолн във Коелското Радио „Вест Доичерундфунк” е записала 19 пазарджшки народни песни с оркестар от Стара Загора по поръчка на главният редактор на ВДР Интернационална музика Др. Йан Райшов.



На концерта във Вюрцбург авторската й песен “И ние сме кьолнски момичета” се превърнала в хит, макар че два от куплетите били на български. В известния на българските търговци на коли град Пасау публиката станала на крака, започнала да ръкопляска и да аплодира певицата с възгласите “Иванка, Иванка!!!” Пазарджишката певица участвала и в 55 минутното предаване на Коелнското радио „Вест Доуче Рундфунк” с нейно интервю „От Босфора до Гибралтар”. С оркестър “Стара Загора” е записала в “Хесише Рундфунк Франкфурт” 24 песни, а в отделно предаване „Марице сестрице” водено от музикалната редакторка госпожа Корнелия Рост е представила в интервю родният си град Пазарджик. Гласът на Иванка Иванова може да се чуе във филма на Дан Леви “Аз бях на Марс”. Австралийският филм „Екскурзия до моста на дружбата” на известната българска директорка за късометражни филми Христина Андреев и продуцентката Хелен Бовден през 1992 година, спечелил много награди на международни филмови късометражни фестивали. През 2005 година пее с немският си оркестър Шел Зик Браз Бенд в Коелн за филма на Денис Тодорович „Амор Фати”, който състо е приеман винаги много добре от почитателите на късометражните филми по света.

Швейцарското радио ДРС е излъчило специално предаване “Портрет на Иванка Иванова” в рубриката “Народна музика без граници”. Всъщност почти няма голям град, в който певицата да не е пяла и представена в местните медии. Нещо повече – пазарджишката певица е водила семинари в Германия за българската народна песен…И има много ученици, които е учила да пеят български народни песни не само отделни ученици, а даже и цели хорове. С оркестър Шел Зик Браз Бенд е пяла в много държави - Франция, Португалия, Италия, Испания, Турция, Холандия, Белгия, Австрия, Гърция, Швейцария, Чехия, Алжир и други. 2004 и 2005 е пяла в Истамбул с турският оркестър на известният бузуки музикант Орхан Осман, наричан още като „Бузуки Орхан” и дава голямо интервю за истанбулското радио „Ачик” , което е водено от известният акордеонист от Истамбул Муамер Кетеноглу. Публиката на Истамбул е посрещала певицата също с много овации. Това, което е направило много силно впечатление на певицата в Истамбул е, че интервюиращият я Муамер е имал огромен интерес да знае повече за нея като изпълнителка на традиционални автентични пазарджишки народни песни, отколкото от този факт, че тя е била солистка на немският оркестър Шел Зик Браз Бенд /по това време е работила с него/ и е била гост на оркестърът на Орхан Осман в Истамбул.

Сега от почти три години Иванка Иванова е в родният си град Пазарджик, а синът и Ян е в Кьолн. Тя е винаги на път между Германия и България. Все още си мечтае да пее в България на българската публика с немският и оркестър Шел Зик Браз Банд, но това от повече от 5 години е винаги и все още мечта. Тя обаче не губи надежда. Готова е да пее винаги по целият свят със други оркестри. И е готова да води пак семинари по народно пеене на всички, който имат желание да се научат да пеят български народни песни.

Има три ученички, който са от Германия, Австралия и Америка, който посещават България всяко лято, специално само, за да учат български народни песни. Това не й пречи разбира се да учи и децата от нейното първо училище „Васил Левски” в Пазарджик възпитаници на най-добрата й приятелка - учителката по музика госпожа Благовеста Ветренска на пазарджишки народни песни и да ги подготвя за празника на християнското семейство през ноември тази година. Децата я приемат радушно и тя ги учи да пеят с голямо удоволствие и обич Естественно като благотворителност.

Иванка Иванова можете да намерите в интернета и да влезете с нея в контакт. Името, написано в търсачката, ще Ви отведе в чудния свят на балгарския фолклор, където можете да пиете до насита от чистият извор кристален, истински фолклор.

