December 03 2020 21:07:05
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Белащински "Св. Георги" - (Енциклопедия "Манастири")
Календар/Събития
<< Септември 2020 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Утре: Още...:
Случайна снимка
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Къща и съставните й части
Къща и съставните й части

(из "Народна вяра и религиозни народни обичаи", Д. Маринов, 1994, БАН.)

Къща или дом в народното вярване има значение не само на сградата, но и цялата челяд в нея и като такава тя играе много важна роля във вярванията.

"Да завъртиш къща като кукувица" - е страшна клетва у народа; тук се разбира не само сградата къща, но и семейство, челяд.

"Да събираш дом и къша" - се разбира не само сградата къща, но и семейство, челяд. Именно в тоя смисъл на къщата е отредено почетно място във вярванията, обредите и религиозните обичаи.

На Бъдня вечер бъднякът се вниса в къщата и се кади в името на къщата; на къщата той е посветен; на трапезата се кади особен хляб, представляващ къщата; парата в тиквеника и питата нарича се първо за къщата; коледарците ще пеят първата си коледна песен за къщата; главатарят им – куда-башията – ще балжи, т.е. ще благославя първом за къщата; на Водици попът ще преръси най-напред къщата; на Сирни заговезни ще туйкат и ще хвърлят стрели първом за къщата; кукерите ще играят пак за къщата; и още други обреди и обичаи имат къщата като нещо свято.

“Къщата е божа” - трябва всеки да каже; никой не бива да каже “къщата е моя”.

Вярването народно утвърждава, че щом се изгради къща и се запали първият огън, веднага къщата получава свой сейбия, стопанин, невидим дух; тоя стопанин бива добър за къщата, т.е. задругата, челядьта, ако е дошъл в добър час, а лош, ако е дошъл в лош час. В чест на този стопанин се устройва празненство. Къщата като сграда има значение за обществото. Къщата като сграда има значение за обществото. Човек, който няма къща е битанка, бездомник, скитник, а такъв не е приет никъде. Народната вяра утвърждава, че човек без къща се преследва от бащини и майчини клетви. Селянин без къща не е човек.

В къщата като наследници могат да живеят момчетата; момичетата отиват в друга къща. Ако някъде има само момиче и то остане като наследник в тая къща – това народната вяра счита като клетиня. Мъжът като влиза в тая къща като зет – зет на къщата, домазет или приодник, не е и не може да бъде глава на къщата, защото е от чужда кръв.

Къщата за семейството е светилище, църква, защото в нея се вършат всичките обреди и колят всичките жертви и курбани.

Когато се случи, та селището се загради на лошо място, задругата или семейството в новото селище, в новата къща, почва да намалява, да умират един по един. В такъв случай задругата или семейството напуща селището с къщата и къщата става пуста. Такава пуста къща или пусто селище става обиталище на нечисти духове. и вещици, магьосници и бродници в такива пусти селища и напуснати огнища правят своите магии.

Ако сънува човек, че гради къща - добро е, придобив.

Ако се сънува, че къщата е паднала - лошо, ще има смъртник скоро.

Ако къщата гори - добро е, ще има сватба; ще се ожени или момата, или момъкът

Съставните части, които влизат в народното вярване. обредите и религиозните обичаи са:

Огнище

При направата на къщата половината от обредите и религиозните обичаи, които е наредило народното вярване, се извършват в чест и около огнището. Ето защо огнището в много обреди и обичаи замества къщата и понятието за къща. И в песните често се пее "бащино огнище", вместо "бащина къща".

Огнището според народната вяра е свято и никакви лоши дихания, никакви магии не могат да боравят при огнището; при него се разбиват всички лоши навети.

Тая святост и неприкосновеност огнището е получило от обредите и обичаите, които се извършват около него, когато за пръв път в една нова къща правят ново огнище.

Първата работа, когато се направи къщата е да се избере място за огнището. Мястото за огнището ще се избира всякога да бъде на изток Слънце, понякога може да бъде на юг според положението на къщата; обаче никога огнището не се гужда на север или запад. Много често, да не кажем повечето пъти, когато къщата - именно тая част, дето е огнището, е широка, тогава огнището се полага на средата.

Когато се избере мястото, изкопава се трапчинка, ръсе с вода, кади се и като се гуди в трапчинката китката, с която е ръсено и която е от всякакви магьоснически билки, похлупва се с плоча. После се прекадява с палежника и извършват още някои обичаи, след което огнището е основано и на него се кладе първият огън, запушва първият дим.

Във всичките обреди и релогиозни обичаи огнището играе важна роля.

На Игнажден шумката за пилците ще се дигне на огнището; полязникът, като влезне в къщата, ще отиде при огнището и тамо ще сее с протока и пр. На Бъдня вечер бъднякът, като се прекади ще се тури на огнището за да гори цяла нощ. На сватба булката, като влезе в къщата за пръв път, най-напред ще отиде при огнището и ще разбърка огъня. От уроки ще омият урочасалия с баяна вода пак на огнището.

