January 29 2022 13:53:37
Управление
· Начало
· Правила
· Новини
· Статии
· Форум
· Библиотека
· Връзки
· Фото галерия
· Красива България
· Търсене
· Връзка с нас
· Въпроси и Отговори
Последни статии
· Иван Марков (Иван...
· Поройчани (втора част)
· Шевици от югозападна...
· Поройчани
· Видението при Римската...
· Вълчи празници
· Хумористичният...
· Къде остава...
Случайна статия
Образното Слово и Българската шевица - (Народни носии)
Календар/Събития
<< Януари 2022 >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Случайна снимка
Дебърско, Македония
Дебърско, Македония
Народни носии
Теми във Форума
Последни теми
· Текстове на народни...
· погребални песни
· Къпинчовци, цоглавци,...
· Митове, легенди за...
· СУРВА - древен...
Горещи теми
· мечкадарските песни [60]
· Здравейте... [59]
· Текстове на народни... [52]
· Събори - къде, кога [40]
· Носии от Тракия и... [34]
Последни коментари
във фотогалерия
за жалост не е, по скоро...
Кюстендил
Когато гледам такива...
красиво е.
Вече намерих рамките (...

в статии
Една статия с някои...
Интересното е, че почти...
На същия сайт за Видин...
Легенди и предания за...
Статия за Видовден -...
Кирилизатор
Екипът на сайта
RSS Емисии
Абонирайте се за нашите емисии

Последни новини
Последни статии
Последни теми
Последни интернет връзки


Къща и съставните й части
Къща и съставните й части

(из "Народна вяра и религиозни народни обичаи", Д. Маринов, 1994, БАН.)

Къща или дом в народното вярване има значение не само на сградата, но и цялата челяд в нея и като такава тя играе много важна роля във вярванията.

"Да завъртиш къща като кукувица" - е страшна клетва у народа; тук се разбира не само сградата къща, но и семейство, челяд.

"Да събираш дом и къша" - се разбира не само сградата къща, но и семейство, челяд. Именно в тоя смисъл на къщата е отредено почетно място във вярванията, обредите и религиозните обичаи.

На Бъдня вечер бъднякът се вниса в къщата и се кади в името на къщата; на къщата той е посветен; на трапезата се кади особен хляб, представляващ къщата; парата в тиквеника и питата нарича се първо за къщата; коледарците ще пеят първата си коледна песен за къщата; главатарят им – куда-башията – ще балжи, т.е. ще благославя първом за къщата; на Водици попът ще преръси най-напред къщата; на Сирни заговезни ще туйкат и ще хвърлят стрели първом за къщата; кукерите ще играят пак за къщата; и още други обреди и обичаи имат къщата като нещо свято.

“Къщата е божа” - трябва всеки да каже; никой не бива да каже “къщата е моя”.

Вярването народно утвърждава, че щом се изгради къща и се запали първият огън, веднага къщата получава свой сейбия, стопанин, невидим дух; тоя стопанин бива добър за къщата, т.е. задругата, челядьта, ако е дошъл в добър час, а лош, ако е дошъл в лош час. В чест на този стопанин се устройва празненство. Къщата като сграда има значение за обществото. Къщата като сграда има значение за обществото. Човек, който няма къща е битанка, бездомник, скитник, а такъв не е приет никъде. Народната вяра утвърждава, че човек без къща се преследва от бащини и майчини клетви. Селянин без къща не е човек.

В къщата като наследници могат да живеят момчетата; момичетата отиват в друга къща. Ако някъде има само момиче и то остане като наследник в тая къща – това народната вяра счита като клетиня. Мъжът като влиза в тая къща като зет – зет на къщата, домазет или приодник, не е и не може да бъде глава на къщата, защото е от чужда кръв.

Къщата за семейството е светилище, църква, защото в нея се вършат всичките обреди и колят всичките жертви и курбани.

Когато се случи, та селището се загради на лошо място, задругата или семейството в новото селище, в новата къща, почва да намалява, да умират един по един. В такъв случай задругата или семейството напуща селището с къщата и къщата става пуста. Такава пуста къща или пусто селище става обиталище на нечисти духове. и вещици, магьосници и бродници в такива пусти селища и напуснати огнища правят своите магии.

Ако сънува човек, че гради къща - добро е, придобив.

Ако се сънува, че къщата е паднала - лошо, ще има смъртник скоро.