Мистерия в Алжир

Със съдействието на Гьоте институт оркестърът на Иванка Иванова бил поканен на концерт в Алжир, там пък в превода й помагал директорът на музикалната академия в Алжир, който е завършил в Одеса. Когато се появила в традиционния български национален костюм и запяла с немският си оркестър нашите пазарджишки народни песни публиката й била въодушевена и я приела с огромен възторг и овации. По късно на приема на немския консул в Алжир и при срещата си на другият ден с балгарският консул в Алжир тя разбрала каква е причината за това. Оказало се, че народното пеене и носията са подобни на тези носии и това народно пеене на племето „бербери”, което живеело в планинската област „Кабиле” в Алжир. Получила за подарък компакт диск с народни мелодии от Кабиле от един неин фен от Алжир и била изненадана, че наистина има прилика и то огромна на фолклорът от Кабиле с нашият фолклор. При концерта на втория ден имало още по-голяма публика и тя получила още повече овации.

За чалгата

Масовото разпространение и толериране от медиите на тази “музика” буквално граничи със заличаване на автентичния фолклор в българската музика. Корените на Българщината се намират дълбоко в българският фолклор. Българинът е оцелял, защото е пял. Винаги съм казвала, че след време със злато ще купуваме българския фолклор, кахъри се народната певица. Нормално ли е, пита тя, българска народна песен да е изпратена в космоса, мои песни да звучат в Нова Зеландия, САЩ, Канада и къде ли още не по света, мене да ме търсят чужденци да ги уча да пеят балгарски народни песни. Чужденците да обожават Българския фолклор и да ме посрещат на сцената с въодушевление, слушайки български народни песни в съпровод от немски оркестър, а у нас – чалга?! Срамота! Може би държавата трябва да се намеси по някакъв начин, както е по света. Иначе от ден на ден губим българската си идентичност. Българщината не трябва да умира. Все по-малък е интересът на хората. И още по лошо е това, че децата ни не се възпитават в дух да обичат фолкора. Обществото обожава пошлите текстове в пълните с еротика чалга изпълнения. Аз не отричам истинския традиционален фолклор на нашите съседски Балкански народи. Аз съм против плагиатството да се имитират и да се пеят песни от нашите Балкански съседки.


Видео клипове на Иванка Иванова:
http://www.youtube.com/bulgiva

Страница на пазарджишката народна певица Иванка Иванова:
http://www.songiva.de
Коментари
#1 | muntsho на January 04 2010 05:17:08
......"след време със злато ще купуваме българския фолклор".....
Иванке чак сташно ми е колко много си права. От над 20 години само се руши в тази държава и никнат само бурените на чалгията. В предучилищно и в началното училище дето трябва да започне всичко преподават възпитатели чалгари. Да не говоря за отвратителните кабеларки сеещи американска екшън простотия. И края му се не види с тоя турски домузин на българската колтура. Frown
#2 | emilia_n на January 06 2010 11:41:08
От няколко месеца работя в частна занималня. Мога да кажа само едно, че децата, които занимавам там не слушат чалга. Те дори я ненавиждат. И това са ученици от І до ІІІ клас.
Дори вчера едно от децата ми каза, че мрази чалгата и не разбира как може сестричката му да я слуша. Това дете ми обяснява, че в чалгата има разни разголени мадами и едни газари. То сподели с мен, че предпочита да слуша Лили Иванова и рок музика, отколкото чалга.
Не всички учители и възпитатели слушат чалга. Аз лично не я харесвам. Човек който слуша класика не слуша чалга. На моите ученици им пускам класика и българска и световна поп, рок и метъл музика. Бих им пускала и български фолклор стига да мога да кача песни на мобилния си. Но напоследък имам проблем именно с тази функция.
Така, че драги Мунчо има светлина в тунела. Младото поколение не е напълно изгубено.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

Парола



Все още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Навира си носа.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д






03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР






24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24






27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р






10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрах







Гласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!



Време: 0.03 секунди - 30 Търсения 30,503,166 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.