На огнището магии не се правят; ако някоя жена се опита да направи магии, магиите не само се развалят, но още и за къщата е лошо, па и за самата жена, която ги прави.

Магии се правят само на пусто, или, както се казва, парясано огнище.

Комин

Коминът е съставна част на огнището и неразделна от него, защото огнище без комин не може и не бива. Наистина има огнища без комин, но тия огнища не са в къща, а в бурдели, колиби, кошари и пр. Тия постройки не се броят за къща.

Коминът играе важна роля в много обреди, религиозни обичаи и в поверието.

На Андреевден – Мечкинден – за здраве на мечката и за наедряване на дните хвъргат просо, варена царевица, смесена с фасул и др. семена из комина.

Невестата, когато ще влезне за пръв път в къщи, ще отиде при огнището и ще погледне през комина и пр.

Когато се роди дете през Мръсните дни (от 25 декември до 6 януари), поверието казва, че това дете ставало вампир; да не се увампири, изтъкават му дрешка на комина отгоре.

Някои сватбарски песни пеят на комина. Това ставало, когато къщите са били узем; сега тия песни се пеят пред вратата.

Хайдуците, макар и коминът да е широк, не смеят да влизат през него.

Поверието казва, че хайдутин, който влиза през комина ще бъде уловен и убит. Поверието казва, че хайдутин, който влиза през комина, ще бъде заловен или убит.

Вампири и други нечисти духове не могат да влизат в къщата през комина. Болест може да влезе през комина, ако огънят е угаснал. Ето защо в време на чума, холера, сипаница, кашлица и други епидемии поверието препоръчва огънят на огнището да не угасва нощно време.

Най-тежката клетва е: “Комин да ти не пуши!”

Пустинята се отбелязва от народното вярване с тези клетви: "дето петел не пее, дето куче не лае, дето комин не пуши".

Врата

Първите врата къщни, през които се влиза в къщи, се нарича стари врата. Когато се правят и наместват тия стари врата, извършват се обреди и обичаи. Поставени веднъж тия врата, за народната вяра те стават вече не обикновена веществена част на къщата, но някакъв обект свят и религиозно уважаван.

Тия врата пазят къщата, т.е. челядьта в къщата.

Тия стари врата се явяват в много обредии обичаи.

На Игнажден полезникът, като влезне в къщи, ще седне първом зад вратата, за да лежат квачките на яйцата; за да седи в къщата щастието, плодородието в годината. После отива при огнището. Когато върлува някаква епидемия, на вратата се окачват нищелките, за да пресекне епидемията.

Когато свекървата ше посрещне булката за пръв път, ще я срещне тук при вратата и ще я благославя.

На Бъдня вечер домакинът на къщата ще отиде на тия стари врата и тук ще посрещне коледарците.

Ако къщата се развали вратата се скътват; поверието забранява да се горят или унищожават.

Праг

Праговете са два: горен и долен.

Тия два прага са съставни части на вратата. Както вратата, тъй и праговете народната вяра счита за необикновено вещество. Горният и долният праг се срещат в много обреди и обичаи.

На Великден черупките на червените яйца, с които ще се отговее на трапезата, не се хвърлят; те се лепят (с говежди изпражнения) на горния праг и тамо стоят до другата година. Туй се прави, защото народната вяра учи, че тия черупки не дават на каква да е болест да влиза в къщи.

Когато невестата се връща от венчило или за пръв път я довеждат и ще влезне в къщи, тя ще се спре при входа на вратата и ще помаже с масло и мед горния праг, за да има в къщата берекет и спор в всичко и да има благ живот между нея и мъжа й.

Под долния праг заравят билки срещу магии и болести.

"Да те удари горния праг, та да видиш долния" е възречица, употрбявана в смисъл, когато дойде човеку грижа, тогава познава живота; тогава става по-умен, по-опитен.

През долния праг не се подава нищо; или трябва да се влезне вътре в къщи, или да се излезне вънка. Поверието казва, че е лошо за къщата; туй, от що се дава, ще се довърши.

На прага и зад врата е лошо да се пикае; затова домашните пазят децата да не би някое да направи такава грешка.

На прага се не сяда, защото хората щели да говорят лошо за къщата.

Водник

Водникът е дъска, на която се слагат ведрата и котлите с вода, или пък клиновете, дето се окачват. Във вярванията и обредите водникът се явява тоже нерядко.

Невестата, когато ще влезне за пръв път в къщата, ще я отведат при водника и нему ще се поклони в знак, че отсега нататък до самата й смърт водникът ще и бъде другар, а той ще я бие, т.е. в случай, когато е забравила да донесе у време вода.

На Мишинден, когато се извършват обреди и обичаи с замазване на очите на мишките, калта, с която се замазват очите, се зима от водника.

Когато едно дете или мома, а особено булката са угледни, т.е. красиви и мили, за да не гледа у тях светът или ако ги гледа, да бъдат запазени от лоши очи, зимат калчища от водника и им замазват челата.

Ако сънуваш, че си миеш ръцете - туй значи, което желаеш няма да постигнеш. Оттамо е и възречицата "омих си шаките" (шъпите, ръцете) - означава изгубих надежда да постигна туй, що желаех.