Ако къщата гори - добро е, ще има сватба; ще се ожени или момата, или момъкът

Съставните части, които влизат в народното вярване. обредите и религиозните обичаи са:

Огнище

При направата на къщата половината от обредите и религиозните обичаи, които е наредило народното вярване, се извършват в чест и около огнището. Ето защо огнището в много обреди и обичаи замества къщата и понятието за къща. И в песните често се пее "бащино огнище", вместо "бащина къща".

Огнището според народната вяра е свято и никакви лоши дихания, никакви магии не могат да боравят при огнището; при него се разбиват всички лоши навети.

Тая святост и неприкосновеност огнището е получило от обредите и обичаите, които се извършват около него, когато за пръв път в една нова къща правят ново огнище.

Първата работа, когато се направи къщата е да се избере място за огнището. Мястото за огнището ще се избира всякога да бъде на изток Слънце, понякога може да бъде на юг според положението на къщата; обаче никога огнището не се гужда на север или запад. Много често, да не кажем повечето пъти, когато къщата - именно тая част, дето е огнището, е широка, тогава огнището се полага на средата.

Когато се избере мястото, изкопава се трапчинка, ръсе с вода, кади се и като се гуди в трапчинката китката, с която е ръсено и която е от всякакви магьоснически билки, похлупва се с плоча. После се прекадява с палежника и извършват още някои обичаи, след което огнището е основано и на него се кладе първият огън, запушва първият дим.

Във всичките обреди и релогиозни обичаи огнището играе важна роля.

На Игнажден шумката за пилците ще се дигне на огнището; полязникът, като влезне в къщата, ще отиде при огнището и тамо ще сее с протока и пр. На Бъдня вечер бъднякът, като се прекади ще се тури на огнището за да гори цяла нощ. На сватба булката, като влезе в къщата за пръв път, най-напред ще отиде при огнището и ще разбърка огъня. От уроки ще омият урочасалия с баяна вода пак на огнището.

На огнището магии не се правят; ако някоя жена се опита да направи магии, магиите не само се развалят, но още и за къщата е лошо, па и за самата жена, която ги прави.

Магии се правят само на пусто, или, както се казва, парясано огнище.

Комин

Коминът е съставна част на огнището и неразделна от него, защото огнище без комин не може и не бива. Наистина има огнища без комин, но тия огнища не са в къща, а в бурдели, колиби, кошари и пр. Тия постройки не се броят за къща.

Коминът играе важна роля в много обреди, религиозни обичаи и в поверието.

На Андреевден – Мечкинден – за здраве на мечката и за наедряване на дните хвъргат просо, варена царевица, смесена с фасул и др. семена из комина.

Невестата, когато ще влезне за пръв път в къщи, ще отиде при огнището и ще погледне през комина и пр.

Когато се роди дете през Мръсните дни (от 25 декември до 6 януари), поверието казва, че това дете ставало вампир; да не се увампири, изтъкават му дрешка на комина отгоре.

Някои сватбарски песни пеят на комина. Това ставало, когато къщите са били узем; сега тия песни се пеят пред вратата.

Хайдуците, макар и коминът да е широк, не смеят да влизат през него.

Поверието казва, че хайдутин, който влиза през комина ще бъде уловен и убит. Поверието казва, че хайдутин, който влиза през комина, ще бъде заловен или убит.

Вампири и други нечисти духове не могат да влизат в къщата през комина. Болест може да влезе през комина, ако огънят е угаснал. Ето защо в време на чума, холера, сипаница, кашлица и други епидемии поверието препоръчва огънят на огнището да не угасва нощно време.

Най-тежката клетва е: “Комин да ти не пуши!”

Пустинята се отбелязва от народното вярване с тези клетви: "дето петел не пее, дето куче не лае, дето комин не пуши".

Врата

Първите врата къщни, през които се влиза в къщи, се нарича стари врата. Когато се правят и наместват тия стари врата, извършват се обреди и обичаи. Поставени веднъж тия врата, за народната вяра те стават вече не обикновена веществена част на къщата, но някакъв обект свят и религиозно уважаван.

Тия врата пазят къщата, т.е. челядьта в къщата.

Тия стари врата се явяват в много обредии обичаи.

На Игнажден полезникът, като влезне в къщи, ще седне първом зад вратата, за да лежат квачките на яйцата; за да седи в къщата щастието, плодородието в годината. После отива при огнището. Когато върлува някаква епидемия, на вратата се окачват нищелките, за да пресекне епидемията.