Ако сънуваш, че си бил кален, па си се омил - ще се отървеш от някоя беля, от някоя туня-беда, от някое обвинение.

Лочняк

Лочнякът е копаня, в която изсипват помията от съдовете. Тая помия се изсипва в лочняка за псетата, да локат, отдето и името му лочняк. Когато няма помия, в лочняка се сипва вода за псетата, за свините, за кокошките.

Изобщо лочнякът се счита мръсен и ако някой бръкне в него с ръка, вярва се, че той ще бъде пофракан по снагата с пришки. Туй става, че в лочняка обитават нечисти духове.

Ако сънуваш лочняк с помия - лошо е, ще имаш омраза с някого, скарване.

Ако някой те посипе с помия - лошо е; ще имаш големи неприятнисти; някои тайни работи, коит си вършил, ще излезнат наяве.

Кочина

Кочината е жилище за свините.

Кочината не само че е мръсна, но се счита от вярването и за нечиста в отвлечено отношение, защото е нея има нечисти духове.

Във вярата народна и в народната медицина, доколкото тя се уповава на народното вярване, кочината се явява целебна.

Булката, ако излезе нечиста, т.е недевствена, мъжът й и домашните му имат право да я върнат на баща й. Ако по една или друга причина не я върнат, а решават да я оставят в къщата си, тя трябва да бъде очистена, защото такава, каквто е, тя се счита нечиста, мръсна духовно и лошо е за къщата, за челядта.

В такъв случай народното вярване заповядва: булката да отиде да легне в кочината, в мръсотиите и сетне я откарват с кола или шейна на рекатаи тамо я окъпват, па бил и много голям студ. След като се върне от реката, вярването утвърждава, че булката е вече чиста и за къщата няма никаква беда, никакво нещастие.

Курник

Курникът е жилище за кокошките.

И курникът се счита за нечист, но и той се среща в някои обреди и обичаи.

Деца, които се напикават нощно време на съня си, са болни; в тях има дух нечист, който ги блазни да се напикават. Има и такива, които от деца още като се напикават, имат тая болест и като момък или мома. Такъв момък-пиклю или мома-пикла мъчно се оженват, защото, колкото домашните и да крият, все се узнава за болестта им. За да се пропъди тоя дух и да бъдат излекувани, народното вярване е посочило няколко способа. Един от тия способи става в курника, и то в потайна доба. Тук се извършвал цял обряд.

В курника да се бърка нощно време вярата народна забранява, защото е лошо. Да се пикае при курника също така лошо е.

Грях голям е да се хвърля сметта в курника.

"Развали къща - направи курник" - е пословица, която се отнася за човек, който е глупав и не знае що върши в стопанствено отношение.

"Ще струпам баре един курник" е възречица, който изразява най-скромно желание.

Дръвник

Дръвник се казва мастото, където стоварват и секат дърва, а също така и самият пън, на който се секат.


Дръвникът в обредите и обичаите се среща нерядко.

На Игнажден, който излезне пръв из къщи на връщане за в къщи задължително трябва да отиде на дръвника и оттам да земе шумка и тая шумка се отнася на огнището.

Полезникът на Игнажден преди да влезне в къщи ще отиде при дръвника и оттамо ще земе шумка, с която ще бърка в огъня.

Кукерите на Сирни заговезни ще играят при дръвника.

На Благовец лазарките ще отидат при дръвника да пеят своите песни.

На Благовец и Еремия, когато се дрънка с машите и ръжена та се пъдят змиите и гущерите, ще почнат за дрънкат от дръвника най-напред и тамо ще свършат.

Голям грях е да се пикае на дръвника.

Когато ще свалят на булката превеса, та да й турят на главата забрадка – върши се цял обред. Тоя обред се извършва на дръвника.

Дете, което плаче нощно време, е болно: има лош дух, наречен плач, тоя дух е изпратен от вещица чрез магии; за да бъде тоя дух на плача изгонен от детето, лекуването се извършва пак при дръвника – никъде друго място.

Има болест наречена далак, и той пак е лош дух. Да бъде изгонен, лекуването трябва да се извърши при дръвника.

Дръвник в преносно значение се казва на човек тъп, глупав.
Коментари
#1 | Мирилайлай на March 24 2008 13:55:59
Статия за обичаите при строеж може да се прочете тук:
http://www.bulgarian...cle_id=337
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила сиили се регистрирайте, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаВсе още не сте потребител?
Натиснете тук да се регистрирате.

Забравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Работата му работи.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрах


21/03/2015 08:04
Скъпи приятели, ИМАМ МНОООООГО ДА НАПИША И ПО ПРЕДЛО ЖЕНАТА ОТ МЕНЕ ТЕМА "ЗМЕЙОВЕ,ДРАКОНИ...
", А И ДА ВИ ПРЕД ЛОЖА ЕДНА НОВА ТЕМА. Разни проблГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.06 секунди - 30 Търсения 28,810,227 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.