Когато свекървата ше посрещне булката за пръв път, ще я срещне тук при вратата и ще я благославя.

На Бъдня вечер домакинът на къщата ще отиде на тия стари врата и тук ще посрещне коледарците.

Ако къщата се развали вратата се скътват; поверието забранява да се горят или унищожават.

Праг

Праговете са два: горен и долен.

Тия два прага са съставни части на вратата. Както вратата, тъй и праговете народната вяра счита за необикновено вещество. Горният и долният праг се срещат в много обреди и обичаи.

На Великден черупките на червените яйца, с които ще се отговее на трапезата, не се хвърлят; те се лепят (с говежди изпражнения) на горния праг и тамо стоят до другата година. Туй се прави, защото народната вяра учи, че тия черупки не дават на каква да е болест да влиза в къщи.

Когато невестата се връща от венчило или за пръв път я довеждат и ще влезне в къщи, тя ще се спре при входа на вратата и ще помаже с масло и мед горния праг, за да има в къщата берекет и спор в всичко и да има благ живот между нея и мъжа й.

Под долния праг заравят билки срещу магии и болести.

"Да те удари горния праг, та да видиш долния" е възречица, употрбявана в смисъл, когато дойде човеку грижа, тогава познава живота; тогава става по-умен, по-опитен.

През долния праг не се подава нищо; или трябва да се влезне вътре в къщи, или да се излезне вънка. Поверието казва, че е лошо за къщата; туй, от що се дава, ще се довърши.

На прага и зад врата е лошо да се пикае; затова домашните пазят децата да не би някое да направи такава грешка.

На прага се не сяда, защото хората щели да говорят лошо за къщата.

Водник

Водникът е дъска, на която се слагат ведрата и котлите с вода, или пък клиновете, дето се окачват. Във вярванията и обредите водникът се явява тоже нерядко.

Невестата, когато ще влезне за пръв път в къщата, ще я отведат при водника и нему ще се поклони в знак, че отсега нататък до самата й смърт водникът ще и бъде другар, а той ще я бие, т.е. в случай, когато е забравила да донесе у време вода.

На Мишинден, когато се извършват обреди и обичаи с замазване на очите на мишките, калта, с която се замазват очите, се зима от водника.

Когато едно дете или мома, а особено булката са угледни, т.е. красиви и мили, за да не гледа у тях светът или ако ги гледа, да бъдат запазени от лоши очи, зимат калчища от водника и им замазват челата.

Ако сънуваш, че си миеш ръцете - туй значи, което желаеш няма да постигнеш. Оттамо е и възречицата "омих си шаките" (шъпите, ръцете) - означава изгубих надежда да постигна туй, що желаех.

Ако сънуваш, че си бил кален, па си се омил - ще се отървеш от някоя беля, от някоя туня-беда, от някое обвинение.

Лочняк

Лочнякът е копаня, в която изсипват помията от съдовете. Тая помия се изсипва в лочняка за псетата, да локат, отдето и името му лочняк. Когато няма помия, в лочняка се сипва вода за псетата, за свините, за кокошките.

Изобщо лочнякът се счита мръсен и ако някой бръкне в него с ръка, вярва се, че той ще бъде пофракан по снагата с пришки. Туй става, че в лочняка обитават нечисти духове.

Ако сънуваш лочняк с помия - лошо е, ще имаш омраза с някого, скарване.

Ако някой те посипе с помия - лошо е; ще имаш големи неприятнисти; някои тайни работи, коит си вършил, ще излезнат наяве.

Кочина

Кочината е жилище за свините.

Кочината не само че е мръсна, но се счита от вярването и за нечиста в отвлечено отношение, защото е нея има нечисти духове.

Във вярата народна и в народната медицина, доколкото тя се уповава на народното вярване, кочината се явява целебна.

Булката, ако излезе нечиста, т.е недевствена, мъжът й и домашните му имат право да я върнат на баща й. Ако по една или друга причина не я върнат, а решават да я оставят в къщата си, тя трябва да бъде очистена, защото такава, каквто е, тя се счита нечиста, мръсна духовно и лошо е за къщата, за челядта.

В такъв случай народното вярване заповядва: булката да отиде да легне в кочината, в мръсотиите и сетне я откарват с кола или шейна на рекатаи тамо я окъпват, па бил и много голям студ. След като се върне от реката, вярването утвърждава, че булката е вече чиста и за къщата няма никаква беда, никакво нещастие.

Курник

Курникът е жилище за кокошките.

И курникът се счита за нечист, но и той се среща в някои обреди и обичаи.

Деца, които се напикават нощно време на съня си, са болни; в тях има дух нечист, който ги блазни да се напикават. Има и такива, които от деца още като се напикават, имат тая болест и като момък или мома. Такъв момък-пиклю или мома-пикла мъчно се оженват, защото, колкото домашните и да крият, все се узнава за болестта им. За да се пропъди тоя дух и да бъдат излекувани, народното вярване е посочило няколко способа. Един от тия способи става в курника, и то в потайна доба. Тук се извършвал цял обряд.

В курника да се бърка нощно време вярата народна забранява, защото е лошо. Да се пикае при курника също така лошо е.

Грях голям е да се хвърля сметта в курника.

"Развали къща - направи курник" - е пословица, която се отнася за човек, който е глупав и не знае що върши в стопанствено отношение.

"Ще струпам баре един курник" е възречица, който изразява най-скромно желание.

Дръвник

Дръвник се казва мастото, където стоварват и секат дърва, а също така и самият пън, на който се секат.


Дръвникът в обредите и обичаите се среща нерядко.

На Игнажден, който излезне пръв из къщи на връщане за в къщи задължително трябва да отиде на дръвника и оттам да земе шумка и тая шумка се отнася на огнището.

Полезникът на Игнажден преди да влезне в къщи ще отиде при дръвника и оттамо ще земе шумка, с която ще бърка в огъня.

Кукерите на Сирни заговезни ще играят при дръвника.

На Благовец лазарките ще отидат при дръвника да пеят своите песни.

На Благовец и Еремия, когато се дрънка с машите и ръжена та се пъдят змиите и гущерите, ще почнат за дрънкат от дръвника най-напред и тамо ще свършат.

Голям грях е да се пикае на дръвника.

Когато ще свалят на булката превеса, та да й турят на главата забрадка – върши се цял обред. Тоя обред се извършва на дръвника.

Дете, което плаче нощно време, е болно: има лош дух, наречен плач, тоя дух е изпратен от вещица чрез магии; за да бъде тоя дух на плача изгонен от детето, лекуването се извършва пак при дръвника – никъде друго място.

Има болест наречена далак, и той пак е лош дух. Да бъде изгонен, лекуването трябва да се извърши при дръвника.

Дръвник в преносно значение се казва на човек тъп, глупав.
Коментари
#1 | Мирилайлай на March 24 2008 13:55:59
Статия за обичаите при строеж може да се прочете тук:
http://www.bulgarian...cle_id=337
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани потребители.

Моля влезте в профила си, за да гласувате.

Няма публикувани оценки.
Превод с Гугъл
Вход
Потребителско име

ПаролаЗабравили сте си паролата?
Поискайте си нова тук.
Поговорки
Яде кютек.
Чат
Трябва да влезете, за да публикувате съобщение.

12/03/2021 18:12
Добър ден . Търся една мечкадарска песен в която се пее за момче на име Мирчо който имал трима братя и бил много ящен " три паници каша изява д


03/03/2019 07:55
Честит 3ти март Одобрявам

04/01/2019 08:39
За много години. Да сте живи и здрави и много успехи. Здравей


06/03/2018 17:44
Здравей

28/05/2017 22:39
Smile

28/02/2017 09:42
Кво да ви кажа - вече 10 години сме тук Clap

30/10/2016 19:28
Здравейте,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ-ЧЛЕНО - ВЕ НА ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ,А И НЕГО- ВИ ГОСТИ! Обръщам се тук към всички вас с гореща молба- НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ БЪЛГАР


24/05/2016 16:35
Чести 24-ти май на всички членове на Любимия ми Сайт! Честит 24-ти май на неговите създатели и радетели той да е такъв и да съществу ва! Честит 24


27/09/2015 16:50
Здравейте! Бих искала да помоля за съдействие. Необходим ми е текстът на родопската песен "Дума са дума от стари люде", изпълнявана от трио "Р


10/06/2015 07:50
Здравейте, много моля за седействие. Спешно търся Българска песен, изпълняват я по сватбите. Която се изпълнява от мъж и до колкото разбрахГласувайте за нас в BGtop

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!Време: 0.04 секунди - 30 Търсения 30,723,966 уникални посещения


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.